Táplálék-kiegészítők

Talán a testépítők ismerik legjobban a táplálék-kiegészítőket, bár ma már a többi sportoló is előszeretettel használja azokat. Ezek a szerek sokakat megijesztenek, mert összekeverik a tiltott anyagokkal.

táplálékkiegészítők, kreatin, l-karnitin, CLA, omega-3 zsírsavak, króm, kolin, omega-3 zsírsavak | Szépség orvosi szemmel 2003 ;:32-34   Melánia Kiadó | Nyirkos, P.
Nem olyan régen egy élversenyzőnk nyilatkozott erről a rádióban, és csodálkozva hallgattam, hogy ő sem egészen érti a különbséget a tiltott anabolikus szteroidok és az engedélyezett táplálék-kiegészítők között. Valószínűleg az adott erre okot, hogy egyes táplálék-kiegészítőket engedély nélkül árulnak, aminek nem feltétlenül az az oka, hogy ártalmasak, hanem egyszerűen az, hogy a kis mennyiségben eladható kiegészítőket nem éri meg engedélyeztetni, a kereskedők inkább gyorsan eladják, és bíznak a jószerencséjükben. A fogyasztószerek körüli botrányok is hozzájárultak a zavarhoz, ugyanis ezeket egy időben szinte mint savanyúcukorkát fogyasztották egyesek (sportolók és háziasszonyok egyaránt). Mint az előző fejezetben láthattuk, fogyasztószer és fogyasztószer között is óriási különbség lehet

Egy jobb edzőteremben legalább néhány tucat, szaküzletben több száz féle táplálék-­kiegé­szí­tőt találhatunk. A teljesség igénye nélkül néhányat áttekintünk.

Fehérje készítmények

Ezek tejsavóból, tojásból, szójából készülnek. Legtöbbször por alakban kerülnek forgalomba, és sovány tejben feloldva, turmixként lehet őket fogyasztani. Ha valaki izmosabb szeretne lenni, akkor testsúly-kilogrammonként 1-2 g fehérjét kell fogyasztania (egyébként fél gramm is elég). Ez egy átlagos embernél több mint fél kiló húst jelentene minden nap. Ennyit megenni is sok – és költséges. Ráadásul – hacsak valaki nem mindig bőr nélküli grillezett csirkemellet eszik – szinte biztos hízás, hiszen olyan sok zsír kerül be ennyi hússal.

A fehérjetartalmú tápszerek relatíve olcsók, zsírmentesek és a nagy részüknek az íze is jó, így kellemesen lehet megemelni a fehérjebevitelt. Figyelembe véve, hogy a boltokban kapható „fogyasztó” turmixok általában fehérjét és rostokat, valamint vitaminokat tartalmaznak, egy-egy étkezésnél ezekből a (sokkal olcsóbb) szerekből egy kanál korpával magunk is bütykölhetünk „fogyasztó” turmixot.

Vannak olyan fehérjekészítmények is, amelyek nagy mennyiségű szénhidrátot is tartalmaznak. Ezek kifejezetten nagy intenzitással edző testépítők számára készültek, átlagembernek nem ajánlottak.

Kreatin

Elsősorban az izomerőt fokozza. Az izom víztartalmát is emeli, aminek egyrészt az az eredménye, hogy az izmok nagyobbnak tűnnek. Másrészt a többlet víz az anyagcserének is kedvez, így valóban gyorsabban lehet erősödni. A kreatin tápanyagként is működik. Régebben a legkülönfélébb versenyeken a sportolók szőlőcukrot használtak hasonló célra, de nem igazán átütő hatással. Egyes sportágakban ennek a szerepét is átvette a kreatin.

A kreatin jól mérhető izomerő növekedést okoz, azonban csak edzéssel együtt. Nagyon széles körben használt kiegészítő, főleg erősportokban, de például futballisták közül is sokan és rendszeresen használják.

L-Karnitin

Elsősorban „zsírégetőként” forgalmazzák, de kevés a bizonyíték arra, hogy valóban segít az optimális testsúly megtartásában. Van viszont egy másik ok, ami miatt szedik. Erősebb edzéseknél törvényszerűen kialakulnak apró izomsérülések, ezek indítják meg az izomfejlődést. Az ezzel járó fájdalom csökkentésére tartják sokan alkalmasnak.

CLA

(Conjugated Linoleic Acid - konjugált linolénsav). Ennek a készítménynek a kapcsán jelent meg a legtöbb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy segít a zsír lebontásában, így gyorsíthatja a fogyást, természetesen sportolással együtt. A tehéntejben is megtalálható. Finn kutatók azt a meglepő megfigyelést tették, hogy azoknál a nőknél, akik olyan tejet fogyasztottak, amelynek magas a linolénsav tartalma, ritkább az emlőrák. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a teheneknek linolénsavat adva, egészségesebb tejet lehetne előállítani. Olcsóbb megoldás lenne a tejhez adagolni a CLA-t. A CLA-nak ez a rákmegelőző hatása még nem tekinthető teljesen bizonyítottnak, de így is az egyik olyan termék, aminek a szedésével meg lehet próbálkozni. Nagyobb mennyiségben szedve azonban lehet, hogy ennek is vannak káros hatásai. Éppen Budapesten jelentették be svéd kutatók, 2002 szeptemberében, hogy korai cukorbetegségben valamelyest rontotta az inzulin-érzékenységet. Valószínűleg egészséges embereknél ennek ellenére nem kell tartani, hogy ez a veszély lerontaná a kedvező hatásokat, de újra megtanulhatjuk, hogy még a jóból is megárt a sok.

Omega-3 zsírsavak

Ha végigkövetjük a tudományos kutatást a zsírok területén, láthatjuk, hogy először kiderítették, hogy a túlzott zsírfogyasztás káros, majd finomodott a vélemény, hogy a telítetlen és telített zsírok aránya számít elsősorban, ekkor kezdtünk olajjal főzni. Később következett a CLA kedvező hatásaira vonatkozó információ (mely egy telítetlen zsírsavat, úgynevezett omega-6 zsírsavakat tartalmaz). Az utóbbi évek megfigyelése, hogy igazából az omega-3 zsírsavak fontosak. Úgy tűnik, ebből valóban nagyon keveset viszünk be a szervezetünkbe. Ez csak nagyon alapos kutatások során derülhetett ki. Érdekes például, hogy az állatok húsa is elég sok omega-3 zsírt tartalmaz. Pontosabban: tartalmazhat. Ha egy állat legel, akkor ez valóban igaz. De ha szemes­takarmányt fogyaszt, akkor töredékére csökken az omega-3 zsírtartalom. A legelés visszaszorulása az egyik lehetséges magyarázata annak, hogy az ember sem kap elég omega-3 zsírsavat. Honnan pótolhatjuk hát a „veszteséget”? Az egyik lehetőség az állatok megfelelő táplálása, ami nem egyszerű feladat (bár nem is megoldhatatlan). A másik lehetőség: együnk több halat. Főleg a hidegvízi halak tartalmaznak sokat (makréla, pisztráng). De a lenolajban is elég sok van, és a repceolajban is található, bár kevesebb. Kapható halolaj kapszula is. Ez főleg azoknak ajánlhatók, akik nem szeretik a halat.

Az omega-3 kedvező hatásai egész listát tesznek ki. Egyes bőrgyulladások javulnak, ha kielégítő a bevitel. De például a depresszió is javul, és a szívre is kedvező hatása van.

Króm

Általában króm-pikolinát formájában kerül forgalomba. „Zsírégető” és „izomerősítő”. Ezeket a hatásokat átlagos embereknél nem sikerült bizonyítani. Elképzelhető, hogy leromlott vagy nagyon intenzíven edző sportolóknál kialakul króm-hiány, és alkalmazásuk akkor esetleg jó lehet, de egyéb­ként nem éri meg az árát. Az utóbbi időben felmerült rákkeltő hatása azonban vaklárma volt: csak a hatvegyértékű króm gyanús, ami például fénymásoló berendezések tónerében lehet.

Kolin

Hívei szerint „zsírégető” hatása van és csökkenti a fáradékonyságot. Sajnos, egyik hatását sem sikerült igazolni.

| táplálékkiegészítők, kreatin, l-karnitin, CLA, omega-3 zsírsavak, króm, kolin
2003-02-26 12:12:19


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


Egyetek, nőjön a begyetek!

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének, és világszinten is a negyedik helyen állnak - közölte a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági E...


A dél-európai gyerekek a leginkább elhízottak Európában

A dél-európai országokban - Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson - a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, ...


Fogyókúra tippek a fürdőruha-szezon előtt

Sokak számára a tavasz a legnehezebb időszak. Már csak néhány hét van a strandidényig, és ha felpróbáljuk a fürdőruhát vagy a rövidnadrágot, bizony lelepleződnek a...


Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha idejében lefogy

Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha lefogy 13 éves koráig, állapította meg a Koppenhágai Egyetem kutatói, melyet a New England Journal of Medicine című folyóirat köz...


hirdetés