Iskolai zaklatás

Rontja a tanulók tanulmányi teljesítményét és magabiztosságát, képességeikbe vetett hitét a hosszan tartó vagy erősödő iskolai zaklatás az Amerikai Pszichológusok Társasága tanulmánya szerint, mely a Journal of Educational Psychology című folyóiratban jelent meg.

iskolai zaklatás, bullying, tanulmányi teljesítmény, magabiztosság | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Noha az iskolai zaklatást (bullying) a tömegkultúra gyakrabban ábrázolja középiskolai jelenségként, a kutatás szerint sokkal súlyosabb és gyakoribb az elemi iskolákban, és fokozatosan ritkul, ahogy nőnek a gyerekek.

A résztvevő gyerekek 24 százaléka szenvedett el iskolai évei alatt hosszan tartó zaklatást, ami összefüggést mutatott gyenge tanulmányi teljesítményükkel és csökkent iskolai aktivitásukkal.

Nagyon nyugtalanító, hogy ilyen sok gyerek érzi zaklatás áldozatának az iskolában. A tanároknak és a szülőknek fontos tudni, hogy az esetek száma ritkul az évek során, de néhány gyerek örökké szenvedni fog amiatt, amit iskolai évei alatt elszenvedett, írta a tanulmány vezető szerzője.

A jelenséget vizsgáló legtöbb tanulmány csak viszonylag rövid ideig kísérte figyelemmel a diákokat, és a szorongásra és a depresszióra koncentrált. Ez az első olyan hosszú távú kutatás, amely több mint egy évtizeden át kísérte figyelemmel a gyerekeket és elemezte a kegyetlenkedés és a tanulmányi teljesítmény közötti kapcsolatot.

A vizsgálatban 383 gyerek - 190 fiú és 193 lány - vett részt. Az a 24 százalék, aki állandó zaklatásnak volt kitéve, gyenge iskolai teljesítményt nyújtott, nagyon nem szeretett iskolába járni és kevésbé bízott saját tudásában. A gyerekek 18 százaléka mérsékelt zaklatást tapasztalt, azonban iskolai éveik során ez fokozódott, náluk hasonló tüneteket azonosítottak, mint az első csoportnál.

Azoknak, akik az évek során csökkenő zaklatást éltek át (26 százalék), a tanulmányi előmenetelük is kevésbé sínylette meg, hasonlóan azokhoz, akik egyáltalán nem, vagy csak kevéssé estek iskolai zaklatók áldozatául (32 százalék).

Noha a vizsgálat Illinois-ban kezdődött, a kutatás ötödik évére már 24 államban szóródtak szét a gyerekek, akiknek életét így is figyelemmel követték a kutatók. A tanulmányhoz felhasználták a gyerekekkel évente végzett felméréseket, olvasási és matematikai teszteket, a tanárok értékeléseit és természetesen a gyerekek beszámolóit.

"Néhányan érzékenyebbek lehetnek a zaklatásra. Az egyik gyerek, akit meglöknek, már bántalmazásnak érzi, egy másik csak játéknak fogja fel. A tanároknak és szülőknek azonban nem szabad szemet hunyniuk az egyértelmű kegyetlenkedés felett" - írta a szakértő.

A kutató szerint az iskoláknak zaklatásellenes programot kell kidolgozniuk, a szülőknek pedig meg kell kérdezniük gyermekeiket arról, hogy bántják-e, kirekesztik-e őket az iskolában.

| iskolai zaklatás, bullying, tanulmányi teljesítmény, magabiztosság
2019-08-27 10:15:34

Web Design & Development Prowebshop