Az éhezés és az elhízás is szerepelt a FAO táplálkozási világkonferenciájának témái között

Az elégséges és az egészséges táplálkozás biztosításáról fogadott el nyilatkozatot, valamint közös cselekvési tervet a világ több mint 170 országa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában szerdán kezdődött II. Táplálkozási Világkonferencián.

alultápláltság, éhezés, táplálkozás, konferencia | InforMed Hírek12   InforMed | Sárközy, J.

A világ elegendő élelmiszert termel az emberiség ellátására, az éhezés mégsem szűnt meg, és nem tudunk egészséges táplálkozást biztosítani mindenki számára - hangoztatta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója a kétnapos világkonferencia megnyitóján. Hozzátette: a nemzetközi közösségnek a megfelelő ismeretei és forrásai is megvannak az alultápláltság felszámolására.

Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója úgy fogalmazott, a világ egy része túl kevés táplálékhoz jut, az éhhalál milliókat veszélyeztet, miközben a világ másik felében a túlzott és hizlaló táplálkozás csökkenti a várható élettartamot, és a csillagokba emeli az egészségügyi kiadásokat. 1990 óta a világban húsz százalékkal csökkent az éhezők száma, ennek ellenére 2012-2014 között továbbra is 805 millióan szenvedtek krónikus éhezéstől.

A II. Táplálkozási Világkonferencián (ICN2) részt vevő több mint 170 állam által elfogadott nyilatkozat és cselekvési terv szerint az elégtelen vagy elégséges, de tápérték és egészségügyi szempontból nem megfelelő táplálkozás veszélyei a társadalom minden osztályát érintik, miközben továbbra is mély egyenlőtlenségek vannak az egyes szociális rétegek között. A nyilatkozat leszögezte, hogy a helyes táplálkozásnak a nemzeti egészségügyi rendszerek részét kell képeznie, és törekedni kell a lakosságélelmezési különbségek felszámolására. A táplálkozás színvonalát emelni kell, miközben mindenki számára egyenlően biztosítják a táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerekhez való hozzájutást, az egészséges és változatos étkeztetés terjesztésével. Ennek megvalósulása érdekében célként az élelmiszerbiztonságot és az igazságos élelmiszerkereskedelmi rendszer megteremtését jelölték meg.

A II. Táplálkozási Világkonferencia résztvevői az éhezés és alultápláltság okai között a háborúkat, humanitárius válságokat, a szárazságot, áradásokat és járványokat nevezték meg, és hangsúlyozták, hogy jelenleg az ebolajárvány is "hatalmas kihívást" jelent az élelmiszerbiztonság terén.

Az állam- és kormányfők, magas szintű delegációk, valamint nemzetközi szervezetek és civil csoportok részvételével zajló világkonferencián csütörtökön Ferenc pápa is felszólal. A római világkonferencia résztvevői remélik, hogy az ICN2 nyilatkozatát és cselekvési tervét az ENSZ is felkarolja majd, és 2016-2025 között tízéves nemzetközi táplálkozási akcióprogramot hirdet meg a célkitűzések megvalósítására.

| alultápláltság, éhezés, táplálkozás, konferencia
2014-11-19 21:24:58


Web Design & Development Prowebshop