Hirdetés

Túra és vízkúra

A szabadban végzett mozgás a legjobb egészségünk szempontjából. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan viselkedik a vérnyomás és a pulzusa hosszú túrák alatt. Felméréseik szerint a pulzuskontrollált mozgás és a vízterápia kombinációja igen gyors eredményt hoz.

Kneipp kúra |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(11):26-27   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Szürke felhők gyülekeznek a Kneipp-gyógyüdülőhely felett. A kirándulni indulók közül néhányan pulzusmérőt csatolnak mellkasukra, órát tesznek csuklójukra. A tornatanárnő így méri a csoport vérnyomását és a pulzusértékeket. Egy német orvoscsoport Kneipp-kúrával és túrázással kezeli a szív- és keringési problémákat és az ízületek megbetegedéseit. Hét különböző nehézségi fokú túraútvonalat dolgoztak ki az orvosok és a páciensek számára. Ehhez kiegészítésként Kneipp-féle kezeléseket -fürdőt, masszázst, diétát -rendelnek.

Túrázás + Kneipp-kúra = orvosság

A túrázás és a Kneipp-kúra kombinációja gyógyító erejű, mert hatására a szervezet oxigénellátása, illetve a szív- és keringési rendszer állapota szép lassan javult. Egy 68 éves úr öt alkalommal volt háromhetes Kneipp-kúrán, és közben rendszeresen túrázott. Eleinte csak egészen könnyű túrákat tudott megtenni, majd a közepesen nehezekkel sem volt problémája. Most már komolyabb igénybevételt jelentő programra is vállalkozik. Hogy ne történjen semmi baj, vérnyomását és pulzusértékeit rendszeresen méri a tréning során.

Indul a túra!

A terhelhetőség alapján összeválogatott résztvevők mindegyike pulzusmérőt visel, kis hátizsákjában vizeskulacs és törülköző található. Irány az erdő és a vizesmedence!

Kezdetnek pár száz méter után a tanárnő néhány nyújtó és bemelegítő gyakorlatot végeztet a résztvevőkkel -láb- és térdhajlítás, -nyújtás, a vádliizomzat megfeszítése követik egymást.

A kirándulócsoport folyamatosan megy felfelé, lépésről lépésre mássza meg az erdei utat. A túra során 500 méterrel magasabbra fognak feljutni a következő három órában. Minden 500 méteres szakaszon a tanárnő megkérdezi a pulzust, és feljegyzi az értékeket. Ha negyedóra elteltével percenként 150-es a pulzus, ez még mindig nincs a piros zónában. A megengedett legmagasabb érték gyakorlati képlete: 220 mínusz az életkor. Ha a szívverés ezt meghaladja, a pulzusmérő sípolni kezd, ami azt jelenti -pihenni kell!

Egyéni terhelhetőség

A legfontosabb az egyéni terhelhetőség. Ezért az edzés előtt mindenkinél gondosan tesztelik, mekkora intenzitású mozgásra képes. Aki a futógépen végzett terhelési teszt szerint gyenge kondícióban van, az eleinte csak olyan túrán vehet részt, mely viszonylag rövid és nem túl intenzív.

Ha valakinek az órája a túra során a határértéket mutatja -például 160-as pulzust, és ez öszszefüggésbe hozható a pillanatnyi emelkedőkkel -, addig folytathatja az utat az emelkedőn, amíg a pulzus ilyen magas marad. Ám ha túllépi a határértéket, csökkenteni kell a tempót mindaddig, amíg az érték vissza nem süllyed legalább 150-160 közé.

A túra után a tanárnő a Kneipp-medencébe küldi a csoportot: a fürdőparkban, egy lapos medencében gólyaléptekkel tapossák a túrázók a vizet. Ez kimondottan jót tesz a vérkeringésnek, hiszen felélénkül a keringés, és jobb lesz a sejtek oxigénellátása is.

A pulzuskontrollált mozgásból és fürdőzésből álló kéthetes tréning jelentős javulást eredményez a pulzus és a vérnyomás szempontjából is. Ha a kúrázók a tréninget otthon is folytatják, további javulásra számíthatnak. Érdemes kipróbálni -Kneipp módszere ma is működik -, és túl nagy beruházásra sincs szükség hozzá!

-J -

Extra tipp

Ha már hazánkban Kneipp-kúrán nem is vehet részt, szervezzen otthon és a környéki erdőkben-hegyekben hasonló programot! Határozza meg a maximális pulzusszámot, s mérje a túrázás során rendszeresen az értékét! Ha túlzottan megnőne és szédülne, vagy kapkodja a levegőt, fullad, vegyen vissza a tempóból!

Szerencsés esetben a túra útvonalán található kis patakban vagy tóban végezheti el a víztaposást. Amennyiben ilyen nincs, a túra végén otthon öntsön egy nagy lavórba vagy a fürdőkádba hideg vizet, s abban meneteljen 5-10 percig, majd jó alaposan törölje meg a lábát, és húzzon zoknit! Ám folytathatja a dolgot meleg tusolással és a végén hideg-meleg váltott zuhannyal is. A végén teljesen felfrissül, s úgy érzi majd, mintha kicserélték volna.

Kneipp-kúra és túrázás

Porckorongsérv, szívgyengeség, túlsúly vagy magas vérnyomás -nincs olyan betegség, melynél az edzésprogram ne segítene! És nincs korhatár sem -ugyanúgy megfelel túlterhelt harmincasoknak, mint nyugdíjasoknak. A pácienseket teljesítményük szerint osztják csoportokba. Így az egyéni igényeket is figyelembe lehet venni. Mindenkinek sokat segít a megfelelő mozgás, a természetes táplálkozás, a homeopátia és a Kneipp-kúra kombinációja.

Kneipp kúra

2003-12-09 18:00:43

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop