Vitaminok terítéken II.

Mennyi vitaminra van szükségünk? Mikor ajánlatos vitamintablettákat szedni? Mi történik túladagoláskor? Ezekre és hasonló kérdésekre kaptak választ olvasóink az ideál januári számában. A továbbiakban az élelmiszerek vitamintartalmáról lesz szó. A cikk- ben található táblázatból pedig megtudhatjuk, mennyi vitaminra van szükségünk naponta, hogy egészségesek maradjunk.

vitamin, zöldség | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Bárdosi, E.
Tartalmaz-e még a zöldség és a gyümölcs elegendő vitamint?

Normális esetben igen. A bennük található vitaminok mennyisége minden esetre tekintélyes mértékben ingadozhat, ez függ az éghajlattól, a talajviszonyoktól, a fajtától, a trágyázástól és a gyümölcs érettségétől. A mélyhűtött áruk jó vitaminforrások, ha a gyümölcsöt és a zöldséget az optimális érettség idején fagyasztják le. Folsav azonban csak többnyire a nyers, feldolgozatlan zöldségekben és salátákban található.

Átvállalják-e a betegbiztosítók a vitaminkészítmények költségeit?

A betegbiztosítók csak akkor fizetnek, ha az orvos receptre írja fel a készítményt. Például terhesség idején, vagy B12-vitamin hiányában kialakuló vérszegénység esetén.

VITAMINOK CSAPATMUNKÁBAN

Bioaktív és ásványi anyagok nélkül tehetetlenek még a vitaminok is. A tápanyagok közül a vitaminok a legjobb "menedzserek". A bonyolult anyagcsere fontos folyamatait irányítják és gondoskodnak arról, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Egyedül azonban semmit sem érnek. Mint minden szokványos élcsapatnál, itt is a csapatmunka a legfontosabb. Így járhatnak együtt az úgynevezett antioxidánsok ­ az A-, a C-, az E-vitaminok és a béta-karotin ­, védik a sejteket és a szöveteket a szabad gyökök támadásával szemben. Ezek a módfelett agresszív anyagok a sejtekben helyrehozhatatlan károkat is okozhatnak, melyekből olyan betegségek keletkezhetnek, mint az érelmeszesedés vagy a rákos betegségek. Azonban még a legjobb menedzserek is jó munkatársakra és túlórázókra vannak utalva. A vitaminok segédjei az ásványi anyagok, a nyomelemek és a bioaktív anyagok. Így a "gyökfogásban" az E-vitamin segítséget kap egy nyomelemtől, a szeléntől és az úgynevezett polifenoloktól. Utóbbi csoport mögött egy egész sereg olyan anyag rejtőzik, amelyek például a kék szőlő és a burgonya héjában, vagy a dióban fordulnak elő.

Az immunrendszerrel kapcsolatban is hatékonyan együttműködnek a vitaminok, az ásványi anyagok és a bioaktív anyagok.

Serkentik az immunsejtek képződését és fokozzák aktivitásukat. Efféle hatások ismertek az A-, a C- és az E-vitamin, valamint a cink és a szelén esetében. A Co-enzym Q10 is erősíti védekezőrendszerünket, lassítja az öregedési folyamatot, megakadályozza a sejtek károsodását, javítja a vérkeringést, véd a fertőzés ellen, szív és érvédő. A bioaktív anyagok közül elsősorba n a karotinoidok és a hüvelyesekben gazdagon fellelhető szaponinok sarkallják nagyobb teljesítményre az immunrendszert.

TÁPLÁLKOZÁSI TIPPEK

Sok vitamint kell fogyasztania annak, aki napi vitaminadagját akarja fedezni, s emellett a betegségek kialakulását is meg akarja előzni. Néha ez nem is annyira egyszerű, mégis megvalósítható. A szakértők egyetértenek abban, hogy a piacon fellelhető friss és természetes élelmiszerekkel egészséges módon táplálkozhatunk. Ez nem kerül annyiba, mint a tabletták, csak egy kicsit több fáradsággal jár: naponta két-három alkalommal fogyasszunk gabonatermékeket, valamint zöldséget, burgonyát és gyümölcsöt. Sok embernek nehezére esik, hogy több zöldséget és kevesebb húst egyen. Segítségükre lehet, ha a zöldség- és gabonafogyasztás valamiképp szertartássá válik. Építsünk be egyet mindennapos teendőink közé, úgy mint a fogmosást. Szoktassuk hozzá magunkat, hogy a reggelihez gyümölcslevet igyunk, és müzlit vagy teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztunk hozzá. Minden további étkezéshez tartozzon egy pohár zöldséglé. Ezenkívül a zöldségféléket különböző variációkban az étkezések alkotórészeivé tehetjük, például a főfogás előtt salátaként vagy blansírozva fogyaszthatjuk őket. Mindennap legyen az asztalunkon valamennyi friss zöldség és gyümölcs. A zöldséglevesek, főzelékek fogyasztása is ajánlott. Aki ezeket a "szabályokat" betartja, alapjában véve helyesen táplálkozik. Az új termékek azonban egyre gyakrabban zűrzavarhoz vezetnek. Már megjelentek a piacon a vitaminnal dúsított ivólevek, tejitalok és édességek, más boltokban speciális zsírsavakat tartalmazó kenyér és margarin kapható. Amerikában pedig diabétesz és magas vérnyomás elleni mélyhűtött készételeket árusítanak. A jövőben nálunk is egyre több új és újszerű élelmiszerek bukkannak majd fel, melyek állítólag egészségesnek mondható anyagokkal dúsítottak. A fogyasztók egyre nehezebben tudják majd eldönteni, hogy egy élelmiszer valóban hasznos-e, vagy esetleg káros hatású lehet. Hiszen nem minden ésszerű táplálkozástani szempontból, ami technikailag megvalósítható.

MI MIBEN TALÁLHATÓ?

A szakértők megegyeznek abban, hogy az eddigi ajánlott vitaminmennyiségek nem elegendőek ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Éppen ezért néhány vitaminból többre van szükségünk. Manapság különösen fontos a változatos táplálkozás. Ebben segít az alábbi táblázat, amely semmiképpen sem olyan bevásárlólista, amihez nap mint nap ragaszkodnunk kell, hanem csupán hasznos útmutatás (az alacsonyabb értékek a nőkre vonatkoznak).


A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

| vitamin, zöldség
2002-07-25 12:54:11


Ezeket az étrendkiegészítőket ne vegye

Három, Kínából származó étrend-kiegészítőt vont ki azonnali hatállyal a forgalomból és hívott vissza a fogyasztóktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ...


Az omega-3 sem ér semmit

A kutatói több mint százezer, klinikai tesztekben részt vett ember adatait elemezték. Mint írták, egy az ezerhez az esélye annak, hogy az omega-3-készítmények jelentős ...


Ötvenmilliárdot költünk étrend-kiegészítőkre

Évi ötvenmilliárd forintot költünk vitaminokra, étrend-kiegészítőkre, tavaly majdnem minden magyar lakos vásárolt valamilyen vény nélkül kapható terméket patikában...


A D-vitamin hiány veszélyes

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő - közölte a Semmelweis Egyet...


Tavaszi ásítozás

Itt a tavasz! Ez épp elég ok arra, hogy optimistábbá váljunk - és arra is, hogy igazán élvezzük az életet. Ehelyett mi történik? A legtöbb ember fáradt, erőtlen, ene...