Életre szóló károsodást okozhatnak a gyermekkori traumák 1. rész

Orvosok, egészségügyi szakemberek hívták fel a figyelmet a gyermekkorban elszenvedett traumák, kóros stresszhatások hosszú távú következményeire, melyek rossz egészségi állapotot, függőségek kialakulását, negatív életvezetési gyakorlatot és a súlyosan bántalmazott gyermekek esetében akár 20 évvel rövidebb élettartamot okozhatnak.

gyerekkori trauma | InforMed Hírek16   InforMed

A gyermekkori negatív élmények (ACE- Adverse Childhood Experience) közé olyan potenciálisan káros tapasztalatok tartoznak, mint a fizikai és érzelmi bántalmazás, a fizikai és/vagy érzelmi elhanyagolás, a szexuális bántalmazás.

Ezen kívül: a szülői háttér zavarai: válás, szeparáció, kábítószer- vagy alkoholproblémák, szülők egymással szembeni bántalmazó magatartása, mentális betegségek, depresszió, elmebetegség, öngyilkosság a családban, a szülők kriminális cselekedetei, börtönviseltsége.

A negatív élmények kategóriái közé tartozik továbbá a bullying, a kortárs kegyetlenkedés, közösségi és a kollektív erőszak. A kutatások során ezeket az ACE kategóriákat értékelik.

A negatív gyermekkori élmények halmozódása olyan krónikus betegségek rizikóját növelheti, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, kóros elhízás – derült ki a Májbetegekért Alapítvány kongresszusán, melyet 2019. június 11-én „A negatív gyermekkori élmények hatása a szenvedélybetegségek kialakulásában és a megelőzés lehetőségei” címmel rendeztek meg Budapesten.

A tekintélyelvűség mai napig érezteti káros hatását

Szakemberek szerint közel 400 ezer bántalmazott gyermek lehet Magyarországon és ennél is több lehet azon felnőttek száma, akik bántalmazott családból indultak az önálló családi életüknek.

A gyermekbántalmazás nincs összefüggésben a szociális helyzettel

A gyermekkori bántalmazás társadalomtól, kultúrától, szociológiai helyzettől függetlenül összefüggésben áll a különböző függőségek és a rossz egészségi állapot kialakulásával. –mutatott rá Matuszka Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa.

Szavakkal sebezve

Kevésbé esik szó róla, pedig a súlyos bántalmazási formák közé tartozik a rendszeres érzelmi abúzus, amikor a szülő ugyan nem üti meg a gyermeket, mégis, a szavaival óriási károkat okoz a fejlődő gyermek pszichéjében, például az olyan rendszeres, ártó kijelentésekkel, mint például: Te semmire sem viszed…! Apád/Anyád miattad beteg…! Senkinek sem kellesz…! stb.

Tönkreteszik a gyermekük testi-lelki egészségét!

A megelőzés a legfontosabb: fontos megismertetni a szülőket a helyes nevelési módszerekkel. A szülőknek fontos tudniuk, hogy a legsúlyosabb negatív gyermekkori élmények, mint az érzelmi elhanyagolás, az érzelmi bántalmazás és a szexuális bántalmazás tönkreteszi a gyermek testi-lelki egészségét.

Megfelelő terápia nélkül a gyermek is tovább örökíti a kóros mintákat, létrehozva ezzel egy folyamatosan ismétlődő kört. A lelki ellenálló képesség az otthonon kívüli támogató kapcsolatokon is múlik, ezért kiemelkedő szerepük lehet az óvónőknek, tanároknak, mentoroknak a kóros mintákkal szemben. – összegezte a konferencia főbb gondolatait dr. Makara Mihály, a hazai ACE kutatási program vezetője, belgyógyász, hepatológus, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Intézetének főorvosa, aki önálló hazai kutatásba kezdett.

A probléma észlelése és jelentése életeket menthet meg!

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer nem működik hatékonyan, az illetékesek nem bátorkodnak jelenteni, ha bántalmazásra utaló jeleket észlelnek, pedig a gyermekek jövőbeli mentális és fizikai egészsége a tét. Minél hamarabb érkezik a segítség, annál sikeresebbek a jövőbeli kilátások.

A negatív gyermekkori élmények kutatási eredményeiről bővebben a 2. részben

Barsi-Tyukodi Adrienn
| gyerekkori trauma
2019-06-20 14:05:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop