Támogatott álgyógyfürdők

gyógyfürdők, fürdőhely, fürdÅ‘hely | Népszabadság   Népszabadság
A Magyar Turisztikai Szolgálat gyógyfürdő-adatbázisa szerint az ország területén 135 minősített gyógyforrás tör a felszínre. Hazánkban 35 gyógyszolgáltatásokat kínáló, hatóságilag elismert fürdő üzemel, ezenkívül még legalább 30 helyen működik gyógyvizet hasznosító fürdőhely.

Szalontai Gergelytől, a Népjóléti Minisztérium Országos Gyógyhely- és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, a fürdőhelyek a "gyógy" megjelölést elvileg csak egy 1986-ban elfogadott egészségügyi miniszteri rendelet alapján, a tárca engedélyével használhatnák, ám ennek az előírásnak ma senki sem szerez érvényt. Így az is előfordul, hogy az OEP - amely egyébként tíz fürdőhellyel áll kapcsolatban - olyan intézmény szolgáltatásait finanszírozza, amelyik hivatalosan nem is számít gyógyfürdőnek. A szakember megerősítette: a jogszabály szerinti gyógyfürdők száma 35, további öt-hat fürdőhely gyógyfürdővé minősítése van folyamatban.

Gyógyfürdő csak ott működhet, aholgyógyvíz - vagyis bizonyítottan gyógyhatású ásványvíz - található. Feltétel még az állandó szakorvosi felügyelet, az egészségügyi szakszemélyzet, valamint a gyógyító, kiegészítő gyógymódok alkalmazására is alkalmas infrastruktúra - hangsúlyozta Szalontai Gergely.

Szerinte a hazai geológiai adottságok a viszonylag vékony szilárd kőzetréteg, illetve a magas hőfokú, erős oldóképességű termálforrások gyakorisága miatt sok és viszonylag könnyen hozzáférhető gyógyvíz található. - A hetvenes, nyolcvanas években összesen 17 forrás gyógyvízzé nyilvánítását kérték, az utóbbi évtizedben viszont 80 ilyen eljárás indult. Ugyanakkor a magas sótartalmú vizek használat utáni elhelyezése megoldatlan, környezetvédelmi okokból a további felhasználást valószínűleg korlátozni kell - jelentette ki a szakember.

Információink szerint a gazdasági és a népjóléti tárca a közeljövőben közös jogszabályban kívánja rendezni a gyógyvizek és gyógyfürdők helyzetét.

| gyógyfürdők, fürdőhely
2002-07-10 14:45:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop