Gyógyhellyé nyilvánították Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt

Gyógyhellyé nyilvánították Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőt, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely településrésze az ország 16. gyógyhelye - jelentette be Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az önkormányzati vezető elmondta: az 1800-as évek elejétől ismert a gyógyhatása a sóstógyógyfürdői szik- és termálvíznek, amely a különböző bőr-, nőgyógyászati- és reumatikus betegségek eredményes orvosi kezelését segíti.

Elmondása szerint Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő gyógyhellyé nyilvánítása tudatos fejlesztési program eredménye. 2011-ben a 10 hektáros, 22 medencés parkfürdőjét korszerűsítették 1,7 milliárd forintért, az idén 150 millió forintért a régi fürdőházát alakították át háromcsillagos hotellé. Emellett előkészítettek egy idén induló 2,1 milliárd forint értékű beruházást, amelynek részeként 1400 négyzetméteres gyógyászati kezelőközpontot építenek a jövő év végéig.

A gyógyhellyé nyilvánítási cím megszerzését erősítette, hogy Sóstógyógyfürdőn a parkfürdő, a fürdőház és az élményfürdő létesítménye 2012-ben megkapta a gyógyfürdő cím használatának jogát az Országos Tisztiorvosi Hivataltól (OTH). A városközpontban lévő Júlia-fürdő pedig regionális gyógyfürdői besorolással rendelkezik, így Nyíregyházán már négy létesítmény viseli az egészségturizmus szempontjából igen fontos címet.

Kovács Ferenc kiemelte: az Európai Unió éppen Magyarország elnöksége idején határozott a határokon átnyúló egészségügyi szolgáltatások liberalizációjáról, amely októberben lép életbe. Ez az egészségturizmus jelentős növekedését alapozza meg a nyíregyházi fürdők esetében is - tette hozzá.

A polgármester úgy vélte, a gyógyhellyé nyilvánítás, a gyógyfürdők léte remélhetőleg szakmai befektetőket is vonz majd Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre, ahol a város önkormányzata egyhektáros területtel vár szállodaépítői beruházót.

Podlovics Roland, a nyíregyházi gyógyfürdőket működtető önkormányzati cég, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója közölte: a szakorvosi háttér adott a gyógyító munkához, s az iszapkezeléstől a szénsavas fürdőig minden terápiás lehetőség a látogatók rendelkezésére áll. Még az egyik szikes tó szabadtéri strandján is kialakítottak gyógyvizes medencét a vendégeknek, akik az idén eddig háromszázezren fordultak meg a fürdőkben.

A cég tavaly 919 millió forint árbevételt ért el, az idén pedig várhatóan már meghaladják az egymilliárdot. A társaság 2011-ig veszteséges volt, 2012-ben viszont nyereséget ért el, 502 ezer forint lett az üzemi eredménye. Most ettől többre számítanak a 10 százalék körüli bevétel-növekedés alapján.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. észak-alföldi szervezetének igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a régióban már három gyógyhely, Nyíregyháza-Sóstógyógyfördő mellett Hajdúszoboszló és Debrecen várja az egészségturizmus résztvevőit. Az első hét hónapban a térségben 4,7 százalékkal nőtt a vendégek száma, s meghaladta a 317 ezret. Közöttük a külföldiek több mint 80 ezren voltak. A vendégéjszakák száma is emelkedett 3 százalékkal, megközelítette a 900 ezret.

| gyógyfürdő, Sósótógyógyfürdő
2013-09-19 14:46:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop