Gyümölcslékoktél

Hogy formában maradhassunk, naponta legalább ötször kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk - nyersen, párolva vagy frissítő gyümölcsitalként.

gyümölcslé | | Jeni, Zs.
A gyümölcslevek nagy mennyiségben tartalmazzák az érett gyümölcs értékes anyagait. De miben is különbözik a direktlé és a gyümölcslé a koncentrátumtól? Mi a gyümölcsnektár és mit értünk gyümölcsital alatt? A döntő a gyümölcstartalom. Ettől függ, hogy nevezik el az italt. Végül is mindegy, milyen névre hallgat - a lényeg, hogy valamennyi konzerválóanyag nélkül, pasztőrözéssel készül. Ezért felbontás után csak hűtve és csak rövid ideig eltartható.

Direktlé frissen préseltgyümölcsből

"Direktlé" alatt a tiszta gyümölcslevet értjük, mely olyan, mint a frissen préselt, és emberemlékezet óta isszuk. Ma már szupermarketben dobozban is kapható. Ehhez a gyümölcslevet igen rövid ideig pasztőrözik. Hűtve kell tárolni, és csak negyven napig eltartható. Ha hosszú ideig pasztőrözik, hűtés nélkül két évig is fogyasztható, ám ennek biológiai értéke igen csekély.

Koncentrált gyümölcslé

Forralással a direktléből, azaz a tiszta, 100 százalékos gyümölcsléből sok vizet vonnak ki. Az így keletkezett koncentrátum nem igényel nagy helyet sem a tároláshoz, sem a szállításhoz. Emellett sokáig eltartható. Töltés előtt újra hozzáadják a kivont vízmennyiséget. Ezt követi a pasztőrözés, és már kész is a százszázalékos koncentrátumból készült gyümölcslé. Bár bontatlanul hűtés nélkül is eláll 2 évig, felbontás után gyorsan veszít minőségéből. Ha a gyümölcs természetes cukortartalommal nem rendelkezik, édesíthető. A szőlő- és körteleveket nem cukrozzák.

Gyümölcsnektár

Egyes gyümölcsök leve alig élvezhető. Így például a ribizlinek igen magas gyümölcssavtartalma van, ezért csak vízzel hígítva kapható. A banán préselésekor viszont gyümölcspürét kapunk, ami szintén csak vízzel vagy más folyadékkal hígítva iható. Ezeknél a nektároknál a gyümölcstartalom 25-50 százalék között van. Mivel ezek hígított gyümölcslevek, nem olyan édesek. Az enyhén vizezett íz cukor, a diétás nektár pedig édesítőszer hozzáadásával javítható.

Gyümölcsital

Még csekélyebb a gyümölcstartalma a gyümölcsitaloknak, és még függ a gyümölcs fajtájától és savtartalmától is. Így például a citrusgyümölcsitalok gyümölcstartalma 6, a szőlőleveké 30 százalék. A gyümölcslé és a víz mellett tartalmaznak még természetes gyümölcsaromákat és savakat, pl. citromsavat. Cukrot is adnak hozzá, ezért kalóriatartalmuk magas.

Vitaminozott specialitások

A kereskedelemben kaphatók még vitaminokkal dúsított vegyesgyümölcslevek egyéb adalékokkal.

Házi gyümölcslé

Míg a citrusgyümölcsök levét nagyobb erőkifejtés nélkül, hagyományos módon tudjuk kipréselni, addig más gyümölcsökhöz elektromos készülékre van szükség. Egyes gyümölcsöket fel kell aprítani (alma, körte), a csonthéjasoknak el kell távolítani a magját, a kemény héjúakat pedig előbb meg kell hámozni.

FIGYELEM! Az így nyert lé sokáig nem tartható el. Legjobb, ha rögtön elfogyasztjuk.

TIPP: ha hosszabb időn keresztül szeretnénk tárolni, préselés után fel kell forralni, és csíramentes üvegekbe tölteni.

Sokoldalú felhasználás

A gyümölcslevek nemcsak italként nélkülözhetetlenek. Végigkísérhetnek egy egész menüsort is.

 • Aperitifnek adhatunk Bon C¶urt, amit narancsléből, Galliano- és sárgabaracklikőrből kevernek, és pezsgővel hígítják.
 • Étkezéshez C-vitamin-mixet lehet inni: kiviből, almaléből és ásványvízből készül és kevés mézet adnak hozzá.
 • Előételnek jó a körtelével ízesített bableves, főételnek az ananászos pulyka gyümölcsszósszal.
 • Salátaként galambbegysalátát készíthetünk szőlőlé-vinaigrette-tel, paradicsommal, szőlővel, sherry-ecettel és forralt vörösszőlőlével ízesítve.
 • Az étkezés végén desszertként joghurtal és kevés mézzel kevert túrót kínálhatunk feketeribizli-nektárral.

- Zs -

Ásványi anyagok, vitaminok

A rostok, ásványi anyagok és flavonoidok segítenek megelőzni a daganatos és szív- és érrendszeri betegségeket. A gyümölcslevekben ezen anyagok kombinációja a megelőzés szempontjából különösen kedvező.

 • A gyümölcssavak és gyümölcsaromák adják az ital tipikus ízét, elősegítik az emésztést, és megkönnyítik az értékes ásványi anyagok felvételét.
 • Az izmok és idegek nem nélkülözhetik a kalciumot, a foszfor raktározza és szállítja az energiát.
 • A magnézium, kalcium és foszfor együtt építik fel a fogakat és a csontokat.
 • A kálium segít a sejtek tápanyagellátásában, vas nélkül pedig az oxigén nem jutna el szervezetünk minden részébe.
 • A nikkel stabilizálja az öröklőanyagot, a jód megakadályozza a golyva kialakulását.
 • Az A-vitamin javítja a látást, a B-vitamin erősíti immunrendszerünket.
| gyümölcslé
2003-08-28 11:20:23


A vegetáriánus étrend előnyei

A betegek könnyen térnek át a szokásos mindenevő étrendről a zsírszegény vegetáriánus étrendre, aminek eredményeként fogynak, csökken a vérnyomásuk, és más előn...


Élénkítő ételek

Az egészséges ételek nem csak az alakunkat javítják, hanem az életkedvünket is visszaadják! Emellett pozitívan hatnak a koncentrálóképességre, a szexuális vágyra és...


A vegetáriánus és vegán étrendről

A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagyon eltérők.


A vegetarianizmusról

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. Az Európai Táplálékinformációs Tanács folyóirata...


Megtévesztő feliratok az élelmiszereken

Vigyázzunk azokkal a termékekkel, amelyek felirata valamilyen módon arra utal, hogy az illető áru „egészséges”, mert ez nem minden esetben igaz. Csupán azért, mert egy...


data-full-width-responsive="true">