Ha a gyerek beteg
Ne kényszerítsük ágyba!

Hogyan segítsük gyermekünk gyógyulását? Előbb vagy utóbb minden anyának és apának szembe kell néznie azzal, hogy beteg gyermekét ápolja. S mindez a szervezési problémák ­ mint például munkahelyi szabadságolás ­ megoldása mellett nem ritkán jó adag türelmet és erős idegeket is igényel. Hiszen a kis betegeknek gyakran rossz a hangulatuk, s maguk sem tudják igazán, mit is szeretnének. De semmi pánik: egy beteg gyerek ápolásához nincs szükség külön iskolai képzettségre. A jó orvosi ellátás mellett a gyors gyógyulás három varázsszava: szeretet, idő és odafordulás.

gyermek, fertőzés | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Mercz, M.
A beteg gyerekek többnyire nagyon jól tudják, mire van szükségük, mi jó nekik. Néhányan még magas láz mellett is jól érzik magukat, mások nyugalmat szeretnének maguk körül, és "önként" lefekszenek. Ne kényszerítsük tehát gyerekeinket az ágyba. Normális hőmérsékletű szobában, amelyben nincs huzat, a kis beteg nyugodtan játszhat, anélkül persze, hogy tombolna. Ám figyelnünk kell arra, hogy időről időre kipihenje magát, akár aludjon is egy-egy órát. Így szervezete megkapja azt az energiát, amellyel a betegség okozóját legyőzheti.

Bizonyára mindnyájan tapasztaltuk már, hogy a beteg gyerekek, akár csecsemők, akár kisgyerekek, különösen ragaszkodóak és nem szeretnek egyedül lenni. Ezért optimális lehet, hogy a gyermek kiságyát a lakásnak abba a részébe állítsuk, ahol legtöbbet tartózkodunk. Készíthetünk neki fekhelyet a nappali kanapéján is, hogy a gyerek láthasson és hallhasson bennünket, s ne érezze, hogy kizárják a család köréből.

A cicamosakodás elegendő

Ha nem érezzük jól magunkat, akkor a mindennapos tisztálkodásra még inkább szükség van. A zuhanyzás és a fürdés láz esetén nem túl kellemes, de a mosdókesztyűs, langyos vizes cicamosdás és a fogmosás jót tesz akár az ágyban, akár a mosdónál. A frissesség érzete javítja a közérzetet. Láz esetén a bőr gyorsan kiszárad. Krémezzük be a kis pácienst naponta akár többször is testápolóval. Száraz ajkak és berepedezett szájzug esetén speciális ajakrúzst vagy -krémet használhatunk. Ha a gyermeknek hosszú haja van, kössük lófarokba, mert a sok fekvés hatására a haj könnyebben kócolódik, mint egyébként. S hogy a későbbi fésülésnél a könnyeket megspórolhassuk, naponta keféljük át gyermekünk haját.

NE ÖLTÖZTESSÜK TÚL!

A beteg gyerekek könnyen dideregnek, mégse öltöztessük túl őket, mert a szervezet akkor nem tudja olyan könnyen leadni a felesleges hőt. Ha a gyermek szeretne felkelni, húzzunk a pizsamájára egy pulóvert és egy melegítőnadrágot, zoknit és papucsot is vegyen fel. Cseréljük naponta a ruháját, s ha nagyon izzad, akkor naponta akár többször is. Az ágyneműjét is (lehetőleg pamutból) gyakrabban cserélhetjük, hiszen friss lepedőn és friss huzattal jobban érzi magát. Rázzuk fel a párnáját és a takaróját rendszeresen, és szellőztessünk a szobában naponta többször is pár percig. Ilyenkor a kis beteget jól be kell takarni vagy átküldeni őt egy másik szobába. Fontos, hogy a lázmérőt és a gyógyszereket a gyermek sohase érje el!

ELSŐSEGÉLY UNALOMRA

Nyugodtan kényeztethetjük beteg gyermekünket. A következetes nevelésnek nem most van itt az ideje. Kis meglepetések, mint például új játékok vagy TV-nézés, rádióhallgatás megengedettek ezeken a napokon. Ha gyermeke jobban van és már nem fertőz, egy barát látogatása is kellemes változatosság. Néhány jó ötlet unalom ellen:

  • Felolvasás a kedvenc vagy egy új mesekönyvből.
  • Fényképalbum nézegetése.
  • Játékok:

1. "Látok valamit, amit te nem látsz." Mindenki kiválaszt magának egy tárgyat a szobában és leírja azt. A többieknek ki kell találnia, miről van szó.

2. "Becsomagolom a bőröndömet és magammal viszek egy ..." Az első játékos megnevez egy tárgyat, a többiek elismétlik ezt és újabbat fűznek hozzá, s így a szókígyó egyre hosszabb lesz.

3. Mondókák ismételgetése, vagy "Ez elment vadászni..."

4. Találós kérdések.

5. Kívánságlista készítése a következő ünnepnapra.

6. Figurák kivágása és kifestése, kollázs ragasztása.

| gyermek, fertőzés
2002-07-25 12:49:22

Web Design & Development Prowebshop