Hirdetés

Elhízás és cukorbetegség

A közép- és időskorban jelentkező cukorbetegség (2. típusú diabétesz) 90 százaléka a cukorbeteg népességnek. A 2. típusú diabéteszesek kb. 90 százaléka pedig testsúlyfelesleggel rendelkezik.

elhízás, testsúly, cukorbetegség, diabetes |

Gyógy-ír   Kisalföld

Az elhízás (obezitás) végigkíséri az emberiség történetét. A testsúlyfelesleg az ősidőkben előnyt jelentett. Segített túlélni az éhínséggel járó időszakokat. A primitív, gyűjtögető, vadászó életmódot folytató társadalmakban az "éhezés-lakoma" ciklus szerint éltek. E szabályosan ismétlődő éhínségi és jóllakottsági szakaszok egyfajta "takarékos gént" alakítottak ki. Ez a gén a zsírraktározást, tehát az egyén, illetve a fajta megmaradását tette lehetővé. Megváltozott a szervezet érzékenysége a vércukor szabályozását irányító hormonra, az inzulinra.

Amikor ezen népcsoportok lényegesen jobb körülmények közé kerültek, a "takarékos gén" tovább működött, ezzel magyarázható napjainkban az elhízás és a cukorbetegség gyakori együttes előfordulása. Az öröklésmenet ugyan nem teljesen tisztázott, de a családvizsgálatok egyértelműen bizonyították a felnőttkori diabétesz örökletes voltát.

Hajlamosít-e az elhízás cukorbetegségre? Igen, de csak bizonyos formája! Ilyen az ún. "férfias" vagy "almaszerű" elhízás. Az elhízás ebben a formában főleg a hasra korlátozódik, a zsír a hasi zsigerek között helyezkedik el. A zsírelosztás fontosságára utal a japán szumóbirkózók vizsgálata. Ők elhízottak, napi 7000 kalóriatartalmú ételt fogyasztanak, nagy fizikai igénybevétel mellett. De zsírszövetük zömében a bőr alatt helyezkedik el, ezért nem cukorbetegek, nincs magas vérnyomásuk vagy zsír-anyagcserezavaruk.

Mind az elhízás, mind a cukorbetegség kezelésének alappillére a diéta. Önmagában a testsúly csökkenése 2. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorértéket, javítja az anyagcserehelyzetet, így megelőzheti az alattomosan jelentkező késői szövődmények kialakulását. Kisebb lehet a gyógyszerigény (tabletta, inzulin). Néha az is előfordulhat, hogy az ideális testsúly elérésével elhagyható lesz az inzulin vagy a tabletta.

A "férfias" elhízás komoly betegség rizikófaktor.

Néhány tipp a testsúlycsökkentő diétához

Meg kell változtatni az étkezési szokásokat, az életstílust. Fontos a kiegyensúlyozott diéta. Minimum három fő (reggeli, ebéd, vacsora) s két közti (tízórai, uzsonna) étkezés szükséges. Ne hagyjon ki főétkezést, mert akkor valószínűleg a következő étkezésnél "túleszi magát".

A test zsírtartalmát akkor tudja hatékonyan csökkenteni, ha csökkenti a táplálékbevitelt. Ha valaki fogyni szeretne, csökkentse az addig rendszeresen fogyasztott ételek mennyiségét felével-harmadával. Mivel csodák nincsenek, ha emellett nem csökken a testsúly, azt szoktuk javasolni, írja fel az elfogyasztott ételek mennyiségét néhány napig, és beszélje meg orvosával, hol lehet a hiba.

Elhízott cukorbetegeknél nemcsak a szénhidrátfogyasztás, hanem a zsírfogyasztás korlátozása is nagyon fontos. A napi kalóriabevitel kiszámításának megtanulása sokat segíthet, ehhez szakképzett diétás szakember is igénybe vehető. Az alkoholtartalmú italok jelentős kalóriabevitelt jelenthetnek, ezért ezeket fogyókúra alatt ne fogyasszon. Hagyjon megfelelő időt az étkezésre, egyen ülve és lassan. Ne egyen annyit, amennyi jólesik, hagyjon egy kis ételmaradékot a tányéron. Ha nagyon éhes és esetleg nem tud várni a következő étkezésig, fogyasszon zöldségféléket, például: uborkát, répát stb. Ezek kalóriatartalma elhanyagolható, rosttartalma viszont megszünteti az éhségérzetet. Ha szomjas, vizet vagy cukormentes italt igyon.

A kísértést jobb elkerülni, ezért, aki komolyan veszi a fogyókúrát, ne tartson otthon sok élelmiszert! Ne legyen a környezetében édesség, sütemény! A célok elérésében sokat segíthet a családi és a baráti környezet. Esetleg be is társulhatnak a testsúlycsökkentésbe, de ha nem, akkor is segíthetnek hozzáállásukkal a célok elérésében.

Hogyan tartsuk meg az elért eredményt?

Mindenfajta gyors, drasztikus vagy "gyógyszeres" testsúlycsökkentést ellenzek. Egyrészt, mert szoros orvosi ellenőrzés hiányában veszélyes lehet. Másrészt az ilyen eredményeket a tapasztalatok szerint nehéz megtartani. Az ideális az, ha diéta mellett a testsúly havonta 1-3 kilogrammot csökken.

A rendszeres testmozgás kedvezően hat a szervezet anyagcseréjére, s a hatékony fogyókúra elengedhetetlen része. Ez is egy "recept" a túléléshez. Testsúlyát rendszeresen ellenőrízze. A testsúly gyarapodásnak jobb időben az elejétvenni.

Hosszabb távú, zsír- és kalóriaszegény, növényi rostokban gazdagabb diéta esetén nagyobb az esély egy új életstílus kialakítására és az eredmények megtartására. Az erőnlétnek megfelelő egyéni, rendszeres testmozgás (például: séta, úszás, kerékpározás stb.) nemcsak a testsúly stabilizálásában segít, hanem javítja a cukoranyagcserét is.

elhízás, testsúly, cukorbetegség, diabetes

2002-07-18 14:43:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés