Kezdődik az iskola

Kezdődik a tanítás. Ismét visszaállnak tehát a "megszokott hétköznapok". Mivel is jár együtt ez a visszazökkenés?

iskola, iskolakezdés | InforMed Hírek14   InforMed | Czingráberné Radics, J.

Kapkodás helyett rendszeresség

A lazítás napjaiban egészen más volt az időbeosztás. Sokkal lazább, időpontokhoz kevéssé kötött, pontosságot, rendszerességet kevésbé kívánó. Célszerű tehát, hogy ne minden átmenet nélkül, hanem legalább pár nap alatt hangolódjunk rá a korábbi életritmusra.

A reggeli felkelések, esti lefekvés a nyári szünidőben nem szoktak időhöz kötöttek lenni, viszont az iskolakezdés megköveteli a pontosságot, az időben történő felkelést. Enélkül már rosszul kezdődhet a nap: a reggeli kapkodás, elfelejtett, összecsapott dolgok a nap folyamán nyugtalanságot kelthetnek, ezért volna fontos, hogy lehetőség szerint ráérősen és nyugodtan kezdődjék a nap. Ehhez persze több dolog is szükséges.

Különösen kisebb gyermekeknél feltétlenül korán ágyba kell kerülni, a nyugodt, pihentető alvás érdekében. Az általános iskola alsó tagozatosai még a 10-11 órányi alvást is igénylik! Persze egyénileg változó lehet, de többségükre ez jellemző.

A napi dolgok átbeszélése, egy kedves meséléssel, kényelmes ággyal biztosítja a pihentető éjszakát. Célszerű lefekvés előtt átgondolni a másnapi teendőket, előkészíteni és berakodni a szükséges iskolai holmikat: így nem lesz reggel kapkodás.

A rendszeresség növeli a biztonság érzését is: a gyermek nem érzi kiszámíthatatlannak a napját, az előtte álló feladatok nem érik váratlanul.

A nagyfokú precizitásra, tökéletességre törekvés is lehet egyfajta fokozott biztonságigény kifejezője. Így van ez a már betegségszinten jelentkező kényszerbetegek esetében is. A feladatok minél tökéletesebb és hibátlanabb kivitelezése azt célozza, hogy a tévedés lehetőségét minimalizálják, vagy lehetőség szerint teljesen kiküszöböljék. Érzésük szerint így nem kell attól tartaniuk, hogy hibáznak - ez pedig szorongásérzésüket csökkenti.

A pontos napirend kialakításán túl érdemes egy kicsit a tananyaggal is foglalkozni. Azok a gyerekek, akik szeretnek olvasni, talán kicsit könnyebb helyzetben vannak, hiszen nyilván az elmúlt hetekben, hónapokban is foglalkoztak a betűkkel.

De vannak, akik játékosak, és nem igazán érdeklik őket a könyvek. Nekik különösen hasznos lehet, ha most átforgatják, olvasgatják őket - egy kis ismétlés gyanánt. A tanszerek közös beszerzése már a készülés része lehet, ugyanakkor a gyerekek is érzik saját szerepüket, fontosságukat.

Ha kedvvel választhatják ki a nekik tetsző füzeteket, együtt csomagolja a család az iskolai könyveket, jobban átérzik a tanévkezdést. Ennek a közös készülődésnek pedig az ismétlés is része lehet.

| iskola, iskolakezdés
2017-09-03 23:56:43
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop