Hirdetés

Diétakalauz

A túlsúly jelentős probléma korunkban. A társadalom részéről azért, mert évente egyre több pénzt kell kifizetnie a betegbiztosítási pénztárnak, holott kevesebb pénzből a betegségek akár megelőzhetők is lennének. A legnagyobb árat mégis maguk az érintettek fizetik azzal, hogy az életüket veszélyeztetik!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):27-29   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

Túlsúly esetén az átlagosnál sokkal nagyobb a krónikus - például szív- és érrendszeri, mozgásszervi, rákos betegségek - kialakulásának kockázata, amellett, hogy az érintettek életminősége is rosszabb, mint amilyen lehetne.

A túlsúllyal küszködő embereknek gyakran vannak légzési nehézségeik, ízületi problémáik, köszvény és epebántalmak kínozzák őket, és rendszerint baj van az önértékelésükkel is. A kövérség "mellékhatása" lehet még a magas vérnyomás, az anyagcserezavar, a cukorbetegség; fő rizikója a szívinfarktus és az agyvérzés.

FONTOS! Az ideális testsúly megtartásával, illetve fogyással ezeka betegségek természetesen megelőzhetőek.

Most kezdődő sorozatunkban a lelki harmónia és az egészség megőrzéséhez szükséges diétás módszerekkel, azok előnyeivel és hátrányaival szeretnénk megismertetni olvasóinkat.

A - mint Atkins-diéta

Kevés zsír, sok fehérje. Minimális szénhidrát. Ez jellemző az Atkins-diétára.

Összességében nézve elvileg szabad a tobzódás: hús - nem számít, hogy zsíros vagy nem -, hal, tojás, sajt... Mind mehet a serpenyőbe, a tányérba, végül a gyomorba. A túlsúlyos generációk örömteli csodálkozással fogadják a hírt: kalóriadús étkeket az Atkins-diétában nyugodtan lehet enni! Eszerint, az ember kedve szerint dőzsölhet, és mégis fogy...

A különleges receptúra Atkins szerint a következő mechanizmuson alapul: a zsír- és fehérjedús koszt tartósan jóllakat, és a szénhidráttartalékok, illetve a zsírraktárak is kiürülnek.

Vigyázat! A ketonémia fogalmával az Atkins-diéta folyamán előbb vagy utóbb találkozik az ember. Az ajánlott táplálékok ugyanis az anyagcsere szempontjából veszélyt jelentenek! A zsírtartalék kiürüléséhez glükózra van szükség - ez viszont az Atkins-diétából többé-kevésbé hiányzik. A szervezet ilyenkor alkalmazkodik, és lényegesen "kisebb fordulatszámon" - több energiát őriz meg - és eközben melléktermékek, ketontestek keletkeznek. A legtöbb aktív szövet - például az agy, az izmok és a szív - el tudja égetni a ketonokat, ugyanakkor a ketontestek elszaporodásával - ketonúria - az aktív szövetek visszafordíthatatlanul károsodnak!!!

B - mint böjt

  • A böjt annyit jelent, mint meghatározott időre - általában 1-3 hétre - lemondani a szilárd táplálékokról. Ez egyszerűen hangzik, de nagyon sok változata létezik. Mielőtt részletesebben sorra veszünk néhányat, íme egy-két fontos tanács:
  • A böjttel egyidejűleg mélyreható változások játszódnak le az anyagcserében és a szövetekben.
  • Bizonyos betegségeknél - veseelégtelenség, diabétesz, reuma, érelmeszesedés - az ilyen jellegű kúra csak állandó orvosi ellenőrzés mellett végezhető!
  • A böjt során megfigyelhető a helyes életvitel felé történő orientáció: tudatosság, mértéktartás az evésben. A kúra elengedhetetlen része a böjt utáni megfelelő táplálkozás.
  • A böjt kitűnő eszköze a lefogyásnak, mely hozzájárul a testi higiénia és az általános közérzet javulásához. Megszünteti a krónikus betegségekre való hajlamot és az azokkal járó kockázatot, megszabadítja a test szöveteit a méreganyagoktól, fiatalít és megújít.

A böjtnél elsősorban nem a testsúlycsökkenés a cél, habár ez a hatás kikerülhetetlen ennél a módszernél, s valljuk be, számos pozitív folyamat alapja. A böjtnek szigorúan követendő állomásai vannak, például az első napon csak gyümölcsöt szabad fogyasztani. A második napon "megnyílnak a zsilipek": béltisztítás következik glaubersóval és beöntéssel, ami után estig csak gyógyteát és lehetőleg frissen elkészített gyümölcs- és zöldségleveket szabad fogyasztani.

Némi változatosságot jelenthetneka kalóriaszegény ételek és a zöldséglevesek. A folyadékfogyasztás a böjt ideje alatt kiemelt szerepet kap: különösen ásványvízből és gyógyteákból kell tekintélyes mennyiséget elfogyasztani.

Aki egészséges, megengedheti magának - sőt időnként ajánlatos is megtennie -, hogy időről időre lecsökkenti a szervezetébe bevitt táplálékmennyiséget. Ez csak hasznunkra válhat, ha közben elegendő folyadékot fogyasztunk, és odafigyelünk arra is, hogy bizonyos tápanyagok - például: ásványi anyagok, vitaminok s minimális mennyiségű szénhidrát - ne hiányozzanak az étrendünkből.

JÓ TUDNI! Kétségtelen, hogy a táplálékmegvonásnak - csak folyadék fogyasztásának - számos mellékhatása van: lebomlanak a hibás szövetek,a salakanyagok távoznak, a vérnyomás csökken, ugyanakkor az izmokat erősen igénybe veszi, beleértve a szívizmokat is.

Fehérjediéta

A fehérjediéta egy olyan speciális fehérjeitalon alapszik, amely ma már nálunk is kapható gyógyszertárakban. Ehhez jönnek méga zöldséglevesek. A kettő együtt úgy fejti ki hatását, hogy a szervezet kizárólag a zsírtartalékaiból nyer energiát. A diéta során a pajzsmirigyhormonok fontos szerephez jutnak, mivel részt vesznek az energia szabályozásában, és elősegítik a fogyókúra sikerét.

Ez a diéta gyorsan beindítja a fogyást, rövid időtartamú és csekély kockázattal jár. Hátránya, hogy hosszú távon nem vonja maga után egy újfajta, egészséges táplálkozásmód kialakulását. Ennek ellenére lehetőséget ad ahhoz, hogy jelentős súlytöbblettől viszonylag rövid idő alatt meg lehessen szabadulni.

A Schroth- és a Mayr-kúra

Mindkét módszerrel rövid idő alatt jelentős súlycsökkenést lehet elérni. Közös jellemzőjük azonban az is, hogy a velük járó fáradtság nem kizárólag a súlycsökkenés következménye.

  • A Schroth-kúránál a szervezet tisztítása, salaktalanítása a legfontosabb. A száraz ésa folyadékos napok mint egy "koszos szivacsot", átmossák, kifacsarják a testet. A többórás izzasztó pakolás hatására megtisztulnak a testnedvek és a szövetek.
  • A Mayr-kúránál meglepő átalakulások történnek. A rosszul működő emésztőrendszer megnyugszik, kitisztul. A diéta különleges jellegzetessége a szikkasztott zsemle fogyasztása. Az ebből aprított pici falatokat alaposan meg kell rágni, egészen addig, amíg az elpépesedett zsemledarabka íze édes nem lesz. Mellé teáskanállal kevés natúr joghurt is fogyasztható.

Dr. Franz Xaver Mayr korunk emberének beteg és renyhe emésztőcsatornájára koncentrálva dolgozta ki ezt a kúrát. A béltisztítás és az egyéb módszerek megakadályozzák az újbóli mérgeződést, különösena vastagbél felől, és gondoskodnak arról is, hogy a káros anyagok kiürüljenek a szervezetből. Ehhez sok folyadékot: gyógyteákat és ásványvizet kell inni.

F - mint formuladiéták

A formuladiéta fogalmát általában nem szokták ismerni, a lényegét azonban igen. Eszerint: egy speciális napi program keretében pontosan kimért - por formájában létező - táplálékpótlókat kínálnak, amelyeket vízzel, tejjel vagy levessel, péppé keverve lehet elfogyasztani.

A csodaszerekként is emlegetett formulatermékeknek összetételük és tápanyagtartalmuk szempontjából sajátos előírásoknak kell megfelelniük, ezért a receptúra különböző márkák esetén is nagyon hasonló.

Hatásos fogyókúrás módszerről van szó, ugyanis a napi elfogyasztható energiamennyiség 800-1200 kalória körül mozog. Ráadásul az anyagcserében részt vevő szervek megtisztulnak, a páciens pedig jó közérzetnek örvendhet. Ezenkívül az étkezésekre való körülményes készülődés elmarad, és az így megmaradt szabad időt olyan járulékos, egészséget támogató tevékenységekkel lehet tölteni, mint például a gimnasztika, a fitnesz, az aerobik, a meditáció stb.

NE FELEDJÜK! A formuladiéták nem hosszú távra szóló étkezési minták, hanem a fogyókúra eszközei, nem nevelnek a helyes táplálkozásra. Ezenkívül az anyagcserét csak részlegesen tehermentesítik. Másfelől viszont segítik a működését: a kalóriák csökkenésével az emésztőszerveknek ugyanúgy szükségük van a rostanyagokra, mint a normális működés során.

Az izolált ballasztanyagok csupán kiegészítők, ma már tudjuk, hogy nem jelentenek kielégítő megoldást.

A mesterséges készítmények távolról sem egyenértékűek a növényi élelmiszerek létfontosságú anyagaival.

Ideális testsúly

A centiméterben mért testmagasságból 100-at, majd a kapott értékből nők esetében 15%-ot, férfiak esetében pedig 10%-ot kell kivonni.

Rágótréning

Mayr gondolt az étkezési kultúra jelentőségére is, mely hozzájárul a szervek kiegyensúlyozott működéséhez, és öszszehangolja az emésztési folyamatokat, például éhség- és telítettségérzetet. Pácienseinek intenzív rágótréninget rendelt el, mivel az állkapocs izomzata és a nyálmirigyek edzése mindenki számára fontos, aki harmonikusan és egészségesen kíván fogyni.

Ideálistól az álomsúlyig

  • Set point: az egyénre jellemző biológiai súly

Ez nem feltétlenül azonos az ideális testtömeggel, bizonyos értelemben még magasabb is lehet, mint amivel az egészség megőrizhető.

  • Az álomsúly az, amelynek elérésekor az egyén jól érzi magát. Ennek megtartása fontos a jó életminőség elérésében és megőrzésében.
  • Az ideális testsúly a testtömegindex segítségével kiszámolható.

Ajánlott irodalom: Dr. Doreen Virtue: A yo-yo diétaszindróma; Lützner: Aktív dietetika

Ambuláns böjtkúrák, Mayr-kúra: 345-8598, 345-8562

Fogyókúra diétával, akupunktúrával, hypoxitréninggel: 315-2018, 315-2069

(folytatjuk)

Sütő Gyöngyi

2005-06-30 13:37:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop