Életre szóló károsodást okozhatnak a gyermekkori traumák 2. rész

A gyermekkori negatív élmények alapvetően befolyásolják a felnőttkor érzelmi világát és cselekedeteit. A negatív élmények halmozódása önértékelési, magatartás- és tanulási zavarokhoz, valamint rizikó-magatartáshoz, öngyilkossághoz, illetve szenvedély-betegségekhez, általánosan rossz egészségi állapothoz vezethetnek.

gyermekkori traumák | InforMed Hírek16   InforMed

Ötven intravénásszer-használó közül csupán csak egy betegnél nem lehetett igazolni a gyermekkori bántalmazás meglétét. – mondta a negatív gyermekkori élmények kutatásának hazai vezetője dr. Makara Mihály, belgyógyász, hepatológus, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Intézetének főorvosa.

A magyarországi kutatás elsődleges eredményei más szempontból is megdöbbentőek: akiket 6 vagy annál több kategóriában ért súlyos negatív élmény, közel harmincszoros esélyük van a szenvedélybetegségek kialakulására! A többszörös negatív gyermekkori élmények tizedére csökkentik a felsőfokú végzettség megszerzésének esélyét.

A negatív tapasztalatok halmozódása esetén egyenes arányban nőtt az egyedül élők aránya, az öngyilkossági gondolatok és az öngyilkossági kísérleteket elkövetettek aránya is – mutatott rá dr. Makara Mihály.

A trauma megváltoztatja az agy és az idegrendszer működését

A folyamatos, korai traumának kitett gyermekek olyan súlyos sérüléseket szenvednek el, melyek agyszöveti károsodást okoznak – mutatott rá K. Németh Margit, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat II. Kerületi Tagintézmény intézetigazgatója, gyermekpszichoterepeuta.

Elmondása szerint egyre több gyermeknél tapasztalható a korai traumára utaló súlyos magatartásprobléma, és a családi élettörténeteket vizsgálva kiderül, hogy a szülők is bántalmazott gyermekek voltak – világított rá K. Németh Margit.

Kivételes esetek

A negatív gyermekkori élmények kutatása mellett kiemelkedő szerepe van a reziliencia kutatásának. A kutatók megfigyelték, hogy vannak olyan gyermekek, akik a veszélyezettségük ellenére, felnőtt korukban is jó mentális állapotban vannak, felsőfokú végzettséget szereznek és többnyire problémamentes életvezetésük van.

Esetükben feltehetően jelentős szerepe van az otthonon kívüli, támogató kapcsolatoknak, óvónőknek, tanároknak, mentoroknak, kortárs kapcsolatoknak. Szakemberek szerint a lelki ellenálló képesség a jó kapcsolatokon múlik, amelyek táplálják a belső erőforrásokat a kóros mintákkal szemben.

A probléma észlelése és jelentése életeket menthet meg!

A kutatók kiemelték: fontos tudni, hogy a negatív gyermekkori élmények okozta állapotok ma már idejében felismerhetők, megelőzhetők és gyógyíthatók. Minél hamarabb érkezik egy veszélyeztetett gyermekhez a segítség, annál sikeresebbek a jövőbeli kilátások. Össztársadalmi érdek, hogy az érintettek meglépjék a változáshoz szükséges egyéni és intézményi lépéseket.

Gyermeknevelési kérdésekben, családon belüli problémákkal a kerületi pedagógiai szakszolgálatok és családvédelmi központok illetékes szakemberei tudnak segítséget nyújtani, illetve megfelelő szakemberekhez irányítani az érintetteket.
Krízishelyzetben az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06-80-20-55-20-as telefonszámon.
Első rész
Barsi-Tyukodi Adrienn
| gyermekkori traumák
2019-06-20 14:05:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop