Média-generáció – az elektronikus világ és az iskolás gyermek

A mai gyerekek a számítógépek, mobiltelefonok, videojátékok és mp3-as lejátszók világában cseperednek. A kérdés csak az, javára válik-e mindez a média-generációnak.

gyermek, média | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az átlagos 8-18 éves gyermek mintegy hat és fél órát tölt a média közegében, olvasható egy 2005-ös vizsgálatban. De ez még nem minden. Régebben csak a TV-t nézték a gyerekek, ma már igen sokféle elektronikus eszköz között oszlik meg a figyelmük.

– A gyerekek chatelnek, miközben a Music Television műsorát nézik, mobilhívásokat fogadnak, és egy távoli földrészen élő partnerrel számítógépes játékot játszanak. És mindezt egyszerre – mondja dr. Kathleen Clarke-Pearson, gyermekgyógyász.

– Olyan ez, mint egy igen összetett kísérlet a gyermek és általában az ember agyának kutatására – jellemzi a helyzetet dr. Jane M. Healy oktatáspszichológus.

A szakemberek néhány tanáccsal szolgálnak a szülők számára, ha nem tudják, hogyan segítsenek gyermeküknek megbirkózni az új technológiával járó dilemmákkal.

A tanulás rovására megy, ha közben zenét is hallgat a gyermek, és üzeneteket ír a számítógépen. Ha a tanulás a cél, fontos az összpontosítás. A halk háttérzene hallgatása nem egyértelműen kerülendő, ezt a kérdést egyénileg kell elbírálni. Vannak gyerekek, akik tudnak zenehallgatás közben összpontosítani, mások nem. De a többféle elfoglaltság mindenképpen zavarja a tanulást.

Nem célravezető azonban, ha ezt tiltással próbálja meg a szülő megváltoztatni. Jobb, ha egy a témába vágó cikket ad a gyermek kezébe, és megkérdezi tőle, „Te hogy tudnád megoldani ezt a problémát?”

Nem egyszerű kérdés az sem, hány éves korától legyen a gyereknek mobiltelefonja. Ha egy tízévesnek ez növeli a biztonságérzetét, mert egyedül kell hazamennie az iskolából, akkor rendben van. De csupán azért ne vegyünk a kiskamasznak mobiltelefont, mert a társainak is van. Magyarázzuk el neki, hogy majd ha önállóbb, nagyobb lesz, ő is használhat mobilt.

Tipikus kamasz-szokás az állandó sms-ezés, és jó, ha a szülő türelmes és megértő e tekintetben. Nem árt azonban valamiképpen korlátot szabni a folyamatos, kiváltképp az éjszakai sms-ezéseknek.

A videojátékokat ajánlatos más játékokkal kiváltani, a 2-18 éves gyermek semmiképpen sem üljön képernyő előtt összesen napi 3 óránál többet, a kétévesnél fiatalabb gyermeket egyáltalán ne engedjük a készülék elé ülni.

Ha a szülőt aggasztja, hogy kiskamasz gyermeke sok időt tölt internetezéssel, figyeljen arra, romlik-e az iskolai teljesítménye, nem kezdi-e elveszíteni a barátait, és alszik-e rendesen. Ha ezek fennállnak, ajánlatos szakember segítségét kérni.

WebMD
| gyermek, média
2007-08-21 06:16:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop