Hirdetés
Atkins-diéta vagy az Agatston-féle South Beach?
Harmincmillió amerikai esküszik a szénhidrátban szegény étrendre. Mindkét diéta alapja a szénhidrátok kerülése, az alábbiakban összehasonlítjuk a kettőt, rávilágítva az azonosságokra és a különbségekre.
A diéták szószólói szerint a hízást a finomított szénhidrátokban gazdag ételeknek (sült krumpli, sütemények, gabonapelyhek) az inzulintermelésre és a vércukorszintre gyakorolt hatása okozza. Ha ezeket főként zöldségfélékkel helyettesítjük, egyensúlyba kerül a vércukor, esik az inzulinszint, és máris hagynak el minket a kilók.
Mindkét diéta az első két hétben szigorúan korlátozza a szénhidrátok fogyasztását, semmi kenyér, tészta, rizs, alkohol, cukor és hasonlók. Lehet viszont húst, halat és keményítőt nem tartalmazó zöldféléket enni bőven.
A második szakaszban fokozatosan zöld utat kapnak a gyümölcsök és a teljes őrlésű gabonafélék. A South Beach-diéta szerint a második szakasz addig tart, amíg el nem érjük a megcélzott testsúlyt. A harmadik szakasz tulajdonképpen életünk végéig tart. Dr. Atkins egy további fázist is bevezetett, a fokozatosan lassuló fogyás ún. előkészítő fázisát.
– A fő különbség az étrendek szerkezetében van – mondja Jonny Bowden, táplálkozástudományi szakértő. – Atkins nagyon szigorú, amit sokan megnyugtatónak, mások inkább nyűgnek éreznek.
A South Beach-diéta követői a könnyed megközelítést kedvelik. Szabad az állati és egyéb zsírok, sőt, a desszertek fogyasztása is.
A legfőbb érdeme mindkét diétának, hogy leszoktatja az embereket a gyorséttermek egészségre ártalmas kínálatáról, a finomított cukor fogyasztásáról, és egészséges táplálkozásra ösztönöz.
És vajon mennyit lehet fogyni ezeknek a diétáknak a követésével?
A South Beach diéta azt ígéri, hogy az első két héten 3,6-5,8 kilogrammal leszünk könnyebbek. Atkins ilyesmit nem állít, de mindkét diéta azzal kecsegtet, hogy a súlyveszteség hamar beáll a heti ½-1 kilogrammos ideális mértékre.
Közös a két módszerben az is, hogy a zsírszegény étrendekkel ellentétben azt ígérik, nem leszünk tőle éhesek, hiszen semmi sem ítéli jobban kudarcra a fogyókúrát, mintha az ember azt érzi, hogy enne még.
Az orvosok szerint átalakul a szervezet kémiája, megszűnik az éhségérzet, visszatér az életerő, és jelentősen csökken a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbaj és más betegségek kockázata.
MSN
2009-09-07 14:22:15