Hirdetés

Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy termékre rá van írva, hogy zsírszegény, gluténmentes vagy bio, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Nézzük meg, milyenek lehetnek a megtévesztő feliratok:

bio, ėlelmiszer, glutėnmentes, transz-zsírsavak |

InforMed Hírek14   InforMed | Sándor, K.


Zsírszegény

Azt hihetnénk, hogy ez valóban egészséges választás, de egyes zsírmentes vagy zsírszegény ételek fogyasztásától meg is hízhatunk. A Purdue Egyetem nemrégiben végzett vizsgálatában azok a patkányok, amelyek oleannal (zsírt nem tartalmazó zsírpótló) készült burgonyaszirmot ettek, többet híztak, mint azok, akik rendes chipset. További kutatások szükségesek ugyan, de a szakemberek szerint a zsírpótlók beavatkoznak a szervezet étvágyat szabályozó természetes képességébe, aminek túlevés lehet a következménye.

Gluténmentes

Ha valaki nem lisztérzékeny (cöliákiás), jól gondolja meg, hogy leveszi-e a polcról a gluténmentes jelzővel ellátott terméket, ez ugyanis nem teszi azt automatikusan jobbá. A gluténmentes termékek zsír- és fehérjetartalma nagymértékben eltérhet, egyesekben akár 13-szor annyi zsír és 16-szor annyi fehérje is lehet, mint másokban.

Diétás, light üdítőital

A legtöbbünk számára a „diétás” szó egyet jelent a fogyással, pedig például a diétás kóla ennek nem felel meg. A texasi egyetem kutatói nemrégiben kiderítették, hogy azoknak, akik napi két vagy annál többi diétás kólát ittak, hatszor annyira bővült a haskörfogatuk a 10 éves követési idő végére, mint azoknak, akik egyáltalán nem ittak üdítőket.

Organikus, bio

A Cornell Egyetem új vizsgálatában a megkérdezettek a „bionak” vagy „organikusnak” nevezett joghurtot, süteményt vagy chipset ízletesebbnek találták, mint a hagyományost, és egészségesebbnek gondolták, amiért érdemes többet költeni. A kísérlet végén kiderült, hogy valamennyi termék egyforma volt, csak a címkézés volt más.

Transzzsír-mentes

Az FDA 2006 óta megköveteli az élelmiszergyártóktól, hogy tüntessék fel a termék transzzsír tartalmát. De az a bökkenő, hogy az adagonként 0,5 grammnál kisebb mennyiségre ez nem vonatkozik. Keressük tehát a címkén az olyan szavakat, mint „hidrogenizált”, „részben hidrogenizált növényi olajak”, még akkor is, ha a transzzsír-taralom 0.

bio, ėlelmiszer, glutėnmentes, transz-zsírsavak

2016-11-28 16:51:47

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop