Hirdetés

Beszélgessünk a gyerekkel – ne csak mondjuk a magunkét

Az UCLA kutatói szerint, ha fejleszteni szeretnénk gyerekünk nyelvi és beszédkészségét, legalább olyan fontos, hogy meghallgassuk, amit mond, mint az, hogy beszéljünk hozzá.

gyermeknevelés, beszédkészség, beszédfejlődés |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

Mintegy hatszoros hatása van a gyerekkel való beszélgetésnek, mintha csak egyirányú a nyelvi kommunikáció. – Ha a felnőtt beszél, az segíti a gyereket a nyelvi fejlődésben, de sokkal fontosabb az interakció – mondja a kutatás vezetője, Frederick Zimmerman professzor. – Minél többet beszél a gyerek, annál jobban megerősíti a tudását.

A kutatók azt is megállapították, hogy a TV-nézésnek nem volt számottevő hatása, ha a beszélgetés helyett történt. Pedig éppen ez figyelhető meg a legtöbb családban. Minden további egy TV-nézéssel töltött órával a gyerek 770-nel kevesebb szót hall a felnőttől.

A UCLA kutatói 275 családot mértek fel, a gyerekek életkora 2-48 hónap volt. Megállapították, hogy egy átlagos napon egy gyerek mintegy 13 ezer szót hall a felnőttektől, és mintegy 400 felnőtt-gyerek párbeszédben vesz részt. A nyelvi fejlődést elősegíti, ha napi száz beszélgetéssel többen vesz részt és ha napi plusz ezer szót hall.

– Ha a felnőtt és a gyerek beszélget – mondja Maxine Orringer pittsburgh-i beszédkutató –, akkor a kommunikációt gyakorolja. Amikor hibát vét, mintegy tájékoztatja a felnőttet, hol tart a fejlődésben, és ha a szülő akár önkéntelenül is kijavítja, a gyerek nyelvi készsége is fejlődik.

Nagyon fontos, hogy a szülő minél többet beszéljen a gyerekhez, ám ez önmagában távolról sem elég. Adjuk meg neki a lehetőséget, hogy beszélhessen, hallgassuk meg türelmesen. A beszélgetés kétirányú utca.

Health.com
gyermeknevelés, beszédkészség, beszédfejlődés

2009-07-07 10:26:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop