Nyári tisztítókúra

A natúrmedicinában az orvosok a testünkben felhalmozódó káros anyagokat nem túlságosan jól csengő szóval, gyűjtőnéven méregnek nevezik. Nézzük, mi is rejtőzik a szó mögött, és honnan származnak a mérgek? A fogalom ebben az esetben a környezetünkben jelen lévő káros anyagokat, vegyszereket, növényvédő szerek maradványait és a nehézfémeket takarja, melyeket lélegzéssel (kipufogógázok) és táplálkozással "veszünk magunkhoz". A nehézfémek esetében újabb két rendkívül jelentős rizikófaktorral kell számolnunk: az amalgám anyagú fogtömésekkel, melyek higanyt, és a cigarettákkal, melyek kadmiumot tartalmaznak.

diéta, méregtelenítés | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Kőkúti, D.
Minél kevesebb mérgező anyag halmozódik fel a szövetekben, annál hatásosabban képes immunrendszerünk dolgozni. Magyarul: a betegségre való hajlam csökken, a jó közérzet pedig növekszik. Itt a nyár, a felfrissülés ideje, tegyünk valami jót belül is a testünkkel...

GYORS MÉREGTELENÍTŐ MÓDSZEREK

Tudományosan eddig nem volt igazolható, hogy ezek a mérgek hol és hogyan hatnak testünkre. Ma azonban többet tudunk már. Így például bebizonyosodott, hogy a higany főleg az agysejtekben halmozódik fel, és ott károkat okozhat. Tünete többek között erős fejfájás és koncentrációs zavar lehet.

Az orvostudomány egészen a közeli múltig meg volt róla győződve, hogy a méreganyagok legtöbbje szervezetünkben állandóan tovább halmozódik, és nem tudna lebomlani. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, tény viszont, hogy ez a lebomlás csak nagyon lassan megy végbe. Így például az agyban felhalmozódott higanynak 20 év alatt csupán a fele távozik el. Jó hír viszont, hogy a gyógyászat már több hatásos kezelési módszert ismer, mellyel szervezetünk méregtelenítését gyorsítani lehet.

A természetgyógyász szemléletű orvosok kétféle kezelési stratégiát különböztetnek meg. Az egyikhez azoknak a környezeti mérgezéseknek a kezelése tartozik, melyek nyilvánvaló betegségekhez ­ kimerültség, idegműködési zavarok, hajhullás ­ vezettek. Ezekre az esetekre léteznek új, nagyhatású gyógyszerkészítmények, mint például a DMPS (di-marcapto-sulfát), amely a nehézfémeket nagy mennyiségben képes a szövetekből kioldani és a szervezetből eltávolítani. Az ebbe a kategóriába tartozó gyógymódokat természetesen kizárólag szakorvosok alkalmazhatják.

Léteznek azonban olyan lehetőségek és terápiás eljárások is, melyek segítségével a méreganyagok felhalmozódását és távozásuk meggyorsítását mindenki maga is tudja elvégezni. Az alábbiakban megismerkedhetnek szervezetünk méregtelenítésének leghatásosabb módszereivel és anyagaival, melyekkel gyengéden és mellékhatások nélkül tisztíthatjuk meg testünket ­ belülről.

 • A szelén mint nyomelem megakadályozza testünkben a kadmium lerakódását. Napi szükségletünket egymaréknyi napraforgómag fedezi.
 • A magnézium megköti szervezetünkben a nehézfémeket és vegyszereket, majd kimossa őket. Javaslat: naponta együnk magnéziumban gazdag búzacsírát, például a salátához.
 • Az orbáncfűtea (Hypericum) kioldja a testsejtekből az immunrendszert károsító méreganyagokat. Javaslat: a tél beköszönte előtt négy hétig igyunk belőle esténkén egy-egy bögrével.
 • A Lapacho-tea az egyik leghatékonyabb salaktalanító és immunerősítő tea. 4-6 hétig napi 0,5-1 liternyit kortyolgassunk el belőle.
 • Az olívaolaj megszabadítja a nyálkahártyát a belélegzett oldószerektől (pl. festékek). Javaslat: festés, lakkozás után öblögessük át vele egy percig a szánkat.
 • A boróka (Juniperus communis) különösen jó vízhajtó, és így segít kiöblíteni a mérgeket. Javaslat: 28 napig szedjünk kúraszerűen napi három kapszula borókaolajat.
 • Az alma pektint tartalmaz, ami különféle mérgeket köt meg és távolít el a szervezetünkből. Fogyasszunk belőle naponta legalább kettőt.
 • A páfrányfenyő-kivonat (Ginkgo biloba) elsősorban az agyból oldja ki a nehézfémeket, például a higanyt. Javaslat: szedjünk kúraszerűen évente három hónapig gingkokivonatot.
 • A kalcium a legjobb eszköz a kémiai anyagok (például formaldehid) eltávolítására. Javaslat: kalciumpreparátumok helyett ehetünk szezámmagot, szóját vagy diót.
 • A paraffinolaj nem mérgező kémiai olaj, mely elsősorban a béltraktust tisztítja meg a vegyszerektől. Javaslat: az orvossal való megbeszélés után együnk 3x1 teáskanálnyit pár napig.
 • A C-vitamin megakadályozza, hogy a méreganyagok szervezetünkben aktívvá váljanak. Napi két friss narancs, vagy 200 mg C-vitamin fedezi a szükségletünket.
 • Az articsóka olyan bioanyagokat tartalmaz, melyek a méregtelenítés szervét, a májunkat erősítik. Igyunk ebéd után naponta egy kis pohár articsókalevet.
 • Az ásványvíz a legjobb szállítóeszköz a káros anyagok szervezetünkből való kimosására, legjobb, ha naponta 2­3 literrel iszunk belőle.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| diéta, méregtelenítés
2002-07-25 13:59:36


data-full-width-responsive="true">