Tíz meglepő tény a koleszterinről

A magas koleszterinszint valóban nem jó, de ez még távolról sem minden, amit a koleszterinről tudni lehet.

A koleszterin dogma

„A koleszterin rossz, mert agyvérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas”. Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg annyira bűnös a koleszterin?


Mégis egészséges a tej

Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között a The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertetett nagyszabású, 21 ország több mint 130 ezer lakosának adatait feldolgozó kutatás.


Tíz meglepő tény a koleszterinről

A magas koleszterinszint valóban nem jó, de ez még távolról sem minden, amit a koleszterinről tudni lehet. Íme néhány kevéssé ismert tény.


Mit jelentenek a koleszterin-leletek számai?

Mindenkinek, aki elmúlt 20 éves, legalább ötévenként ajánlatos ellenőriztetni a koleszterin szintjét. Szakemberek szerint a 35 évesnél idősebb férfiak és a 45 évesnél idősebb nők rutinszerűen végeztessék el a lipoprotein-vizsgálatot, ez a vérzsír értékének a vérmintából történő megállapítása.


A magas koleszterinszint diétás kezelése

A koleszterin napjaink első számú közellenségévé vált. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód sajnos maga után vonzza, hogy rengeteg embernek magas a koleszterinszintje.


Az örökletes magas koleszterinszint

Az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hypercholesterinaemia, FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. A korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagok érszűkületének lehetősége.


Egészségesebb a bio

Majdnem 50 százalékkal több omega-3 zsírsav található a bio tejben és húsokban, mint a nem bioban- állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a témában végzett eddigi legnagyobb vizsgálat során, mely a British Journal of Nutrition című folyóirat közölt.


Semmit nem ér

Nem előzhető meg az agyműködés romlása a halolajos, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel egy öt éven át tartó amerikai klinikai vizsgálatban, melyben csaknem négyezer idős ember vett részt. A vizsgálat eredményeit a Journal of Medical Association (JAMA) című szakfolyóiratban közölték.


A sztatinok és a televízió

Hatvanezer beteg mondott le a koleszterin csökkentők szedéséről az ABC ausztrál tévétársaság éles vitákat kiváltott műsorának hatására, amelyben toxikusnak nevezték a sztatinokat.


Árt-e a tojás?

A 70-es években az amerikai szívgyógyász társaság nem javasolta a tojás fogyasztását, mert az volt az uralkodó nézet, hogy a koleszterinben dús tojássárgája fokozza a szívbetegség kockázatát.


1 |