Hirdetés

Nem a gólya hozza – mit mondjunk a gyereknek?

Sok szülő tart attól, hogy minél többet tud a kisgyerek a szexről, annál előbb ki is akarja próbálni. A szakemberek szerint azonban ennek épp az ellenkezője igaz. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy minél több információval rendelkezik egy gyerek, annál kisebb a valószínűsége, hogy korán kezdi a szexet.

gyermeknevelés, szexuális felvilágosítás |

InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.

A nemi életre tanítás végül is tanítás az életre, folyamatosnak kellene lennie. Ha ugyanis a gyerek tizenhárom éves korában kezdjük a gólyamesével, nagy az esélye annak, hogy már elkésünk a felvilágosítással.

A következőkben az óvodáskorúak kérdései következnek, három lehetséges válasszal.

Ez után megadjuk neves amerikai pszichológusok ajánlását, hogy szerintük melyik a legjobb, a gyerek életkorának legmegfelelőbb válasz.

1. Ha a 3 éves tudni akarja, hogy került a kisbaba a mama hasába.

A. A gólya tette oda.
B. Apa és anya csinálta.
C. Tessék, vegyél egy süteményt!

A B. válasz a helyes.

Legjobb, ha az igazság egyszerű változatát mondjuk. Ha helytálló válaszokat adunk, az a következő párbeszédek alapjául is szolgálhat. Fontos, hogy a felvilágosítás inkább beszélgetés legyen, nem előadás. Ha egyenesen válaszolunk a gyerek kérdéseire, tudni fogja, hogy bármikor, bármit kérdezhet.

2. Az 5 éves azt szeretné tudni, hogyan lehet gyereket csinálni.

A. Kérdezd meg apát!
B. Apa beleteszi a magját, amit ondónak nevezünk, anyába.
C. Apa a péniszét anyu hüvelyébe helyezi, ezt nevezik szexelésnek.

A B. válasz a helyes.

A gyerek megelégszik eleinte az általános információval is, nem kéri a technikai leírást. „A szülők általában a mindent vagy semmit elvét követik – mondja dr. Patricia Moylan, detroiti gyermekpszichológus. – Nem kell a sejtosztódástól kezdeni, ha tudni akarja, miért nő az anyu hasa. Elég neki, ha annyit mondunk, ott növekszik a kisbaba.

3. A kétéves nézi, ahogy a kisebbet pelenkázzuk, és a hímvesszőjére mutatva megkérdi, mi az.

A. Az, amivel le fog pisilni téged, ha nem takarjuk le pelenkával.
B. Az a hímvesszője. Egy kisfiúnak hímvesszője van, a kislánynak meg hüvelye.
C. Az a fütyije.

A B. válasz a helyes.

Bár a legtöbben vívódunk a bennünk lakozó puritánnal, a legbölcsebb, ha a nemi szerveket nevükön nevezzük. Az óvodáskorúak biztosak akarnak lenni abban, hogy nekik is mindenük megvan, épp úgy, mint másnak, ezért az a jó, ha mindenki ugyanazt a szót alkalmazza. „Hiszen a kezét vagy a lábát is megnevezzük, és nem becézzük – mondja Karen Martin szexterapeuta. – Ha a nemi szervét elkezdjük fütyinek hívni, akkor ebből ő azt szűri le, hogy ez valami különleges lehet.

4. Ha a fürdőszobában a hároméves megkérdi, megfoghatja-e apa péniszét.

A. Sikítva azt mondjuk: Nem! Szó sem lehet róla!
B. Ügyelünk arra, hogy legközelebb ne lássa meg.
C. Azt mondjuk, hogy nem, és megmagyarázzuk, miért nem.

A C. válasz a megfelelő. Az óvodáskorúak számára nincs különbség az egyes testrészek között, és nem értik, miért lehet kínos a kérdésük. Ha a gyerek ilyesmit kérdez, a szakember szerint sok szülő kényelmetlenül érzi magát. Jó alkalom ez arra, hogy elkezdjük a gyereknek megtanítani, mi is az az intimitás, a magánszféra. Általában azt mondjuk, hogy amit a fürdőruha takar, azok az intim testrészek, ezeket nem mutogatjuk a fürdőszobán kívül, és nem hagyjuk, hogy mások fogdossák.

5. Benyitva a gyerek szobájába látjuk, hogy az óvodás társával meztelenül egymást vizsgálgatják.

A. Azt mondjuk, hogy öltözzenek föl, mert uzsonnaidő van.
B. Azonnal hazavisszük a másik gyereket.
C. Elnézést kérünk, és rájuk csukjuk az ajtót.

Az A megoldás a helyes. Ha nagy jelenetet csinálunk, megijesztjük a gyerekeket. Jobb, ha ilyenkor átirányítjuk a figyelmüket valami másra. Később, ha már együtt falatozunk, mondjuk el a gyerekeknek, hogy ruhában szokás játszani. Ha a kis barát elment, kifejthetjük a témát, itt megint beszélhetünk az intimitásról, mi a helyes szokás, és mi nem. Jó, ha megbeszéljük a másik gyerek szüleivel is a kérdést, hogy ugyanazt mondjuk a kicsiknek.

6. A 3 éves kisfiú tudni akarja, neki is lehet-e kisbabája.

A. Kinevetjük.
B. Megnyugtatjuk, hogy ha majd megnő, és nagyon szeretné, neki is lehet.
C. Megmondjuk, hogy nem, kisbabájuk csak a mamáknak lehet.

A C. a helyes. Bármilyen aranyosan mondja is a kisfiú, az ő számára ez nem játék. Nem érti, miért nem lehet neki kisbabája, ha nem mondjuk el. Az a jó, ha közöljük vele, hogy csak az anyának lehet kisbaba a hasában, de belőle is lehet majd apuka, és segíthet kisbabát csinálni, ha felnő.

7. A 4 éves nemrégiben fölfedezte, hogy meg tudja növelni a péniszét, és meg akarja mutatni a nagyinak az új trükköt.

A. Ismerjük el az anatómia csodáját, és mondjuk meg a gyereknek, hogy ezt a csodát jobb, ha megtartja magának.
B. Kérjük meg a nagyit, hogy legközelebb akkor jöjjön, ha a kisfiú alszik.
C. Szóljunk a párunknak, magyarázza el ő.

Az A megoldás a jó. Ne lohasszuk le a lelkesedését, de az ilyen jelenségekre a leghelyesebb, ha mind a kisfiúknak, mind a kislányoknak azt mondjuk: „Tudom, hogy jó érzés, de ez magánügy, amikor egyedül vagy, semmi gond, de nem helyes másokkal megosztani.” Ha megkérdi, miért nem, mondjuk, hogy nem udvarias dolog másokkal szemben. A szexuális nevelés része az is, hogy megtanítjuk a gyereknek, mi a társadalmilag elfogadott viselkedés.

8. A 7 éves elmondja, hogy azt hallotta a többiektől, hogy „homokos”. Mit jelen ez?

A. Elmondjuk, hogy homok ment a ruhájába.
B. Kivesszük a kölcsönzőből „Az őrült nők ketrecé’”-t.
C. Elmondjuk neki, hogy ezt a homoszexuálisokra szokták mondani.

A C. válasz a helyes. Nem fontos rögtön belekezdeni, hogy a buzi vagy a homokos szavakat sokan pejoratív értelemben használják, de ideje a homoszexualitásról beszélni. Mondjuk el, hogy van, amikor egy férfi egy másik férfiba, egy nő meg egy másik nőbe lesz szerelmes, és együtt is élnek. A játszótéren hallott szavaknak nem sok közük van a tényekhez, de azt elmondhatjuk, hogy vannak, akik az olyan szavakkal, amiket nem is értenek, mások érzéseit akarják megbántani.

9. A 8 éves elmondja, hogy az osztálytársának van egy meztelen nőkkel tele újságja.

A. Azt mondjuk, hogy ezek felnőtteknek való lapok.
B. Egy hétig büntetésben lesz a gyerek.
C. Azt mondjuk neki, nézegesse is a meztelen nőket, hiszen ő fiú.

Az A válasz a jó, de kérdezzük meg tőle, mi volt a képeken, és tudakoljuk meg, van-e kérdése. Ha rossz érzései voltak, mondjuk el, hogy nem muszáj nézegetnie, ha nem tetszik. Ha viszont a kedvére való volt, akkor mondjuk neki, hogy ez teljesen normális. Ha kiderül, hogy pornóújságról volt szó, akkor sem most van itt az ideje ezt megbeszélni, mondják a szakemberek.

8-10 éves kor között természetes, hogy megnő az érdeklődése a gyereknek, ha többetakar tudni, adhatunk a kezébe a korának megfelelő felvilágosító irodalmat. Ésne felejtsük el megköszönni a bizalmát, tegyük hozzá, hogy bármikor fordulhathozzánk a kérdéseivel.
gyermeknevelés, szexuális felvilágosítás

2009-05-25 10:51:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop