Ne légy savanyú!
Kiadós lakmározás, mozgásszegény életmód – és a szervezet lassan elsavanyodik. Ettől gyorsabban elfárad, fejfájás kínozza és védekezőképessége is jelentős mértékben gyengül…
Fontos az egyensúly megőrzése!
A szervezetben lezajló folyamatok szűk pH-tartományon belül játszódnak le, és mindezt a sav-bázis háztartás egyensúlya garantálja. Ezt teszi próbára nap mint nap a stressz, a helytelen táplálkozás és a túl kevés mozgás, amit a szervezet kis ideig kompenzálni képes. Például úgy, hogy a csontokból kalciumot von el, és ezzel önerőből enyhíti a savasodást. Ez a mechanizmus azonban a csontok mészvesztéséhez (a rettegett osteoporosishoz) vezet. Mivel a test feladata a rendszer egészének működését megőrizni, ínséges időkben nem törődik a részproblémákkal, még akkor sem, ha ezek hosszú távon meglehetősen súlyos következmények járnak.
Ezért nekünk kell okosabbnak lennünk, hogy szervezetünk ne kényszerüljön a vészhelyzetben ésszerűtlen döntésekre. Óvjuk szöveteinket a túlzott elsavasodástól! A táplálkozás megváltoztatásával rengeteget javíthatunk a helyzeten: mellőzzük az olyan élelmiszereket, melyek elősegítik a savképződés és részesítsük előnyben a lúgos hatásúakat! Fontos továbbá az is, hogy szervezetünket minél előbb ellássuk szerves ásványi anyagokkal. A kalcium, a magnézium, a nátrium és a kálium klasszikus savközömbösítők. Használhatunk sav-bázis korrigálóporokat és lúgos gyógyvizeket is kúraszerűen. Lakmuszpapírral érdemes a kúra ideje alatt ellenőrzni az eredményt.
Érdekes!
Egy innsbrucki tanulmány során 60 beteg naponta háromszor kapott bázikus készítményt a 3 hetes intenzív Mayr-kúra alatt. A kezelés az alábbi panaszokon segített: püffedés, ödéma, ízületi és izomfájdalom, nyaki fájdalmak, alvászavar, szapora szívverés, gyenge koncentrálóképesség, bőrviszketés és kimerültség. Az anyagcsere-folyamatok eltolódása savas irányba kedvező táptalajt nyújt a depresszív hangulathoz, míg lúgosabb közegben a derűs kedélyállapot a meghatározó. Milyen találóan fejezi ki mindezt néhány ismerős kifejezés: „savanyú pofa”, „savanyú képet vág” „besavanyodik”, „kilúgozott”.
Hogy ne legyünk savanyúak…
- • Ha esténként csak könnyű ételeket fogyasztunk, máris sokat tettünk a savasodás megakadályozására. A gyomorműködés éjszaka renyhévé válik, és a fel nem dolgozott ételmaradékok erjedni kezdenek, ami elősegíti a savasodást.
- • Igyunk sokat, hogy jó legyen a keringés: naponta legalább 2,5 liter folyadékot! Figyelem! A kávé és az alkohol nem számít, mert savassá tesz.
- • Ne igyunk szénsavas italokat, hogy a szervezet újra visszazökkenjen egyensúlyába.
- • Hetente egy-két alkalommal alaposan izzadjunk ki. Ha az „izzasztó” sportokat nem kedveljük, járjunk rendszeresen szaunába.
- • Naponta tíz percet szánjunk a stresszoldásra. A stressz a savasodás egyik fő tényezője. Segítségünkre lehet a meditáció vagy az autogén tréning, esetleg egy kellemes, meleg illóolajos vagy szódabikarbónás fürdő.
Mi savasít és mi lúgosít?
Helyes táplálkozással a szervezet sav-bázis háztartása hatékonyan befolyásolható. Az alábbi összeállítás tájékoztat arról, mely élelmiszerek erősítik a savas, illetve a lúgos hatást a szervezetben.
Savasító élelmiszerek | Lúgosító élelmiszerek |
földimogyoró, paradió, mandula extrudált kenyér, kétszersült szárított borsó sertés-, borjú- és marhahús, kolbász, szalonna és belsőségek (máj, vese és agyvelő) csuka, lepényhal, homár, lazac sajt és túró, tojásfehérje, margarin kukoricapehely, zabpehely, árpa, hántolatlan rizs, teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták nyúl-, kacsa-, tyúk- és libahús jégkrém, torta, csokoládé kávé, limonádé és az alkohol minden formája szénsavas és dobozos üdítők, gyümölcslevek ecet | burgonya vaj, nyers tej, tejszín, író, joghurt édes- és vöröskáposzta, kelkáposzta, karfiol paprika, hagyma, petrezselyem, metélőhagyma, zsázsa sampinyon, vargánya, rókagomba zöldborsó, fehérbab, tök alma, körte, eper, áfonya, ribizli uborka, fejes saláta, hónapos retek, savanyúkáposzta mazsola, datolya, füge kalcium-karbonátos ásványvíz tiszta, természetes növényi olajok tiszta almaecet, citromlé |
B. E.
2003-01-31 01:07:05