Fogak- higiénikus szájápolás

Ha fogainkon a lepedéket (plakkot) erre alkalmas festékkel megfestettük, egyszerű a válasz: törekedjünk az elszíneződés teljes letisztítására. Az alapos fogmosáshoz legalább 3-5 perc szükséges ­ a gyors, 1 perces fogmosás csak a táplálékmaradványok felületes eltávolítására elegendő, a kórokozó baktériumok pedig a fogakon maradnak. A tiszta fogfelszín a nyelvvel tapintva sima, amint azt a felső metszőfogak külső felszíne esetében észlelhetjük.

Mennyi ideig tartson a fogmosás? Milyen eszközök szükségesek a tisztításhoz?

A fogkefe lehetőleg kisfejű, műanyag szálú és egyenes profilú legyen. A fogkrém dörzsanyagtartalma növeli a mechanikus tisztító hatást, hatóanyagtartalma pedig védi a fogzománcot. A plakkfestők élelmiszeriparban használatos színezőanyagok, melyek megfestik a baktériumokat. Szájhigiénés tükör segítségével ellenőrizhetjük, hogy hol található plakk a fogakon. A fogköztisztítók (fogselyem, fogpiszkáló) a fogak egymás felé tekintő felszínéről fogkefével le nem mosható baktériumok eltávolításához szükségesek.

A fogmosás

Alapelv, hogy a fogkefe előre-hátra mozgatása csak a rágófelszínen megengedett. A külső és belső felszíneken körkörösen, vagy le illetve fel - az íny felől indulva a rágófelszín felé - mozgatjuk. A fogmosást a leghátsó fogaknál kezdjük. Egyszerre két-három fogfelszínt tisztítunk meg, majd 5-7 mozdulat végzése után továbbhaladunk a következő fogakra úgy, hogy a szomszédos területek részben fedjék egymást. Az ínybarázda tisztításához a fogkefét a fogívvel párhuzamosan tartjuk úgy, hogy a szálak és a fog tengelye által bezárt szög 45 fok körül legyen és a szálak nagyobbik része a fogon, kisebbik része az ínyen feküdjék. Itt nem súroló, hanem rezegtető mozgást kell végezni.

A fogközök tisztítása

Elegendő 1-2 naponta végezni. Leghatásosabb eszköze a fogselyem, melyből egy 30-40 cm-es darabot levágunk, majd végeit két kezünk középső ujjára csavarjuk. Az alsó fogak esetében a két mutatóujj vezeti a fogselymet. Felül jobb oldalon a jobbkéz nagyujja van a fogsoron kívül, a balkéz mutatóujja pedig a fogsoron belül, a bal oldalon fordítva. A fogselymet ferdén tartva, "fűrészelő" mozgással vezetjük a fogközbe, majd az egyik fogfelszínre feszítjük és az ínyszél alá visszük. Néhány "fűrészelő" mozgást végzünk, majd a másik fogfelszín következik.

Mit jelent az ínyvérzés a tisztítás során?

A vérzés egy már fennálló ínygyulladás jellegzetes tünete, arra utal, hogy az adott területen nem megfelelő a tisztítás, a fogakon maradt baktériumok gyulladást okoztak. Ha a tisztítás megfelelővé válik, a vérzés átmenetileg növekedhet, de utána fokozatosan megszűnik. Ha mégsem, indokolt felkeresni a fogorvost.

| Száj betegségek, Száj betegség, Száj megbetegedés, Szájszag, Foetor, Foetor ex ore, Ozostomia, Halitosis, fogmosás, fog, szájápolás
2002-08-02 16:17:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop