Mi kerül a kicsik tányérjára?

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye eltér a felnőttekétől, ezért az ünnepek alatt sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja.

étkezés, kisgyermek, tápanyagigény, ünnepek, elhízás, ünnepek | InforMed Hírek14   InforMed | Magyar Diabetes Társaság

Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám.

A következmények magukért beszélnek: a két év alatti magyar kisgyermekek ötöde túlsúlyos vagy elhízott, az élet első 1000 napjában kialakult állapot pedig felnőttként is komoly egészségügyi problémákat, például szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy cukorbetegséget okozhat.

Az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért már a fogantatás pillanatától sokat tehetnek a szülők, ugyanis a terhes nő táplálkozása nagymértékben befolyásolja a születendő gyermek felnőttkori egészségét.

A tudatos táplálkozás alól az év vége sem lehet kivétel: várandósság alatt maximum 500 kCal-val nő meg a tápanyagigény, ezért érdemes ügyelni arra, hogy ne haladják meg ezt a mennyiséget.

A megengedettnél másfélszer több cukrot kapnak a 3 év alattiak

A hozzátáplálás megkezdése után fontos ügyelni arra, hogy a kicsi a korának megfelelő ételeket kapja az ünnepi étkezés során is.

Sajnos sokan nem fordítanak kellő figyelmet az új ételekhez való fokozatos hozzászoktatásra és a bevitt cukor, illetve só mennyiségére sem. Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a szüleik, sőt, már a 4-12 hónapos babák 40%-a is rendszeresen kap cukrozott ételt, italt vagy édességet.

Az év végi mértéktelen csokoládé- és cukorfogyasztás nemcsak többletkalóriát jelent, hanem székrekedést is okozhat (gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt. A babák ízlése ráadásul a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legtöbbet, így, ha a kicsi korán hozzászokik az édes és sós ízekhez, később is ezeket az ételeket fogja kedvelni.

A cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag táplálás komoly egészségügyi kockázatokkal járhat: az esetek csaknem felében az elhízás felel a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért, valamint a szív- és érrendszeri betegségek negyedével is összefügg. Az elhízott gyermekek 40%-a ráadásul vashiánnyal is küzd.

Tovább

| étkezés, kisgyermek, tápanyagigény, ünnepek, elhízás
2017-12-29 16:12:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop