A televízió növeli a gyermekkori agressziót

Eggyel több indok, hogy kikapcsolják a tévét. A legújabb vizsgálatok szerint azok a gyermekek, akik több tévét néznek – és azok is, akik nem nézik, de jelen vannak, amíg mások tévéznek – gyakrabban agresszívak.

gyermeknevelés, agresszió, televízió | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Amerikai kutatók 3128 gyermeknél mérték föl a tévézési szokásokat. A 3 éves gyermekek szülei kérdőív segítségével számoltak be arról, hogy gyermekük naponta átlagosan mennyi időt tölt a tévé előtt, és hány órán át tart az úgynevezett „indirekt tévézés”. Emellett felmérték a gyermekeknél az agresszió szintjét is.

Az eredmények szerint mind a közvetlen, mind az indirekt tévézés növeli a gyermekek agresszív viselkedésének kockázatát.

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság nem javasolja a tévézést két éven aluli gyermekek számára. Három éves kortól naponta legfeljebb két óra engedélyezett a médiára. Az ajánlások ellenére a megkérdezett szülők kétharmada arról számolt be, hogy gyermeke több mint két órát tölt naponta tévézéssel. A közvetlen tévé-idő mellett a szülők arról számoltak be, hogy gyermekük naponta több mint öt órán keresztül voltak kitéve indirekt tévézésnek. A kutatók nem vizsgálták azt, hogy a gyermekek milyen műsorokat néztek.

Számos kapcsolat feltételezhető a televízió és a gyermekkori agresszió között. Lehetséges, hogy a tévében megjelenő agressziót látva a gyermekek érzéketlenné válnak, de az is felmerül, hogy azokban a családokban, ahol nem korlátozzák a televíziózás idejét, más területeken is lazábbak a szabályok, például nincs szigorú lefekvési idő. Arra is gondolni kell, hogy a tévézéssel töltött idő alatt a gyermekek kimaradnak azokból a társasági eseményekből, ami során fejlődnének szociális képességeik, ilyen például a játszás.

WebMD, kép: sxc.hu
| gyermeknevelés, agresszió, televízió
2009-11-23 11:42:27
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop