Kell-e orvosi vizsgálat a gyógyfürdős kúrák előtt?

A gyógyvizes medencék, vagy éppen Hévízen a Tófürdő látogatása előtt nem kötelező az orvosi vizsgálat. Néhány esetben azonban erősen ajánlott a szakorvosi konzultáció, arról nem is beszélve, hogy anyagilag is jobban járhatunk.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Dr. Schulhof Ödön (1896–1978) volt a hazai fürdőgyógyászati kutatások egyik atyja, ő alapította meg az Országos Balneológiai Intézetet. Egész pályafutását a balneológiának szentelte és az 1950-es években egyik írásában tett egy érdekes javaslatot. Felvetette, hogy a gyógyfürdőket kizárólag csak orvosi javaslat alapján lehessen látogatni.

Ezt az ötletet már akkoriban sem fogadta túl nagy lelkesedés a fürdők részéről. Schulhof felvetése ugyanakkor abból a tapasztalatból származik, amit mind a mai napig láthatunk, hogy sokan komolyabb betegség esetén is mindenféle orvosi kontroll nélkül látogatják a gyógyfürdőket. Sőt, egészen gyakori az is, hogy egyesek akár órákat üldögélnek a meleg gyógyvízben, ami az egészséges szervezetet is megterhelheti.

A címben feltett kérdésre tehát az a válasz, hogy nincs olyan szabály, ami alapján kötelező lenne az orvosi vizsgálat a gyógyfürdőzés előtt. Amennyiben éppen nincs a mostanihoz hasonló járványhelyzet, bárki szabadon látogathatja a gyógyfürdőket, használhatja a gyógyvizes medencéket.

Ezen a téren annyi korlátozás azért van, hogy a 14 év alattiak a gyógyvizes medencékbe nem mehetnek be. A fürdőmesterek ennek a betartására egyébként általában figyelnek is.

Mindettől függetlenül két esetben mindenképpen érdemes egy szakorvos véleményét kikérni a fürdőkúra előtt. Egyrészt azoknak, akiknek valamilyen ismert, krónikus betegségük van, másrészt az idősebbeknek.

Ezt egyébként azért is érdemes megejteni, mert akár anyagilag is jobban járhatunk. A szakorvosok ugyanis indokolt esetben az egészségbiztosító támogatásával is felírhatnak fürdőkezeléseket. Ennek révén pedig nemcsak a fürdőbelépő, hanem a gyógyászati kezelések is olcsóbbak.

Utóbbiak kapcsán olyanokra érdemes gondolni, mint például az iszapkezelés, súlyfürdő, orvosi gyógymasszázs, vagy éppen a szénsavas kádfürdő. A tapasztalatok szerint amennyiben a medencefürdőt különféle kezelésekkel egészítik ki, akkor sokkal hatékonyabbá válnak a fürdőkúrák.

Egyes gyógyfürdők a támogatott kezelésekre időnként kedvező csomagajánlatokat is hirdetnek. Így például a fürdőbelépőt és a kezeléseket is magában foglaló ajánlatok nem egyszer olcsóbbak, mint egy egész napos fürdőbelépő.

Ráadásul a szakorvos nemcsak felírja mindezeket, hanem tanácsokat is adhat a fürdőzés idejére, módjára vonatkozóan. Térdízületi betegségeknél például előnyös, ha a gyógyvizes medencében nemcsak üldögélnek, hanem időnként járkálnak is a betegek.

A kisebb gyógyfürdőkben csak a hét bizonyos napjain, a nagyobb fürdőkomplexumokban viszont általában minden munkanap rendel szakorvos. Így akár a helyszínen is meg lehet ejteni az orvosi konzultációt, a felírt kezelések pedig egyből elkezdhetők és bármilyen felmerülő panasz esetén van kihez fordulni.

Felvetődhet persze kérdésként, hogy a szakorvos mikor tanácsolhatja el a beteget a fürdőzéstől? Ahogy azzal a Termál Online is már több cikkben foglalkozott, ide tartoznak a lázas állapotok, a daganatos megbetegedések, a kezeletlen, kifejezetten magas vérnyomás.

Szívinfarktus után három hónapig szintén tiltólistán van a meleg vizes fürdő, de gyakori tüdőasztmás rohamoknál, eperohamoknál, máj- és veseelégtelenségnél sem javasolt. A kiterjedt bőrelváltozásoknál pedig a közös medencefürdő helyett a gyógyvizes kádfürdős kezelést szokták ajánlani.


| termálfürdő, Hévíz
2020-11-22 18:24:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop