Kövérség felnőttkorban

Az Egyesült Államokban az elhízás gyakorisága növekszik - csupán az elmúlt évtizedben 33%-kal növekedett. Összességében a férfiak 31, a nők 35%-a elhízott, de a gyakoriság a kor és a bőrszín szerint változó.

elhízás, gyakoriság | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A kövérség kétszer olyan gyakori az idős emberek, mint a fiatalabbak között; gyakorisága körülbelül ugyanakkora a fekete és a fehér férfiak körében. Kissé magasabb a latin férfiak, mint a fekete és a fehér férfiak között. Sokkal gyakrabban kövérek a fekete és a latin nők, mint a fehér nők. Például a középkorú fekete nők mintegy 60%-a elhízott, ezzel szemben a fehér nőknek csupán 33%-a.

Okok

Az elhízás oka több kalória elfogyasztása, mint amennyit a szervezet felhasznál. Genetikai és környezeti tényezők befolyásolják a testsúlyt, de még mindig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan működnek közre egy személy súlyának meghatározásában. Az egyik feltételezett magyarázat, hogy a testsúly egy beállítási pont körül szabályozódik, hasonlóan egy termosztát beállításához. A normálisnál magasabb beállítási pont megmagyarázhatja, hogy egyes emberek miért kövérek, miért nehéz fogyniuk és a súlyvesztést fenntartaniuk.

Genetikai tényezők: egy új keletű kutatás azt sugallja, hogy a genetikai befolyás átlagosan mintegy 33%-kal járul hozzá a testsúly meghatározásához, de az egyes személyekben ez lehet ennél több vagy kevesebb is. Társadalmi-gazdasági tényezők: ilyen tényezők nagyban befolyásolják az elhízást, különösen a nők között. Az Egyesült Államokban az elhízás több mint hétszer olyan gyakori az alacsonyabb társadalmi csoportokhoz tartozó, mint a magasabb csoportokban lévő nők között. Nem teljesen értjük, hogy miért van a társadalmi-gazdasági tényezőknek ilyen erős befolyása a nők súlyára, de a társadalmi státusz emelkedésével az elhízással szembeni megtorlás mindenképp nő. A magasabb társadalmi csoportokban lévő nőknek több idejük és anyagi lehetőségük van a diétázásra és testmozgásra, ami lehetővé teszi számukra, hogy ezeknek a társadalmi elvárásoknak megfeleljenek.

Pszichológiai tényezők: az érzelmi zavarokat, melyeket régebben az elhízás egy fontos okának tartottak, ma az elhízott emberekkel szemben megnyilvánuló erős előítéletre és megkülönböztetésre adott válasznak tekintik. Az érzelmi zavarok egy fajtája a testséma-zavar (előnytelen kép a saját testről) jelentős probléma sok elhízott, fiatal nő számára. Társasági helyzetekben szélsőséges félénkséghez és kellemetlenség-érzéshez vezet.

Két étkezési sémát, a "habzsoló evési rendellenességet"n és az "éjjeli evés"-szindrómát, melyek egyes emberekben hozzájárulhatnak az elhízáshoz, stressz és érzelmi kiborulás válthat ki. A "habzsoló evési rendellenesség" hasonló a bulimia nervosához, kivéve, hogy ebben az esetben az evést nem követi a beteg által kiváltott hányás. A következmény: több kalória fogyasztása. Az "éjjeli evés"-szindrómában a reggeli étvágytalanságot este túl sok evés, izgalmi állapot és álmatlanság követi.

Fejlődési tényezők: a zsírsejtek méretének, számának vagy mindkettőnek az emelkedése növeli a szervezetben tárolt zsír mennyiségét.

Az elhízottaknak, főleg azoknak, akik gyermekkorukban híztak el, akár ötször több zsírsejtjük lehet, mint a normális súlyúaknak. Mivel a sejtek száma nem csökkenthető, fogyást csak az egyes sejtekben lévő zsír mennyiségének csökkentésével lehet elérni.

Fizikai aktivitás: a csökkenő fizikai aktivitás a gazdag társadalmakban talán a növekvő elhízás egyik legfőbb oka. Az Egyesült Államokban az elhízás több mint hétszer olyan gyakori ma, mint 1900-ban volt, noha a naponta átlagosan elfogyasztott kalóriák még 10%-kal csökkentek is. Az ülő foglalkozásúaknak kevesebb kalóriára van szükségük. A növekvő fizikai aktivitás hatására a normál súlyúak többet esznek, de az elhízott emberek nem szükségképpen. Hormonok: ritkán hormonális rendellenességek okoznak elhízást. Agykárosodás: ritkán az agyat, főleg a hipotalamuszt ért károsodás eredményez elhízást.

Gyógyszerek: számos elterjedten használt gyógyszer okoz súlygyarapodást. Közéjük tartoznak a mellékvesekéreg-hormonok (kortikoszteroidok), mint a prednizolon, és sok antidepresszáns, akárcsak a legtöbb elmegyógyászati betegség kezelésére használt gyógyszer.

Tünetek

Túl sok zsír felhalmozódása a rekeszizom alatt és a mellkasfalon nyomást gyakorolhat a tüdőkre, ami még kisfokú megerőltetésnél is nehézlégzést okoz. A légzési nehézség súlyos zavart, a légzés átmeneti kimaradását okozza az alvás során (alvási apnoe), ami napközben aluszékonysághoz és más szövődményekhez vezet.

Az elhízás különféle ortopédiai problémákat okozhat; ide tartozik a derékfájdalom és az idült ízületi gyulladás (artrózis) rosszabbodása elsősorban a csípőben, térdben, bokákban. A bőrrendellenességek különösen gyakoriak. Az elhízott embereknek a súlyukhoz képest viszonylag kisebb a testfelszínük, ezért nem tudják hatékonyan leadni a testhőjüket, és többet izzadnak, mint a soványabbak. A lábak és bokák duzzanata, amit kis vagy közepes mennyiségű folyadék felhalmozódása (ödéma) okoz, szintén gyakori.

Szövődmények

Az elhízott embereknek esetében a legtöbb betegség, sérülés, vagy baleset kialakulásának, illetve halálos kimenetelének kockázata magasabb, és ez az elhízás fokozódásával tovább nő. A kockázat a felesleges zsír elhelyezkedésétől is függ. A zsír általában a férfiak hasán (abdominális elhízás) és a nők combján és farán (alsótestfél-elhízás) halmozódik fel. A hason elhelyezkedő elhízás a koszorúér-betegségek sokkal magasabb kockázatával és annak három fő kockázati tényezőjével: magas vérnyomással, felnőttkorban kezdődő cukorbetegséggel, és a zsírok (lipidek) magas vérszintjével jár együtt. Nem ismert, hogy a hason elhelyezkedő elhízás miért növeli ezeket a kockázatokat, a fogyás azonban drámaian csökkenti azok fenyegetettségét, akiknek abdominális az elhízásuk. A fogyás csökkenti a vérnyomást is a legtöbb magas vérnyomásos betegben, és a felnőttkorban kialakult cukorbetegségben szenvedők felének lehetővé teszi, hogy abbahagyják az inzulin vagy más gyógyszeres kezelést.

Bizonyos rákok, pl. a mell, a méh és a petefészek rákja nőkben, és a vastagbél, végbél és prosztata rákja férfiakban, gyakoribbak azokban az emberekben, akik elhízottak, mint azokban, akik nem. Menstruációs rendellenességek is gyakoribbak, és epehólyag-betegség háromszor olyan gyakran fordul elő elhízottakon.

Kórisme és kezelés

Habár a kövérség ténye nyilvánvaló, mértékét a magasság és a súly mérésével határozzák meg. Gyakran ezeket az értékeket a testtömeg-index-szé alakítják át: a súly (kilogrammban) osztva a magasság (méterben) négyzetével. A 27 feletti érték enyhe elhízást jelez, a 30 feletti érték a kezelés szükségességére utal.

Látszólagos ellentmondás, hogy a nők, akiknek alsó-testen elhelyezkedő elhízásuk van - amely az egészségi problémák sokkal kisebb kockázatát idézi elő -, nyolcszor gyakrabban törekednek az elhízás kezelésére, mint a férfiak. A kezeletlen elhízás rosszabbodásra hajlamos, de a kezelés hosszú távú hatásai ellentmondásosak. Habár tekintélyes előrehaladást sikerült elérni a fogyasztás módszereiben, a leadott súlyt az emberek általában 3 éven belül visszahízzák. Az aggályok, hogy a súly visszahízása különféle egészségi problémákat okozna, megalapozatlanok, ezért ilyen aggodalmak ne gátolják meg az elhízott embereket abban, hogy fogyni próbáljanak.

A fogyáshoz az elhízott embereknek kevesebb kalóriát kell fogyasztani, mint amennyit felhasználnak. Ennek a célnak az elérésére használt módszereket három csoportba lehet osztani: önsegítés, ahol az emberek egyedül vagy más hasonlóan gondolkodó emberekkel alkotott csoportban könyvekből vagy más forrásokból származó információkat használnak fel; kórházon kívüli tanfolyamok, melyeket nem egészségügyi dolgozók tartanak; és kórházi programok, melyeket képzett egészségügyi dolgozók vezetnek.

A legtöbb súly-kezelési program a viselkedés megváltoztatásán alapul. Általában kevésbé fontosnak tartják a fogyókúrát, mint a maradandó változások létrehozását az étkezési és testmozgásra vonatkozó szokásokban. Az ismertebb programok megtanítják az embereket, hogyan változtassák meg biztonságosan, ésszerűen, fokozatosan étkezési szokásaikat, az összetett szénhidrátok (gyümölcsök, zöldségek, kenyér és tészta) arányának növelésével, és a zsír fogyasztásának csökkentésével. Az enyhén elhízottak számára csupán mérsékelt kalória- és zsírmegszorítás szükséges.

Az olyan programokat, melyek a nagyon alacsony (napi 800 vagy még kevesebb) kalóriás étrendre támaszkodnak, közepesen elhízott emberek számára fejlesztették ki, akik gyorsabban akarnak fogyni. Ezek a fogyókúrák csak orvosi felügyelet mellett biztonságosak. A túlzott lelkesedés azonban alábbhagyott, mivel költségesek, és a fogyókúra abbahagyása után az emberek hajlamosak visszahízni a súlyukat.

Az orvosok egyre inkább gyógyszereket írnak fel a testsúly csökkentésére. Egy ilyen gyógyszer általában hat hónapon belül 10%-kal csökkenti a testsúlyt, és fenntartja a súlyvesztést, amíg a gyógyszer szedését folytatják. Abbahagyva a gyógyszerszedést, az illető azonnal visszahízza a súlyát.

A súlyos (több, mint 100% túlsúllyal járó) elhízás számos, komoly szövődménye fontossá teszi a kezelést, manapság a sebészeti beavatkozás válik a választandó kezeléssé. A műtét, amelyeket általában a gyomor méretének, így az egy időben megehető étel mennyiségének csökkentésére végeznek, nagy súlyvesztést eredményezhet; ez általában az illető súlyfeleslegének felével egyenlő: általában 40-70 kg. Először gyors a súlyvesztés, majd két éven át folyamatosan lassul, és gyakran tovább folytatódik. A fogyás általában visszaszorítja a szövődményeket, és javítja az illető hangulatát, önbecsülését, testéről alkotott elképzelését, munka- és kapcsolatteremtő képességét.

A sebészi beavatkozást fenn kell tartani a jelentősen elhízottak számára, és csak olyan programok részeként szabad végrehajtani, melyek szakosodtak erre a műtétre, bizonyíthatóan biztonságosak és hatásosak. Ezekben a programokban a sebészi beavatkozást általában jól tűrik a betegek: a magas kockázatú betegek kevesebb mint 10%-ában alakulnak ki sebészeti szövődmények, és 1% vagy még kevesebb hal meg.

| elhízás, gyakoriság
2009-02-17 16:21:12


Web Design & Development Prowebshop