A fogyókúrázó lányok szervezetében nincs elegendő létfontosságú tápanyag

Sok fiatal lány olyan módon próbál meg fogyni, hogy attól kalcium- és vashiányos lesz, és már létfontosságú anyagok is hiányozhatnak a szervezetéből.

fogyókúra, diéta, vashiány | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Egy 4100 minnesotai középiskolás bevonásával végzett tanulmány szerint a lányok 57 százaléka egészségtelenül akar lefogyni, például koplal, kihagy egy-egy étkezést, dohányzik, vagy hashajtót, fogyasztó tablettát, vízhajtót szed.

Még rosszabb hír az, hogy a fogyókúrázó lányok, a fogyni nem vágyó kortársaikhoz képest kevesebb gyümölcsöt, zöldséget és gabonát fogyasztanak, így kevés kalcium, vas és vitamin jut a szervezetükbe.

Dr. Dianne Neumark-Sztainer, a tanulmány vezető szerzője aggasztónak találja az eredményeket. Igaz, mondja, hogy az Egyesült Államokban szinte járványszerű az elhízás, de az efféle „diéták” nem jelentenek megfelelő választ erre a problémára.

A gyermekeknek csakúgy, mint a felnőtteknek meg kell tanulniuk az egészséges életmód követését, ami rendszeres testmozgást és sok gyümölcs, zöldség és zsírszegény tejtermék fogyasztását jelenti.

A leghatásosabb, ha maguk a szülők is egészségesen étkeznek, és sokat mozognak. Ha a gyerek kövér, ne mondogassuk ezt neki, ő maga is tudja, inkább járjunk elő jó példával, és adjunk neki egészséges, és mégis tápláló ételeket.

A tanulmányban 4144 tanuló válaszolt étkezési szokásaival kapcsolatos kérdésekre, valamint arra, van-e valamilyen taktikája a fogyásra vagy a súlya megtartására.

A lányok közel 88 százaléka mondta, hogy fogyni szeretne vagy tartani a súlyát, és ezt legtöbbször nem egészséges módszerekkel érik el. Nagy szerepet játszik eben a kutatónő szerint az is, hogy a kamaszok általában nincsenek megelégedve a testükkel.

A fiúknál érdekes kép alakult ki. Közel egyharmaduk mondta, hogy megpróbál fogyni, de náluk ez nem jelentkezett olyan tápanyaghiány formájában, mint a lányoknál. A fogyni kívánó fiúk ették a legtöbb gyümölcsöt, és általában véve is ők táplálkoztak a legegészségesebben a felmérésben részt vevő fiatalok közül.

Reuters
| fogyókúra, diéta, vashiány
2005-05-15 18:23:15


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


Egyetek, nőjön a begyetek!

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének, és világszinten is a negyedik helyen állnak - közölte a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági E...


A dél-európai gyerekek a leginkább elhízottak Európában

A dél-európai országokban - Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson - a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, ...


Fogyókúra tippek a fürdőruha-szezon előtt

Sokak számára a tavasz a legnehezebb időszak. Már csak néhány hét van a strandidényig, és ha felpróbáljuk a fürdőruhát vagy a rövidnadrágot, bizony lelepleződnek a...


Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha idejében lefogy

Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha lefogy 13 éves koráig, állapította meg a Koppenhágai Egyetem kutatói, melyet a New England Journal of Medicine című folyóirat köz...