Kommentár: A jobb fogakért

Most, hogy nemcsak új évbe, de új évezredbe is léptünk, itt az ideje, hogy tegyünk is valamit az életünk jobbítására tett ígéreteinkért.

Fog betegségek, Fog betegség, Fogak betegségei, Fog megbetegedés, Fogak megbetegedései, fog, fogak, fogínybetegség, ADA | The New York Times Health News Service   Medincorp | Mascola, R. F.

Sok elhatározásunk a jobb egészséggel kapcsolatos, mint például a lefogyás, a mozgásprogramok elkezdése vagy a dohányzásról való leszokás. Ezek is nagyon fontosak, de az American Dental Association (ADA) arra kér bennünket, hogy tegyünk fogadalmat az szájápolásunk minőségének javításáért is.

Az alábbiakban közlünk néhány ajánlást, hogyan ápoljuk szájunk egészségét 2000-ben és azután is.

Fogtisztító szál. Soka nem használjuk naponta, mint ahogy ajánlatos lenne. De ez a legegyszerűbb módja a fogínybetegségek megelőzésének. A periodontális vagy ínybetegség, ha nem kezelik, a fogak elvesztését eredményezheti. Ha nem akarjuk naponta szállal tisztítani a fogainkat, használjuk a másik, ADA által elfogadott fogköztisztítót.

Naponta kétszer alaposan mossunk fogat kefével. Az ADA által elfogadott fluoridos fogkrémmel való fogmosás hatékonyan eltávolítja a plakkokat és fogromlás-megelőző hatása is van.

Keressük fel a fogorvost legalább évente egyszer. Ha már egy ideje nem nézettük meg a fogainkat, meg fogunk lepődni, mennyire kényelmes lett a fogászati ellátás. Gyorsan ható fájdalomcsillapítók, szorongáscsökkentő módszerek és sok más technikai eszköz áll a fogorvos rendelkezésére.

Fogaink épsége érdekében válasszunk egészséges étrendet. Ha étkezések között cukros ételeket vagy italokat fogyasztunk, a baktériumok ezeket a cukrokat fűtőanyagként használják a fogakat megtámadó káros savak előállításához. A plakkok eltávolítása nélkül a fogzománc idő előtt károsodik.

Ne rágjunk kemény dolgokat, mint pl. a jég, a dió vagy a cukorkák, mert beletörhet a fogunk.

Ha olyan jellegű sportot űzünk, viseljünk fogvédőt. Használatukra könnyedén megtanítanak az ilyen cikkeket forgalmazó cégek vevőszolgálatai.

Hagyunk abba a dohányzást. A cigaretta, a szivar vagy más dohánytermékek, akár a füst nélküli dohány is, növeli a periodontális betegségek valamint a száj- és torokrák kockázatát.

A kutatók szerint a szájüreg egészsége szoros kapcsolatban van az általános egészséggel. Ne feledjük, míg a szájunk nincs rendben, nem lehetünk teljesen egészségesek. Vegyük fel hát újévi elhatározásaink sorába általános egészségünk javítását, amibe beletartozik ínyünk és fogaink jó állapota is.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| Fog betegségek, Fog betegség, Fogak betegségei, Fog megbetegedés, Fogak megbetegedései, fog, fogak, fogínybetegség, ADA
2002-07-31 17:06:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop