Hirdetés

Miért esznek többet a túlsúlyos emberek?

A túlsúlyos emberek hosszabb idő után érzik magukat jóllakottnak, mert gyomor-bélrendszerükben kevesebb a telítettség érzetét okozó hormonokat termelő sejt, mint a normális testsúlyúakéban - állapították meg a bázeli Egyetem és a Liverpool-i Egyetem kutatói, akik eredményeikről a Scientific Reports című szaklapban számoltak be.

túlsúly, telítettség érzés, testsúly, elhízás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


Evés közben a felső gyomor-bél traktus nyálkahártyájában lévő speciális sejtek a telítettség érzésért felelős hormonokat szabadítanak fel. Az erősen túlsúlyos emberek szervezetében azonban jóval kevesebb hormon termelődik.

A csökkent hormontermelés hátterében az áll, hogy a túlsúlyosak kevesebb speciális sejttel rendelkeznek, mint a normál testsúlyúak, náluk ugyanis megváltozott az úgynevezett transzkripciós faktorok egyensúlya, amelyek normál esetben arról gondoskodnak, hogy megérleljék a telítettség hormonokat termelő sejtekhez szükséges őssejteket.

A kutatók 24 normál testsúlyú és 30 erősen túlsúlyos ember szövetmintáját elemezték, utóbbiak esetében egy testsúlycsökkentő műtétet megelőzően és az után is. A gyomor-bypass műtét vagy a gyomorszűkítő beavatkozás után ismét növekedésnek indult a telítettséghormon termelése, a transzkripciós faktorok egyensúlya és a hormontermelő sejtek száma is helyreállt.

A túlsúlyosokat gyakran megbélyegzik, mondván: hiányzik az önkontrolljuk és fegyelmezetlenül táplálkoznak. A tanulmány kimutatta, hogy szerkezeti különbségek vannak a normál súlyúak és a túlsúlyosak között, ami megmagyarázhatja, miért eszbem többet.

túlsúly, telítettség érzés, testsúly, elhízás

2017-09-10 21:09:33

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop