A gyerekek korán kitalálják, kinek higgyenek

Már az egészen kisgyermek is meg tudja különböztetni a szavahihető bábút attól, amelyik nem mond neki igazat. Egy kanadai vizsgálatban 3-4 éveseknek azt a képességét vizsgálták, hogy meg tudják-e állapítani, ki a megbízható, kinek lehet hinni.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik

A vizsgálat során két bábút használtak, az egyik igaz, a másik hamis állításokat közölt a gyerekek által már ismert tárgyakról. Amikor új tárgyakat mutattak nekik, annak a bábúnak hittek, amelyik korábban is igazat mondott nekik.

Azoknak a bábuknak, amelyek a vizsgálat során lódítottak, és színes mesékkel traktálták a gyerekeket, nem hittek a kicsik akkor, amikor ismeretlen tárgyak neveit tanították nekik. Amelyek azonban megbízható információval szolgáltak nekik – a bögrét például bögrének nevezték – azoknak az új dolgokra vonatkozó válaszait is elfogadták a gyerekek.

– Az emberek sok hibát követnek el – mondja Susan Birch, a British Columbia-i egyetem kutatója –, csalnak, hazudnak, és a tudásuk is lehet különböző színtű, de még akkor is informálnak, amikor nem biztosak a válaszban.

A gyerek számára az jelenti a kihívást, hogy kitalálja, kinek higgyen. A vizsgálat szerint ez a folyamat már igen korán elkezdődik, ráadásul nem a felnőttek kezdeményezésére.

| gyermek, pszichológia
2022-08-12 11:39:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop