Hirdetés

Mik azok a trigliceridek és miért káros, ha magas a szintjük?

Dán kutatók szerint bár a triglicerideknek igen fontos szerepük van a szív egészségének szempontjából, sokkal kevesebb figyelmet fordítunk erre, mint a szintén lényeges koleszterinre, pedig minden három amerikaiból egynek emelkedett vagy magas a trigliceridszintje.

triglicerid, zsírok, érelmeszesedés |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

Dr. Borge Nordestgaard kutatásai során kapcsolatot talált a magas trigliceridszint és a szív- és érrendszeri betegségek valamint a korai halál között. Magas trigliceridszintet okoz, ha valaki túlsúlyos, nem mozog eleget, sok alkoholt fogyaszt és sok telített zsírt, mert a szervezett a kalóriafelesleget trigliceridek formájában raktározza el.

Az LDL-hez és a „jó”, HDL-koleszterinhez hasonlóan a trigliceridek is a vérben található zsíros részecskék.

Az emelkedett szint a kutatók szerint éppen olyan veszélyes, mint a magas koleszterinszint, és jelzi a szívbetegség kockázatát, ezen kívül hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet.

Határesetnek számít a 150-200 mg/dl-es szint, a 200 fölött már mindenképpen magas. A férfiak hajlamosabbak a magas trigliceridszintre, és nagyobb kockázatnak vannak kitéve a fehérek is.

A magas trigliceridszint ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha lefogyunk, egészségesen étkezünk és többet mozgunk. Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll, de ezen a téren még sok feladatuk van a kutatóknak.

triglicerid, zsírok, érelmeszesedés

2022-10-18 12:58:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop