Egészségesen tovább élni

Akár tizennégy évvel is meghosszabbíthatja életét az, aki edzi testét, nem fogyaszt sok alkoholt, nem dohányzik, viszont sok gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt. Egy húszezer résztvevő bevonásával több, mint tíz éven át végzett vizsgálat szerint azok, akik egészségtelen életmódot folytattak, négyszer annyian haltak meg, mint az egészségesen élők. A vizsgálat eredménye független volt a résztvevők testsúlyától vagy anyagi helyzetétől.

egészség, élettrtam, hosszú élet | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A kutatást a cambridge-i egyetem és a norfolki Medical Research Council végezte 1993 és 2006 között. A résztvevők 45-79 év közötti vegyes társadalmi helyzetű emberek voltak, és a kutatók nem szenvedtek sem szívbetegségben vagy rákban.

Pontozásos módszerrel végezték a vizsgálatot, pontot kaptak a nem dohányzók, az hetente 1-14 egységnyi alkoholnál többet nem ivók, a napi öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók, valamint az aktív életet élők. Az utóbbi kategóriába tartoztak azok, akik ha bár ülő foglalkozásúak voltak, napi fél órát mozogtak, vagy nem ülő foglalkozást végeztek, például ápolónők vagy vízvezetékszerelők voltak-

A kutatók azt tapasztalták, hogy azok közül, akik négy pontot kaptak, sokkal kevesebben haltak meg a vizsgált időszak alatt, mint akik nulla pontot kaptak. Azt is megfigyelték, hogy egy 60 éves nulla pontra értékelt ember halálozási kockázata azonos volt a négypontos 74 évesével.

Érdekes megállapítása a kutatásnak, hogy sem a társadalmi hovatartozás vagy anyagi helyzet, sem a testtömeg-index nem játszott jelentős szerepet az eredményekben. Különösen a szívbetegséggel összefüggő halálozás csökkenésében volt kimutatható az egészségesen életmód előnye, de a rákkal is mutattak ki kapcsolatot.

Mindez azt jelenti, hogy sokan már egy kis életmód változtatással is igen sokat javíthatnának egészségükön és élettartamukon.

BBC News
| egészség, élettrtam, hosszú élet
2010-04-26 08:57:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop