Hirdetés

Matracbőr

Természetesen a jól ismert narancsbőrről, más néven cellulitról van szó. Amiért mégis ezt a címet adtuk a fejezetnek, annak az az oka, hogy sokakat jobban emlékeztet a bőr a matracra (vagy paplanra), mint a narancsra. Egyaránt hívják cellulitisznek és cellulitnak. Egy kis magyarázat ehhez a kavarodáshoz: Az angol „cellulite” kifejezést cellulitisz-nek kellene fordítani. A bőrgyógyászatban azonban már hívnak így egy bőrfertőzést (az orbáncot), és az összetévesztés elkerülésére honosodott meg a „cellulit” szó Magyarországon.

cellulit, narancsbőr, matracbőr |

Szépség orvosi szemmel 2003 ;:34-38   Melánia Kiadó | Balajthy, T.

További bonyodalom, hogy az orvosi nyelvben itisz-re gyulladásos kórképek szoktak végződni. Például: tonsilla=mandula, tonsillitis=mandulagyulladás. Bár a cellulit nem tipikusan gyulladás, „szerencsére” találtak bizonyos nyomait a gyulladásnak is újabban.

A cellulit lényege, hogy a zsírsejtek csomókba rendeződnek és e csomók megnagyobbodása a bőrfelszín egyenetlenségéhez vezet. Feltételezik, hogy ezeknek a csomóknak a nyirokellátása nem tökéletes. Minthogy a nyirok szállítja el a sejtektől a salakanyagokat, így feltételezik, hogy ezek a salakanyagok felszaporodnak, és tovább rontják a zsírsejtek anyagcseréjét.

Meglehetősen gyakori problémáról van szó. A felnőtt nők 90%-át érinti, bár szerencsére nagy részüket csak enyhén. Férfiaknál ritka. Elsősorban a csípőtájon és combokon jelentkezik. A cellulit fokozatosan alakul ki. Kezdetben csak akkor látható, ha egy bőrredőt az ujjaink közé csípünk. Közepes súlyosság, ha állva látszik, de fekve nem. Kifejlődött állapotban állva és fekve egyaránt látszanak a behúzódások, ami matrac felszínére emlékeztet.

Feltételezik, hogy a cellulit kialakulására nagyobb az esély, ha viszonylag kevés az izom és viszonylag több a zsír. Ugyancsak elősegíti a kialakulását a sok ülés, illetve a fogyás-hízás váltakozása. A hízással való összefüggése nem abszolút: sovány nőkön sem ritka. Láttunk már izmos aerobik oktatót is cellulittal.

Hogyan kezelhetjük a cellulitot?

A cellulit kezelése kombinált módszerekkel történik, melyek egymás hatását fokozzák. A kezelések célja a zsírsejtek anyagcseréjének fokozása, a nyirokkeringés élénkítése az adott területen, az izmok tónusának és a kötőszövet feszességének fokozása. A páciensnek vállalnia kell, hogy a kezelések kezdetétől elfogyaszt napi 2-2,5 liter vizet. Enélkül a kezelés csak napokig hatásos.

A mechanikus vákuum-masszázst a nyirok-áramlás fokozásán kívül a zsírcsomók fellazítására szánják. Ennél a berendezésnél üvegharangok és a bennük kialakított vákuum segítségével masszírozzák a kívánt területet a test két oldalán egyidejűleg. A kezeléshez kontaktanyagot használnak, mely megkönnyíti a harangok csúszását és a vákuum kialakítását. Célszerű anyagcsere-élénkítő hatóanyagot tartalmazó gélt használni erre. A masszírozás igen erőteljes. Azoknál, akik ritkán kezeltetik magukat, és gyors eredményt szeretnének, egy-két kisebb véraláfutás nem számít hibának, annak a jele, hogy maximális intenzitással végezték a kezelést. A vákuum-masszázs a kötőszövet átépülését is stimulálja, ez is hozzájárul a feszesebb, szebb testkontúrhoz.

A vacustyler-t eredetileg az űrhajósok vérkeringésének edzésére fejlesztették ki. Az történt ugyanis, hogy a súlytalanság állapotából a földre visszatérve a vér az alsó testfélbe áramlott, mert a visszerek elszoktak a terheléstől, így faluk nagyon laza volt. Ennek eredménye az lett, hogy az űrhajósok nem tudtak lábra állni. Ezt előzték meg a berendezéssel, az erek tornáztatása útján. A berendezés a nyirokkeringést is élénkíti.

A kozmetikai kezelésre kifejlesztett változatban a kezelt személy alsó testfele kerül a hengerbe, amit deréknál légmentesen lezárnak. Működés közben a berendezés váltakozva magasabb nyomást és enyhe szívóhatást hoz létre. A magasabb nyomás kipréseli az ödémát a szövetekből, míg a szívóhatás a vérkeringést fokozza.

Hasonló elven működik a hullám-nyirokmasszázs. Az alsó testfélen egy csúszóhullám vonul végig. Itt is anyagcsere-élénkítő hatóanyagot használnak, pakolásban. Azonnali nyiroködéma-mentesítő hatása van az alsó végtagokon, mivel a kezelt felület igen nagy. Az öszetört zsírsejtek maradványainak elszállítására különösen alkalmas. Olyankor, ha valaki nem fogyaszt elegendő folyadékot, vagy ha nagyon lazák a nyirokkeringést támogató izmok és a kötőszöveti állomány, akkor szinte az egyetlen mód, hogy elszállítsuk ezeket az anyagokat és megelőzzük a cellulit rövid időn belüli kiújulását.

Egy másik lehetőség a számítógép által vezérelt szívóhatást a görgős masszázzsal kombináló berendezés. Itt kontaktanyag helyett speciális ruhát visel a páciens. Egyidejű szívó és nyomó hatás kombinációja élénkíti a vérkeringést és a nyirokelvezetést.

Az említett két módszer lényegében hasonló eredményt ad, a vákuum-masszázs hatékonyabb, célzottabb, a görgős masszázs valamivel kíméletesebb és drágább eljárás. Az elsőt tekinthetjük az ősi köpölyözés újrafeltámadásának is, a másodikat pedig egy welness-módszernek, mely a cellulitra is hat.

Viszonylag újabb, de hasonló elven működő gép a „hypoxitrainer”, amelynél az alsó testfél szintén váltakozó légnyomásnak van kitéve, egy tojás alakú kamrában. A kamrában egy szobabiciklire emlékeztető eszköz van, melyen a kezelt személy kerekezik a kezelés alatt, 30-50 percig. Elsősorban fitnesz-szalonokban található.

Még egy fontos lehetőség: a mélyizom-tréning. Itt egy számítógép által vezérelt elektromos készülék mozgatja meg az izmokat. A kezelést többféle üzemmódban lehet végezni. Az egyik program a szervezet saját izmaival végeztet nyirokmasszázst. Az áram a sejteket közvetlenül is stimulálja, élénkíti anyagcseréjüket. A berendezésnek van olyan üzemmódja is, amely elsősorban vízhajtó hatású. Ez is hozzájárulhat a kedvező hatáshoz. A mélyizom torna nem csak rövid távon hat, hanem hosszabb távon is azzal, hogy az izmok tónusát javítja. Az erősebb izmok hatékonyabban pumpálják a szövetközti folyadékot, vagyis élénkítik a nyirokáramlást, emellett a testkontúrok is jobban kirajzolódnak az izmok erősödésével. A hatás főleg a fenéken és az előrebukó has esetében figyelhető jól meg.

Hasznos kiegészítője még a cellulit-kezeléseknek az ultrahang-kezelés, amely alkalmas különböző hatóanyagok mélybejuttatására. Emellett a folyamatos ultrahangrezgés felmelegíti a sejteket, ami élénkíti a cellulitos zsírsejtek anyagcseréjét. Különösen alkalmas egy-egy körülírt terület kezelésére.

Nagyon jó az infrakabin, mely infravörös sugarakkal élénkíti a bőrben az anyagcserét, fokozza a keringést és az anyagcsere élénkítésével a kalória-felhasználást is jelentősen emeli. Enyhe cellulit esetén akár önmagában is megfelelő kezelés lehet. Az egyéb cellulit-ellenes kezelések és az izomtréning előtt bemelegítésnek is nagyon jó, mivel a szövetek terhelhetőségét, így a kezelések hatékonyságát is emeli, miközben költségkímélő kezelés. Időnként sportolásnál is alkalmazzák az izmok bemelegítésére, illetve az izomláz mérséklésére, a túlterhelt izomban keletkezett tejsav elszállítására, izületi fájdalmak csökkentésére. Szinte bármikor bárkinél alkalmazható, kivéve lázas állapotban vagy daganatos betegség esetén.

Az izomtorna, a vérkeringés-nyirokkeringés élénkítése, a sejtek anyagcseréjének fokozása jelentősen javíthatják a cellulitot. A módszerek természetesen kombinálhatók is.

A másik lehetőség a masszázsok mellett a test-tekercselés (body wrapping). Ilyenkor erős anyagcsere élénkítő hatóanyagokat kennek a bőrre és utána „lélegző” fóliába csavarják a vendéget úgy, hogy a fólia megfelelő nyomást gyakoroljon mindenütt. Szakszerű felhelyezés esetén a nyomás felfelé haladva folyamatosan csökken, de még a hason is elég feszes a fólia ahhoz, hogy ne csússzon le, ugyanakkor nem szoríthatja el a nagyobb nyirokcsomókat, és nem akadályozhatja a légzést. Hibás tekercselés esetén a kezelt személy a visszerek mentén vagy a nyirokcsomóknál fájdalmat jelezhet. Háztartási fóliával nem végezhető, a tapasztalat szerint nem hatásos.

A módszer pontos működési módja nem ismert, de az tény, hogy akár több centit is csökkenhet a körfogat a kezelt területen.

A felsorolt eljárásokból nem ötletszerűen választanak, hanem a vendég alkata szerint. Ehhez bizonyos szaktudás és gyakorlat szükséges, illetve az, hogy a kozmetikai szalonnak vagy rendelőnek többféle eszköze is legyen – hogy ne az eszközhöz kelljen keresni a vendéget, hanem fordítva. A nem jól megválasztott vagy nem megfelelő időben végzett kezelés akár teljesen hatástalan is lehet, még ha egyébként szakszerűen is végzik (többek között a menstruációs ciklushoz is alkalmazkodni kell).

Legalább ilyen fontos az utókezelés, illetve a fenntartó kezelés. A tapasztalat azt mutatja, hogy a bőséges folyadékfogyasztás fokozza a kezelés hatékonyságát, illetve segít megőrizni az eredményt. Másrészt minél több az izom és minél kevesebb a zsír, annál inkább javul a cellulit is. Ennek megfelelően a rendszeres testmozgás nagyon fontos. Egyrészt az ülőmunkát végzők is álljanak fel rendszeres időközönként, másrészt heti néhány alkalom testmozgást is érdemes beilleszteni. Ha valakinek nincs ideje a szoros értelemben vett sportolásra, akkor is gyalogolhat intenzíven napi fél órát – már az is sokat segíthet.

Gyakran kérdezik azok, akik gondolkodnak azon, hogy belevágjanak-e egy ilyen kezelésbe, hogy „meddig tart az eredmény?”. Mint látjuk, itt is kettőn áll a vásár. Ha sikerül az életmód rendezése, akkor a cellulit-kezelés eredménye is tartós lesz. A kezelések kiegészítésére gyógyharisnyát is lehet viselni, mely az egyes testtájékokra megfelelő nyomást gyakorolva szintén késlelteti a cellulit újbóli kialakulását.

A plasztikai sebész a narancsbőr tünetek enyhe és a leggyakoribb középsúlyos formáiban sajnos semmit sem tehet. A jelentős helyi zsírtöbblettel járó igen mély besüppedések esetében lehet csak számottevően javítani, mégpedig a felszínhez közel igen vékony kanülökkel végzett igen kíméletes zsírleszívással, a behúzó sövények felszabadításával és a leszívott saját zsír egy kis részének a behúzódások alá való feltöltésével, mely igen finom és aprólékos munkát, jó technikát és pontos előzetes tervezést igénylő beavatkozás.

Visszér-tágulat

A cellulit és a visszér-tágulat találkozik egy ponton: mindkettő kialakulásában szerepet játszik a kötőszövet gyengesége. Ennek megfelelően a fentiekben leírt masszázsok a visszértágulatra hajlamosaknak is ajánlhatók. Visszér-gyulladás esetén viszont már nem alkalmazhatók.

cellulit, narancsbőr, matracbőr

2005-04-21 12:21:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop