A nyugodt iskolakezdésért

Az iskolakezdés miatt aggódó, szorongó gyereket megnyugtatja, ha gyakorolja a tudatos figyelmet. A Duke egyetem szakemberei ajánlják ezt a meditációból kölcsönzött módszert, hogy a gyerekek meg tudjanak birkózni az új tanév és új elvárások okozta stresszel.

iskola, stressz, relaxáció | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.

Az átmenet, legyen az új iskola, új tanár vagy új osztály, változást jelent. Ha a felnőtt stresszes, gyakran alkoholhoz, ételhez vagy dohányzáshoz fordul, hogy lecsillapítsa érzelmeit. Meg kell tanítani a gyerekeket az egészséges stressz kezelésre.

A tudatos figyelem megtanítja a gyereket, hogy a pillanatban éljen, és ne foglalkozzon annyit azzal, hogy mi fog történni a jövőben. A tudatos figyelem technikájának elsajátításával a gyerek jobban alszik, csökken a szorongása és jobban képes koncentrálni is.

A következő gyakorlatokkal sajátítható el a tudatos figyelem:

Tudatos légzés: Kérjük meg a gyereket, hogy este és reggel szakítson kis időt arra, hogy figyeljen oda 20 ki- és 20 belégzésre. Az egyenletes légzés nyugtató hatású.

Tudatos séta: vacsora után menjünk sétálni a gyerekkel, és figyeljünk oda együtt a látványra, a hangokra és a színekre. Kérjük meg, gyakorolja ezt a technikát a játszótéren és az iskolában is.

Figyelmes hallgatás: A vacsoraasztalnál csöngessünk vagy szólaltassunk meg egy hangot egy hangszeren, hogy a család odafigyeljen, majd mindenki meséljen röviden a napjáról, miközben a többiek kizárólag őt hallgatják.

A szakember szerint a legjobb, ha a család együtt vesz részt egy stressz kezelő tanfolyamon.

– A tudatos figyelés segíti a gyereket, hogy felismerje gondolatait, kapcsolatot teremtsen az érzelmeivel és megértse, hogyan hat mindez a viselkedésére. Ha a gondolataink tudatossági szintjét növeljük, meg tudjuk változtatni az érzelmeinket, és ezáltal a viselkedésünket is.

| iskola, stressz, relaxáció
2015-08-21 14:14:10


data-full-width-responsive="true">