Legyen egészséges a gyerek!

A szülőknek általában igen jók a szándékaik, egészséges gyerekeket szeretnének felnevelni. Mégis, gyakran követnek el hibákat, sokszor azért, mert túl fáradtak ahhoz, hogy harcoljanak a válogatós gyerekkel, aki ráadásul inkább nézné a TV-t, mint játszana kint a szabadban.

gyermek, egészséges életmód | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

A rossz szokásoknak azonban meg kell fizetni az árát. Az amerikai gyerekek mintegy 35 százaléka túlsúlyos, ami később komoly egészségi problémákhoz vezethet, szívbetegség vagy diabétesz lehet a következmény, de kialakulhat depresszió is, és csökken az illető önbecsülése.

Kutatások szerint azok a gyerekek, akik legalább napi 20-40 percet játszanak a szabadban, jobban teljesítenek az iskolában, és boldogabbak is, mint mozgásszegény társaik.

Néhány hiba, amelyet jó elkerülni, ha azt akarjuk, hogy gyermekünk egészséges és boldog legyen:

1. Fontos, hol étkezik a gyerek

Ha a gyerek TV-nézés közben eszik, a látottak elvonják a figyelmét, a gyomra nem jelez, hogy tele van, így túleheti magát.. Minden szempontból jobb, ha a család az asztalnál ülve, lehetőleg együtt étkezik.

2. Túl sokat nézi a televíziót

Szakemberek szerint két éves kor alatt egyáltalán ne nézzen a gyerek TV-t, és a kétévesnél idősebbek se többet, mint napi 1-2 órát. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a kevesebbet tévéző gyerek kevesebbet is eszik, és könnyebben fogy le. Ennek oka nemcsak a több mozgás, hanem az is, hogy kevesebb egészségtelen rágcsálnivalót és cukros üdítőt fogyaszt így a gyerek.

3. A szeme kívánja az édességet

A legtöbb gyerek a szemével próbálja ki az új dolgokat, azaz ha valami nem néz ki izgalmasan, vagy nem azt eszi a többi gyerek is, akkor meg sem próbálja. Nem árt, ha a szülő ilyenkor alkalmazza a „legalább kóstold meg” elvét, a gyereknek nem kell az egészet megennie, de próbálja ki, hátha ízlik.

4. Hizlaló ennivaló a konyhaszekrényben vagy a hűtőben

Ha a gyerek hazajön az iskolából, az első, hogy keres valami rágcsálnivalót. Nem mindegy tehát, mi van a konyhaszekrény polcán a keze ügyében, és mihez nyúl először, ha kinyitja a hűtőt. Vágjunk fel sajtot, répát vagy gyümölcsöt, tegyük műanyag dobozokba, és helyezzük el úgy, hogy a gyerek azt találja meg először.

5. Félkész ételek

Igaz, hogy ebédet főzni időigényes, jól jönnek tehát a bevásárlóközpontokban kapható csomagolt kész vagy félkész ételek. Ezekben azonban általában nagyon sok só és zsiradék van, ezért, ajánlatos időt szakítani arra, hogy mindig legyen kéznél egészséges étel, amit el tud vinni a gyerek iskolába. Használjuk ki a hétvégét az előkészítésre.

6. Fontos a szülői példa

Hiába mondja a szülő a gyereknek, hogy ne üljön a TV előtt és ne rágcsáljon chipset, ha közben ő maga ugyanezt teszi. Ne csak a gyereket beszéljük rá a több mozgásra, hanem menjünk vele mi is labdázni, kirándulni.

Newsweek
| gyermek, egészséges életmód
2019-05-14 16:23:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop