Hirdetés

A fogyás jó hatással van a szexre

Egy amerikai kutatás szerint mintegy 10 százalékos súlyveszteség igen jó hatással van a szexuális életre. 161 elhízott nő és 26 férfi bevonásával végezték a kísérletet. Céljuk az volt, hogy az elhízásnak ezt az igen fontos, ám mindeddig kevéssé ismert aspektusát tanulmányozzák.

elhízás, szex, fogyókúra |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy az elhízottak számos nehézséggel küzdenek szexuális életük minőségét tekintve. Azt azonban, milyen hatással van a súlycsökkenés, mindeddig még nem tanulmányozták.

A kutatás résztvevőitől két éven át háromhavonta gyűjtöttek adatokat egy kérdőív segítségével, és a következőket állapították meg: ha valaki elhízott, szexuálisan nem érzi magát vonzónak, csökken a nemi vágya, nem szeretné, ha meztelenül látnák, és kerüli az alkalmakat az együttlétre.

A tanulmányban részt vevők kezdetben szinte valamennyien arról számoltak be, hogy nehézségeik vannak a szexualitás terén. Két év alatt testsúlyuk átlagosan 13 százalékától szabadultak meg, és jelentős javulásról számoltak be. A nők 67 százaléka tartotta magát előnytelen külsejűnek a vizsgálat elején, és ez a szám 26,4 százalékra esett vissza egy év elteltével. Nem akarta, hogy meztelenül lássák 62,7 százalék, ám a kísérlet végén ezt már csak 34,3 százalék mondta.

Már 10 százalékos súlyvesztés is jó hatással van szinte valamennyi, az egészséggel összefüggő tényezőre. – A testünkről alkotott kép igen jelentős része a szexualitásnak – mondja Lona Sandon, az amerikai dietetikai társaság szóvivője. – Ha valaki nem érzi jól magát a bőrében, az azt jelenti, hogy mással sem érzi jól magát. A fogyás által az elhízottak pozitívan viszonyulnak a saját testükhöz, és ezáltal a szexualitáshoz is.

Medicine Net
elhízás, szex, fogyókúra

2005-10-20 11:28:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop