A halolaj átjárhatóvá teszi az elzáródott artériákat

Ebben a zsíroktól igencsak tartó világban a halolaj az egyetlen, amit még a kardiológusok is szerethetnek. Ráadásnak ahhoz a tényhez, hogy az omega-3 zsírsavak karbantartják a szívet, német kutatók arra jöttek rá, hogy a halolaj napi fogyasztása lassíthatja, sőt, vissza is fordíthatja a szívbetegek artériájának keményedését és szűkülését.

halolaj, szívbeteg, elzáródott, artériák, szívbeteg | The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, A.

Az Annals of Internal Medicine legújabb számában a müncheni egyetem kutatói azt jelentik, hogy a napi egy kapszula halolaj "szerény mértékben" fokozhatja a szív vérellátását és kiegészíti az érelmeszesedésben szenvedő betegek hagyományos kezelését.

Egy 233 főn végzett tanulmány szerint azoknál, akik két éven keresztül naponta szedtek egy adag halolajat, kevesebb volt a szívkoszorúér-komplikációk - infarktus, stroke - száma. Mindössze kettőnek voltak komplikációi, szemben a placebót szedők 7 főjével, akik más zsírsavakat kaptak, olyanokat, amelyek az "átlagos európai étrendben szerepelnek". A legtöbb beteg ezzel egyidejűleg koleszterinszint-csökkentőket is kapott, sokuknak előzőleg már eltávolították a rögöt az artériájukból.

A halolajról, erről a "jó", többszörösen telítetlen zsírsavról már régóta köztudott, hogy igen jó hatással van a szívre. A például a lazacban található olaj kulcsfontosságú összetevője az alacsonyan telített zsírt használó mediterrán konyhának, megfigyelték, hogy azokon a területeken kevesebb a szívbetegek száma

Az, hogy pontosan hogyan is fejti ki áldásos hatását a halolaj, mindmáig nem teljesen tisztázott, ám a tudósok sejtették, hogy valamilyen módon az elzáródott ereken segít. A dr. Clemens von Schacky vezette német orvoscsoport röntgenfelvétellel vizsgálta meg a betegek szívartériáit a tanulmány kezdetén és végén. Azt állapították meg, hogy két év elteltével a halolajat szedő betegek artériáiban átlagosan több hely volt a véráram számára.

A fejlemények azonban nem voltak valami túl drámaiak, a halolajkapszulák a legtöbb beteg esetében nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket: nem fordították meg a betegség folyamatát. A halolajat szedő csoportban 14 betegnél enyhe fokban megállt az artérián a lerakódás képződése, szemben a placebócsoport 7 betegével. Két halolajas beteg mérsékelt javulást mutatott, míg a placebót szedőknél egy ilyen sem volt.

A halolajas csoportból 35 betegnél az atherosclerosis enyhén progrediált, négynél mérsékelten haladt előre - ezek az eredmények csaknem azonosak a placebócsoportéival, amelyben 36 beteg állapota enyhén rosszabbodott, ötüké mérsékelten romlott.

Dr. Van Schacky csapata mégis arra a következtetésre jutott, hogy a tanulmányban leírt előnyök eléggé jelentősek ahhoz, hogy a halolajat beiktassák a szívbetegek hagyományos kezeléseinek sorába. A kutatók szerint napi egy kapszula szedése vagy heti kétszeri halétel elfogyasztása megfelel az előírásnak.

Dr. Robert Vogel, a baltimore-i University of Maryland kardiológusa egyetértett azzal, hogy az omega-3 zsírsav, élelmiszer vagy kapszula formájában, igen jó kiegészítője a szívbetegek kezelésének.

Rámutatott azonban arra, hogy a szívbetegek kezelésénél a halolajnak nagyobb hatása van más faktorokra, mint az atherosclerosis. Egy másik kutatásból kiderült, mondta dr. Vogel, hogy a halolaj korrigálja a szívritmuszavarokat és hogy vérhígító hatása is van. Minden valószínűség szerint olyan kémiai változásokat is előidéz az erekben, amelyek elősegítik azok tágulását.

"Kiegészítőként a halolaj igen hatásos szer" - jelentette ki dr. Vogel. - Ezen a területen igen következetes munkát végeztek a kutatók."

Megjelent: Medical Tribune News Service

| halolaj, szívbeteg, elzáródott, artériák
2002-07-31 23:50:08


A koleszterin dogma

„A koleszterin rossz, mert agyvérzést és infarktust okoz, ha tartósan magas”. Ez a tan már évtizedek óta ott van minden orvos és laikus fejében. De vajon tényleg anny...


Mégis egészséges a tej

Összefüggést talált a tejtermékek rendszeres fogyasztása és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között a The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertetett...


Tíz meglepő tény a koleszterinről

A magas koleszterinszint valóban nem jó, de ez még távolról sem minden, amit a koleszterinről tudni lehet. Íme néhány kevéssé ismert tény.


Mit jelentenek a koleszterin-leletek számai?

Mindenkinek, aki elmúlt 20 éves, legalább ötévenként ajánlatos ellenőriztetni a koleszterin szintjét. Szakemberek szerint a 35 évesnél idősebb férfiak és a 45 évesn...


Kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés a transzzsírsavak betiltása óta New York államban

Kevesebb szív- és érrendszeri betegséget - köztük stroke-ot és szívinfarktust - jegyeztek fel New York állam kórházaiban azóta, hogy 2007-ben betiltották a transzzsír...


hirdetés