Hogyan keltsük fel a gyerek érdeklődését a természettudományok iránt?

Ha a gyerek az iskolában nem kedveli túlságosan a természettudományokat, sok mindent tehetünk ellene. Egy kis odafigyelés, ami megéri a befektetett energiát.

gyermek, tanulás, természettudomány | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K
Kísérletezzünk együtt
Fedezzük fel együtt otthon a világot! Számtalan sok kísérletet végezhetünk egyszerű, otthon is megtalálható eszközökkel, anyagokkal. Ismerjük meg együtt a gyerekkel a felfedezés örömét!

Hozzuk szóba a természettudományokat

Mondjuk el a gyereknek, hogy az életben minden visszavezethető a természettudományokra – az étel, amit megeszünk, a levegő, a szervezetünk működése. Szőjük bele beszélgetésünkbe a mindennapi tevékenységek természettudományos magyarázatát, például, hogy hogyan emészti meg a szervezet a kapott édességet.

Mutassunk rá az összefüggésekre

Az iskolában tanultakat kössük a mindennapi élet jelenségeihez. Ha van ismerősünk vagy rokonunk, aki foglalkozik a természettudományokkal, kérjük meg, meséljen a gyereknek a munkájáról.

Kiránduljunk

Kettős haszon, egyrészt a levegőn vagyunk, másrészt kiváló alkalom, hogy felfedezzük a természetet. A gyerek sokkal többet tanul abból, ha a környezetében megfigyeli a növényeket és az állatokat, mint a könyvből.

Kérjük meg, jegyezze fel, amit látott, tapasztalt, és térjünk vissza ezekre a helyekre egy másik évszakban, hogy a változásokat is meg tudjuk figyelni.

Bátorítsuk az iskolán kívüli tevékenységekre

A legtöbb iskolában van valamilyen természettudományos szakkör, ahol megerősítést nyerhet az a tény, hogy a tudomány a mindennapi életünk alapja, és rávilágít arra is, milyen szerepe lehet ennek a pályaválasztásnál.

CBS, kép: sxc.hu
| gyermek, tanulás, természettudomány
2010-10-28 13:02:14
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop