A fiúk vonzalma a bandákhoz

Azért, hogy a fiúk valamilyen erőszakos utcai bandához csatlakoznak, általában a környezetet és a lehetőségek hiányát szokták okolni. Egy új vizsgálat szerint azonban a magyarázat, legalábbis részben, a génjeikben rejlik.

genetika, erőszak, erÅ‘szak | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Azok a fiúk, akinél megtalálható a monoamin-oxidáz A gén (MAOA), azaz a „harcias gén”, nemcsak hogy gyakrabban kerülnek be bandákba, de igen erőszakosak is lehetnek, a többieknél hajlamosabbak verekedésre és fegyverhasználatra is.

Bár a bandákat általában szociológiai fogalomként tárgyalják a kutatók, a floridai egyetem kriminológiai intézetének munkatársai kiderítették, hogy a MAOA gén bizonyos variánsai jelentős szerepet játszhatnak abban, hogy valaki tagja lesz-e egy ilyen erőszakos közösségnek.

– A korábbi kutatások a kis aktivitású MAOA variánsokat számos antiszociális viselkedéshez kötötték, a mostani vizsgálatunk pedig megerősíti, hogy ezek a variánsok előrejelzői is lehetnek a bandatagságnak – mondja Kevin M. Beaver, a kutatás vezetője. – Sőt, azt is megállapítottuk, hogy ennek a génnek a variánsai még az erőszakosság és a fegyverhasználat terén is különbséget jelentenek.

A kutatók több mint 2500 tizenéves fiú DNS-ét és életvezetési adatait vizsgálták. A MAOA gén a hangulattal és a viselkedéssel összefüggő dopamin és szerotonin szintjére hat.

Bár a vizsgálatban mind fiúk, mind lányok részt vettek, a hajlam a fokozott erőszakosságra csak a génvariánst hordozó fiúknál jelent meg, a lányokra nem sok hatással volt. Ennek valószínű oka az, hogy ez a génvariáns az X-kromoszómán helyezkedik el, és lányoknál a másik X kompenzálja, de fiúknál az Y-on nincs, ami szemben álljon vele.

Health.com
| genetika, erőszak
2009-06-25 10:44:16
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop