Hirdetés

Gyógy- és termálfürdők a Duna mentén

A Duna mente, elsősorban a Dunakanyar kedvelt kirándulóhely mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. De az is talál magának úti célt, aki a gyógyvíz áldásos hatásait, kényeztető wellnessszolgáltatásokat, vagy élményfürdőket keres…

gyógyfürdő, termál, pihenés |

Ideál - Reforméletmód magazin 0200 ;19(6):78-79   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Komárom

A Dunaparti város Komárom-Esztergom megye nyugati peremén fekszik. 1965-ben a Lengyár területén, kútásás közben bukkantak termálvizére. Az 1263 méter mélyről feltörő, 62 °C-os hévizet, mely kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, -kloridos, -szulfátos összetételű, 1967-ben gyógyvízzé nyilvánították. 2001-ben az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság engedélyezte a gyógyfürdő megnevezés használatát.

A komáromi gyógyvíz az alábbi betegségek kezelésére hatásos:

  • Degeneratív gerinc és ízületi betegségek
  • Izomfájdalmak
  • Idült, gyulladásos mozgásszervi betegségek
  • Meszesedés
  • Baleseti ortopédiai, idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció
  • Nőgyógyászati betegségek - meddőség, gyulladások
  • Érszűkület
  • Köszvény

Ellenjavallatok:

  • Alkoholhatás
  • Fertőző betegségek
  • Heveny, gyulladásos betegségek
  • Krónikus vérnyomásproblémák
  • Lázas állapot
  • Pajzsmirigy-túlműködés
  • Szívműködési problémák
  • Veszélyeztetett terhesség

A komáromi gyógyfürdő

A város szélén, csendes környezetben található gyógyfürdő fejlesztése 2005-ben fejeződött be. Három fedett és 5 szabadtéri, különböző hőfokú medence biztosítja valamennyi korosztály számára a gyógyfürdőzést, úszást és élményfürdőzést.

A gyógyászati részleg számtalan gyógyszolgáltatással - súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, iszapkezelések, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna, elektroterápia - áll a betegek rendelkezésére, melyek OEPtámogatással is igénybe vehetők. A szabadidő kellemes eltöltését biztosítja a szauna, szolárium, fitneszterem, valamint a közelben található tenisz és minigolfpályák.

Esztergom

A Dunakanyar vidékének egyik idegenforgalmi központja. A várost a régi térképek „Hévíz”-ként említik. Nem véletlen, hiszen a rómaiak már használták a Szent Tamáshegy és a Várhegy tövében feltörő termálforrásokat. III. Béla felesége építtetett itt fürdőt, a török hódoltság alatt pedig több is létesült.

Az alkáli-hidrogénkarbonátos jellegű, szabad széndioxidot tartalmazó, egyszerű termálvíz jelentős kalcium és magnéziumtartalommal is rendelkezik. Összetételénél fogva javallott köszvény, csúz, idegbántalmak, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint vérszegénység kezelésére.

Aquasziget esztergom

Az Aquasziget Egészség Központja egyrészt hagyományos fizioterápiás kezelésekkel enyhíti a mozgásszervi panaszokat, illetve krónikus mozgásszervi betegségeket, másrészt megelőző, rekreációs wellness-masszázsokat, -kúrákat és -terápiákat kínál azok részére, akik szeretnének tenni valamit egészségük érdekében.

Széles körű gyógyászati szolgáltatásai között megtalálhatók hidroterápiás - pl. víz alatti vízsugármasszázs, szénsavas kádfürdő, súlyfürdő -, mechanoterápiás - pl. orvosi gyógymasszázs, gyógytorna -, elektroterápiás - pl. ultrahang, interferencia, szelektív ingeráram - és egyéb kezelések.

Jó tudni! Az Aquasziget az ország egyik legigényesebb fürdőélményét nyújtja. Kilenc különböző hőfokú kül- és beltéri medence - élmény-, gyermek-, pezsgő- és pihenőmedencék - kínál egész napos szórakozást.

A Wellness Világ többféle szaunával, Kneipp, relaxációs pezsgőmedencével, fitneszteremmel várja a látogatókat. Számtalan wellness és testszépítő kezelésből válogathatnak a vendégek. Különleges élményt nyújt a 2006 decemberében megnyílt tradicionális török fürdő, a hamam is. Az Aquasziget valóban valamennyi korosztály számára tartogat valamit, pl. mint babamasszázst és babaúszást.

Visegrád

A kisváros a Dunakanyar egyik legkedveltebb kirándulóhelye. A 19. században alapította meg a Várhegy tövében „vízgyógyintézetét” Bakody Tivadar. A termálfürdő ma is a Malomhegy erdős oldalán, a Lepence völgyében található.

Az 1973-ban létesült, 1302 méter mély kút 39,5 °C hőmérsékletű vizet ad. A közepes keménységű víz kevés alkáliát tartalmaz, és igen magas a szabadszénsav-tartalma. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos jellegű víz izom- és idegbántalmak, epe, vese és érbetegségek kezelésére ajánlott. A kulturált, parkosított környezetben feszített víztükrű úszómedence, teraszos kiképzésű termálmedencék és gyermekmedence várja a látogatókat.

Leányfalu

Már a 19. század második fele óta kedvelt üdülőhely a Dunakanyarban.

Az 1960-as évek végén találták a település hévizét. Az 1009 méter mély kútból 52 °C hőmérsékletű termálvíz tört a felszínre. Erre a kútra építették a 70-es évek elején a pilisi térség legnagyobb medencés strandfürdőjét.

Az itt talált víz kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kis sókoncentrációjú, fluoridion-tartalommal. Összetételénél fogva izom és idegfáradalmak, epe, vese és érgörcsök esetén javallott.

Szentendre

Szentendre a Dunakanyar egyik leglátogatottabb települése. Termálkútját 1970-ben fúrták. Az 1630 méter mély kútból feltörő víz hőfoka 42-44 °C. A szentendrei termálvíz alkáliákat tartalmazó, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos hévíz, mely fluoridot és metakovasavat is hordoz. Ajánlott idegzsába, idegfájdalom, izomreuma és izomfájdalom, valamint mészhiánnyal kapcsolatos betegségek kezelésére.

Vác

A Duna bal partján fekvő városban 1969-ben fúrták az első termálkutat. Az 1170 m talpmélységű kút 28 °C, míg az 1075 m mély másik kút 27 °C hőmérsékletű, rendkívül nagy vastartalmú vizet ad. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, magas fluortartalmú víz elsősorban mozgásszervi megbetegedések, baleseti utókezelés, valamint fogszuvasodás esetén ivókúraként ajánlott.

Ismerkedjünk a látnivalókkal!

A Duna mente természeti és kulturális látnivalókban is igen gazdag. Kezdjük az ismerkedést

Komárommal! A patinás város legfőbb nevezetessége az erődrendszer. Látogassunk el a legismertebbe, a Monostori-erődbe! A Klapka György Múzeum állandó, római kori kiállítása mellett érdemes megnézni a Magyar Tengerészettörténeti Kiállítást is. Elmehetünk a komáromiak kedvelt kirándulóhelyére, Nagyherkály-pusztára is.

Esztergom, a Dunakanyar gyöngyszeme gazdag történelmével várja az idelátogatókat. A Vármúzeum, Magyarország legnagyobb temploma, a Bazilika a Bakócz-kápolnával, a Főszékesegyházi Kincstár és Könyvtár, a Keresztény Múzeum, a Duna Múzeum mind-mind kihagyhatatlan látnivaló.

A Dunakanyar egyik legszebb műemléke a Visegrád fölé magasodó Fellegvár, ahonnan páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Látogassunk el a Királyi Palotába és a Salamontoronyba is! A természet szerelmeseit a Visegrádi Kirándulóközpont természetvédelmi programokkal, vadaskerttel várja, és a NagyVillám felé haladva a nyári bobpálya is fantasztikus élményt ígér.

Szentendre a templomok és a képzőművészet városa. A szerb ortodox templom, a Kovács Margit Múzeum, a Szentendrei Képtár, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum mellett édes meglepetésben is részünk lehet, ha ellátogatunk a Marcipán Múzeumba.

Vácott szépen helyreállított házak, templomok, világi és egyházi múzeumok várják az érdeklődőket. Kedvelt túracélpont a gyönyörű panorámát ígérő Naszály, és feltétlenül látogassunk el Vácrátót botanikus kertjébe is!

Jeni Zsuzsanna

gyógyfürdő, termál, pihenés

2007-06-19 07:04:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop