Egy tizenévest vettek őrizetbe online-pletykák terjesztése miatt Kínában

Egy 16 éves fiatalt vettek elsőként őrizetbe Kínában az internetes pletykák letörésére indított - a múlt héten megszigorított - kampány keretében - derül ki kínai sajtójelentésekből.

Kína, internet, kamasz, bulvár, Kína | MTI Hírek10 | Szerencsi, Á.
A sina.com internetes hírportál beszámolója szerint a 16 éves középiskolást kedden vették őrizetbe a hatóságok "felesleges vita provokálásának" és "bajkeverésnek" a gyanújával. Az északnyugat-kínai Kanszu tartományban élő, Jang nevű fiú mikroblogján a rendőrök szerint valótlanságokat állított, bejegyzéseit pedig sok százan továbbították.

A múlt hét elején életbe lépett egyik rendelkezés értelmében az interneten terjedő, nagy nyilvánosságot kapott álhírek kitalálói büntethetőek, amennyiben bejegyzéseiket több mint ötezren látták, vagy azt legalább ötszáz alkalommal továbbküldték. A szabályozás értelmében az online "pletykagépek" akár három évi börtönnel is sújthatók.

Az őrizetbe vett Jang a sajtóbeszámolók szerint a helyi karaoke-bár menedzserének halálával kapcsolatosan megalapozatlan információkat terjesztett. A menedzsert a múlt csütörtökön holtan találták az utcán, miután az - a hivatalos tájékoztatás szerint - kiugrott a bár emeletéről. A rendőrök közlése alapján a férfi halálát az esés okozta.

Ezzel szemben Jang - az elhunyt családtagjainak állítólagos beszámolóira hivatkozva - azt írta: a menedzsert egy vitát követően halálra verték, s ezután dobták ki az ablakon. Az eset alaposabb kivizsgálását követelő családtagokat megfenyegették, kettőt közülük börtönbe zártak - írta Jang. A fiatalember azt is hozzátette: az érintett bár tulajdonosa a helyi bíróság helyettes vezetője.

Hogy a három bejegyzés közül pontosan melyik állítás igazságtartalmával akadt a hatóságoknak problémájuk, azt nem közölték nyilvánosan. Azt sem lehet tudni, Jang mennyi ideig lesz őrizetben, és milyen sors vár rá. A helyi kormányzat mindössze annyit közölt: a fiatalemberen kívül egy másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek, öt másik embert pedig pénzbüntetésre ítéltek az esettel kapcsolatos pletykák terjesztéséért.

| Kína, internet, kamasz, bulvár
2013-09-20 14:04:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop