Új apukám van...

Minden olyan szép lehetne; a kislányát egyedül nevelő édesanya beleszeretett egyik kollégájába. Nem is viszonzatlanul. A férfi is rajong érte, sőt a gyereket is szereti. Elfogadja, hogy mindenben ő az első. A kislány azonban kevésbé megértő. Első találkozásukkor bizalmatlanul méregeti a férfit, akiről édesanyja olyan sok szépet-jót mesélt. Amikor pedig a férfi odáig merészkedik, hogy megcsókolja az édesanyját, egyszerűen hasba bokszolja, és elrohan. Érthető, hogy az édesanya elbizonytalanodik. Nem tud szabadulni a kérdéstől: elvárhatóe egyáltalán csemetéjétől, hogy elfogadja új partnerét?

édesanya, anya, apa, partner, gyerek, gyermek, kapcsolat | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Gerics, T.
CSEMETE A mamának új barátja van. Most újra boldog. Gyermeke azonban nem. Nem szereti az "új apukát". Durcás. S az édesanya töri a fejét: emiatt lemondjon új partnerkapcsolatáról?
TIED, ENYÉM, MIÉNK...

Nem feltétlenül szükséges, hogy az anya barátja rögtön a gyermeknek is barátja legyen. Mind több szülő - többnyire anya - neveli egyedül gyermekét, s növekszik azoknak a "patchwork" családoknak is a száma, amelyekben a fiataloknak esetleg nem csak az új apukával kell megérteniük egymást, hanem annak gyerekeivel is. Ez megpróbáltatás, de nem csupán a gyerekek, hanem mindenki, főleg az anya számára.

Amikor az új apuka felbukkan a láthatáron, óvatos megközelítésre és megfelelő magyarázatra van szükség. A példánkban szereplő anya például azt mondhatja: "Nézd, együtt vagyok X. Y.-nal, hiszen ez jó nekem. Téged persze továbbra is ugyanúgy szeretlek, mint eddig. Sőt, ő neked is barátod lesz, ha szeretnéd." Amennyiben az anya őszintén feltárja helyzetét, van rá esélye, hogy megértésre talál. Ezáltal pedig szinte teljesen szabad mozgásteret nyer.

AZ ANYA ÚJ KAPCSOLATA...

...lányának is javára válhat. Anyját vidámmá és kiegyensúlyozottá teszi, hogy barátja van. Azt a szülőt, aki úgyszólván szimbiózisban él gyermekével, és tagadja társadalmi, valamint szexuális igényeit, a gyerek idővel feltehetőleg nem tartja majd kompetensnek szerelmi ügyekben. Már csupán ezért sem helyes a gyerek valamennyi kívánságát teljesíteni. Ha a pici követelőző, és egyszerűen "nem akarja", hogy anyja együtt legyen valakivel, a helyes válasz: "Nem a te kedvedért vagyok vele együtt, s nem is azért, hogy téged bosszantsalak, hanem azért, mert szükségem van rá".

A BOLDOGSÁG ÚTJAI...

Nincs abban semmi szokatlan, hogy a gyermekek ki akarják sajátítani édesanyjukat. Még nem ismerik a társadalmi elvárásokat. Ennek elsajátítása érdekében időnként érezniük kell, hogy határok is léteznek. Ha egy anya beletörődik, hogy gyereke uralkodjék fölötte, fennáll a veszély, hogy a gyerek elveszti arányérzékét, s nehezen igazodik el az életben. Ez pedig az anyára is visszahat.

Azok a gyerekek, akik "engedelmességre szoktatták" a mamát, rendkívül sokáig megragadnak a kisgyerek stádiumban. Ráadásul tonnányi súlyú bűnt vesznek a vállukra, nevezetesen azt, hogy útját állták édesanyjuk boldogságának. Az új partnernek tehát megvan a maga vitathatatlan jogosultsága a mama mellett: széppé varázsolja életét, és feloldja a szerelmi élet megszakadása nyomán keletkezett feszültségét. Probléma valójában az új partner teljes integrációjakor, az "odaköltözésekor" merülhet fel. Ennek csak akkor szabad bekövetkeznie, ha a kapcsolat stabilitása felől mindkét felnőtt meg van győződve, s úgy látják, hogy hosszú távon együtt tudnak élni az adott körülmények között.

FÉLELEM VAGY EGOIZMUS?

A gyermek aggodalmát nem szabad lebecsülni még akkor sem, ha az nem tűnik megalapozottnak. Másfelől viszont nem helyes engedni minden szeszélynek. A félelmet komolyan kell venni, és el kell oszlatni, az egoizmust azonban vissza kell utasítani.

JÓ TUDNI!

Az anya partnerkapcsolata kedvezően befolyásolja a gyermek fejlődését is. Amit a gyerekek nem tudhatnak: megfelelő fejlődésük érdekében nekik is szükségük van egy férfi jelenlétére. Ez fiúkra, lányokra egyaránt vonatkozik. Az anya bármit is tesz, nem képes pótolni az apát. A férfi mindenben más. Másként játszik, másféle szemléletet, világlátást közvetít.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| édesanya, anya, apa, partner, gyerek, gyermek, kapcsolat
2002-07-25 11:37:02

Web Design & Development Prowebshop