Hirdetés

Okoz-e tüneteket a D-vitamin hiánya?

A D-vitamin hiány csontfájdalommal és izomgyengeséggel járhat, az enyhe mértékű hiány azonban nem feltétlenül jelentkezik tünetek formájában.

D-vitamin, csontok, csontritkulás, oszteoporózis |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A D-vitamint napfény-vitaminnak is szokás nevezni, mert napfény hatására a bőr állítja elő. A táplálkozás során is hozzájuthat a szervezet, elsősorban a dúsított tej és tejtermékek révén. Természetes formájában csupán néhány élelmiszerben található értékelhető mennyiségben, így a zsíros halakban, a tőkehalmáj olajában és a tojásban.

A D-vitamin szerepe a szervezet kalcium- és foszfátszintjeinek a szabályozása. A jellegzetes D-vitamin hiányt angolkórnak is nevezik. Az angolkór a csontok lágyulását és ásványi anyag hiányát okozza, ami csontrendszeri torzuláshoz vezet. Az angolkór elnevezést a gyerekekre használják, felnőtteknél a csontok gyengeségét osteomalaciának nevezik.

A D-vitamin hiány még tünet nélküli esetekben is jelentős egészségi problémákat okoz, összefügghet a rákkal, az asztmával, egyes szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint autoimmun betegségekkel.

A veszélyeztetett csoportok
  • akiket kevés napfény ér, és/vagy akik az étkezés során nem jutnak kellő mennyiségű D-vitaminhoz. Az anyatej és a legtöbb tápszer csak igen kevés D-vitamint tartalmaz, ezért kiegészítő adása javasolt már a csecsemő 2 hónapos korától.
  • egyes gyomor- és bélbetegségek gátolják a vitamin tökéletes felszívódását
  • a vese- és májbetegeknél alacsonyabb lehet a D-vitamin szintje
  • a sötét bőrűeknél csökkent a D-vitamin napfény hatására történő szintetizálásának képessége
  • az elhízottak (30 vagy annál magasabb BMI-érték) vérében alacsonyabb a D-vitaminszint, mert a zsírsejtek a vérből vonják ki a D-vitamint.
Ha valaki a veszélyeztetett csoportba tartozik, nem árt, ha ellenőrizteti D-vitaminszintjét. A hiány kezelése igen egyszerű: számos táplálék-kiegészítő áll rendelkezésre. Fontos, hogy betartsuk az orvos utasításait, mert a D-vitamin jelentős többlete káros lehet.
D-vitamin, csontok, csontritkulás, oszteoporózis

2011-04-18 10:34:34

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop