Tavaszi ásítozás

Itt a tavasz! Ez épp elég ok arra, hogy optimistábbá váljunk - és arra is, hogy igazán élvezzük az életet. Ehelyett mi történik? A legtöbb ember fáradt, erőtlen, enervált. Ezt tünetcsoportot tavaszi fáradtságnak nevezik.

tavaszi fáradtság, ásítozás | InforMed Hírek14:59-61   InforMed | Tamás, É.

Nem betegségről van szó, inkább olyan élettani jelenségről, ami az életenergiával és a szokásainkkal függ össze. Az ember télen nem tér nyugovóra, nem pihen, így tavasszal természetes, hogy nincs ereje a megújuláshoz. Sőt rátör a tavaszi fáradtság.

Ha jól belakmározunk, rövid időn belül elálmosodunk. Ráadásul télen rendszerint túl zsírosan, túl édesen és túl sokat eszünk, különösen az ünnepnapokon. Pedig pont akkor kellene tudatosabban táplálkoznunk, hogy a tavasz beköszöntével elkerülhessük a tavaszi fáradtságot!

Sokan vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem hiányban szenvednek, ami szintén álmossághoz vezet. Ehhez még hozzájön az alkohol- és kávéfogyasztás, a dohányzás.

Még nem is említettük a téli fényhiányt! A zord napokon sok időt töltünk meleg, zárt helyiségekben, így szervezetünk nem jut elegendő természetes fényhez, ami szintén fáradtságot okoz. Ez ellen sok testmozgással és minél több, friss levegőn eltöltött idővel védekezhetünk.

Az összes kötelezettség alól aligha vonhatjuk ki magunkat, azonban több szabadidőt engedélyezhetnénk magunknak! Mindig tartsuk szem előtt, mi az, ami valóban szükséges számunkra, és mi felesleges - ez utóbbit törölhetjük.

A tavaszi fáradtság a lélegzésünkkel is összefügg. Figyeljük meg a légzésünket egy stresszes szituációban! Alig veszünk levegőt, pedig néhány mély lélegzetvétel után érezhetően csökken a feszültség, a görcsösség!

Éljünk tudatosabban, és ügyeljünk a megfelelő légzésre! Különösen télen együnk kevesebbet, ugyanakkor fogyasszunk elegendő vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet! Mozogjunk többet, ha lehet, a természetben! Ezekkel a „trükkökkel” elkerülhetjük a tavaszi fáradtságot.

| tavaszi fáradtság, ásítozás
2018-03-11 18:59:44


Ezeket az étrendkiegészítőket ne vegye

Három, Kínából származó étrend-kiegészítőt vont ki azonnali hatállyal a forgalomból és hívott vissza a fogyasztóktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ...


Az omega-3 sem ér semmit

A kutatói több mint százezer, klinikai tesztekben részt vett ember adatait elemezték. Mint írták, egy az ezerhez az esélye annak, hogy az omega-3-készítmények jelentős ...


Ötvenmilliárdot költünk étrend-kiegészítőkre

Évi ötvenmilliárd forintot költünk vitaminokra, étrend-kiegészítőkre, tavaly majdnem minden magyar lakos vásárolt valamilyen vény nélkül kapható terméket patikában...


A D-vitamin hiány veszélyes

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő - közölte a Semmelweis Egyet...


Tavaszi ásítozás

Itt a tavasz! Ez épp elég ok arra, hogy optimistábbá váljunk - és arra is, hogy igazán élvezzük az életet. Ehelyett mi történik? A legtöbb ember fáradt, erőtlen, ene...