A reggeli készülődés rémálma

Egyes családokban, ha szabad így fogalmazni, pokoliak a reggelek. Az a negyven perc, ami a gyerekek felkelése és elindulása között eltelik, kibírhatatlan is tud lenni. Amikor az ember lánya késve és szétszórtan elindul az iskola felé, azonnal látható: a reggeli készülődés bonyolult és átláthatatlan feladatrendszer egy iskolás számára.

gyermeknevelés, serdülő | InforMed Hírek16   InforMed | Seprődi, B.

Hogyan lehetne ezt megkönnyíteni? Szakértők szerint nagyon fontos a probléma megfelelő kezelése. Az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azt az információs csatornát, amit be tud fogadni a gyermekünk. Ha ez megvan, csak akkor tudjuk kezelni a helyzetet.

Bizonyos esetekben sokat segíthet, ha lépésenként leírjuk gyermekünknek a reggeli teendőket. Fésülködés, sminkelés, reggeli, a macskát megetetni – a szokásos dolgok. Ebben a formában átláthatóbb a reggeli kapkodás, nem rémálom: csak ki kell pipálni minden pontot indulás előtt. (Persze van olyan gyerek is, akit ez egyáltalán nem érdekel, csak csinálják meg a reggelijét, mire fölkel.)

Legyünk egy kicsit rugalmasak. Egyes szülők azt gondolják, hogy a vérre menő viták (például arról, hogy mikor kell felkelni) a reggeli rutin szerves részei. Pedig nem. A fontos a bizalom: ha a gyerek úgy érzi, számítanak az ő érdekei is, lehet vele egyezkedni. Azt pedig egy idő után maga is el fogja dönteni, hogy mi a fontosabb: egy perccel tovább legyen az ágyban, vagy inkább öltözzön változatosan.

A reggeli kapkodás sokszor előző este kezdődik. Az, hogy előre elképzeljük, mi fog történni, sokat segít. A kritikusabb pontok átbeszélésével („készítsd ki a ruhád” és „találd ki, mit reggelizel”) a gyerek úgy érezheti, nem csúsznak ki az események a kezéből.

Ne feledjük: bárhogy is zajlik a reggeli készülődés, az egy modellt jelent a gyermekünk számára: amit látnak, azt fogják ők is tenni a saját gyermekeikkel. Ezért nagyon fontos, hogy szülőként megfelelő viselkedésmintákat mutassunk: alkalmazkodjunk gyermekünk szempontjaihoz. Ez a legfontosabb lépés, hogy jó problémakezelőkké váljunk.

| gyermeknevelés, serdülő
2019-08-26 10:59:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop