Hirdetés
A szója alig csökkenti a koleszterinszintet
Az FDA ugyan jóváhagyta, hogy feltüntethető a csomagoláson az az állítás, hogy a szója csökkenti a szívbetegségek kockázatát, az American Heart Association bizottsága szerint csak mérsékelt hatása van a koleszterin szintre, ha egyáltalán van.
A vizsgálat eredménye arra késztetheti az FDA-t, hogy átértékelje 1999-ben hozott döntését. Korábbi tanulmányok azt állították, hogy napi 25 g szója fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, de egy újabb, 22 tanulmányt áttekintő vizsgálat megállapította, hogy a napi szójafogyasztás nem fokozta a HDL “jó koleszterin” szintjét, és az LDL a “rossz koleszterin” szintjét is csak 3 %-kal csökkentette.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szója nem lenne a magas zsírtartalmú ételek, hamburger, hot dog egészséges alternatívája.
AP
2006-01-23 10:48:23