Fogóvó fogódzó

-Itt a Prevenciós Szolgálatnál, melyek azok a problémák, amelyekre föl tudják hívni a figyelmet?

-Elsősorban a szülői háttértől, szokásrendszertől függ, hogy egyáltalán megkínálják-e a gyerekeket zöldségekkel, gyümölcsökkel és már rágnivalóval, -mondja Dr. Szőke Judit a Fővárosi Gyermekfogászati Prevenciós Szolgálat vezetője.

-Akadnak gondok bőven az egész gondozási szisztémában. A világ számos országában a felelős intézmények majdhogynem kötelező jelleggel a két három éves gyerekeket, sőt, akár a hat hónaposakat is, a gyerekorvosi státuszvizsgálatok során teljeskörű vizsgálatnak vetik alá. Ilyenkor megbeszélik a szülőkkel az aktuális problémákat, a fogorvos pedig tanácsokat ad a fogzási és cumizási időszakra, a táplálkozási és magatartásbeli problémákra is.

-Mondana egy példát?

-Gyakori eset, és a szülők ritkán tudják, hogy a cumit vagy a kiskanalat lenyalogatni, majd ismét a baba szájába adni veszélyes. Van egy baktérium, az un. streptococus mutans, amely mai ismereteink szerint felelőssé tehető a fogszuvasodásért

A felnőttek 1 milliliternyi nyálában akár több százezer ilyen baktérium található, különösen nagy számban azokéban, akik egyébként is hajlamosak a fogszuvasodásra, vagy sok a romlott, kezelt foguk. Fontos lenne, hogy már a terhesrendeléseken megkapja a szülő azokat a dentális, fogazattal kapcsolatos ismereteket, melyeket a későbbiekben föl tudnak használni annak érdekében, hogy megvédjék a gyerekeket a fogszuvasodástól, fogágy-gyulladástól. A rendeléseken sajnos tömegesen találkozunk olyan gyerekekkel, akiknek "csonkolva" van a tejfoga. (A cukros italtól, édességektől elfeketedettfogat nevezzük így.)

-Egyszerű megoldásnak tűnik a síró gyerek szájába adni a cumisüveget!

-Természetesen vannak betegségperiódusok, kivételes időszakok, amikor tudunk engedményeket tenni, de ha jön a fogacska, nem feltétlenül kell az édes cumisüveget, vagy a cukros cumit a szájába adni! Vannak e célra kifejlesztett rágókarikák, de bármilyen más tárgy is megteszi, amivel a baba fogzási panaszait enyhíteni lehet.

-Milyen lesz majd ilyen előzményekkel a maradandó fog?

-Szerencsére a tejfogakat csupán külső környezeti ártalom éri. A veszély a helytelen szokásrendszer kialakulásában van. Csökkenteni kell az édességfogyasztás gyakoriságát, és minden étkezés után tanácsos fogat mosni.

-Ez már-már szélmalomharcnak látszik. Kikkel tudnak együttműködni?

-Kevesen vagyunk egy országos problémára. Rendszeresen járunk Budapest különböző kerületeibe, kismamaklubbokba, iskolákba, óvodákba, hiszen a helyes száj és fogápolás kialakítása hosszadalmas felvilágosító és nevelő munkát feltételez. A Huba utcai rendelőnkbe is bárki eljöhet, a megelőző szolgáltatások ugyanis jelenleg térítésmentesek!

Van egy baktérium, amely mai ismereteink szerint felelőssé tehető a fogszuvasodásért. A felnőttek 1 milliliternyi nyálában akár többszázezer található belőle.

| gyerek, gyermek, Fog betegségek, Fog betegség, Fogak betegségei, Fog megbetegedés, Fogak megbetegedései, Fogászati focalis fertőzések, Fogászati focalis fertőzés, Fogászati gócfertőzés, Fogászati focalis infectio
2002-08-02 16:23:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop