Hirdetés

Gyermeke feszegeti a határokat? Jó vezető lehet belőle, ha felnő

Azok a gyermekek, akik olyan nevelést kapnak, ahol a szigorú szabályok mellett lehetőség van azok átlépésére és az abból való tanulásra, gyakrabban kapnak vezető szerepet a későbbi életük során - állítják amerikai kutatók.

gyermeknevelés, viselkedés, genetika |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

A szerzők egy ikrekkel végzett hosszú távú felmérés eredményeit elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy azok a gyermekek, akik nagyon határozott és következetes nevelésben részesültek - ahol a szülők egyértelmű szabályokat és elvárásokat hoznak, de emellett segítik gyermeküket -, gyakrabban vállalnak vezető pozíciót későbbi életük során a munkahelyen vagy a közösségekben. Ezek a gyermekek ritkábban követnek el súlyos szabályszegést, és a súlyos szabályszegők ritkábban kerülnek vezető helyzetbe.

A helyes nevelés felkészítheti a gyermekeket a későbbi vezetői szerepre, ha a gyermek megpróbálja átlépni a szülők által meghatározott határokat. Ezáltal megtanulhatja ugyanis, hogy miért vannak a szabályok, és hogyan érheti el céljait anélkül, hogy megszegné azokat.

A szabályszegő viselkedés korai példái enyhébbek, és nem fejtenek ki jelentős negatív hatást a későbbi életre nézve. A következetes nevelés pedig megelőzheti a szabályszegési viselkedés rögzülését. Ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy következetes nevelés mellett minden gyermek vezetővé válik, de mindenesetre jobb esélyekkel számolhatunk.

Ezek az eredmények is alátámasztják azt az elméletet, miszerint a jó vezető nem születés, hanem inkább nevelés kérdése. Viselkedés genetikai kutatások szerint a veleszületett tényezők csak mintegy 30 %-ban befolyásolják, hogy ki milyen eséllyel válik vezetővé az élete során.

Science Daily
gyermeknevelés, viselkedés, genetika

2009-10-08 11:52:11

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop