Rossz szokások – jó megoldások

Számos oka lehet annak, ha egy gyerek szopja az ujját, tekergeti a haját vagy piszkálja az orrát. Szinte valamennyi „rossz” szokás a szorongás, az unalom vagy a fáradtság leküzdésére szolgál. A szülők azonban ritkán tudnak mit kezdeni ezekkel, kétségbe esnek, és szidni, büntetni kezdik a gyereket

gyermek, szokások, ujjszopás, fogcsikorgatás | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Minél több figyelmet fordítunk azonban ezekre a szokásokra, annál kevésbé valószínű, hogy eredményt tudunk elérni. Sőt, ronthatunk is a helyzeten, a gyerek még makacsabb lesz, vagy egyenesen elbátortalanodik, és szerencsétlenül érzi magát.

A gyerekkori szokások azonban jórészt ártalmatlanok, és ha nem foglalkozunk vele túl sokat, a gyerek elhagyja őket. Az alábbiakban ismertetünk néhány gyerekkori szokást, az esetleges veszélyeket, valamint a megfelelő szülői hozzáállást.

ORRPISZKÁLÁS

Szinte minden gyerek piszkálja az orrát, eltávolítja a tartalmát, és vagy megeszi, vagy beletörli bármibe, ami a keze ügyébe kerül. A szülőknek persze nehezükre esik közömbösnek maradni ilyenkor, hiszen társaságban nem szokás ilyet tenni.

– Veszélyek: az orrpiszkálás kisebb orrvérzést is okozhat, és a vírusok is terjedhetnek ily módon, akár náthát, akár szemgyulladást előidézve. Kisebesedhet az orrnyálkahártya is.

– Mit NE tegyünk: ne szidjuk a gyereket, ha látja rajtunk, hogy undorodunk attól, amit csinál, azt hiheti, hogy őt magát utasítjuk el. Ne reagáljuk túl a helyzetet.

– Mit tegyünk: nyugodt hangnemben mondjuk el neki, hogy az ember társaságban nem piszkálja az orrát. Adjunk neki papírzsebkendőt, és mossuk meg a kezét gyakran, valamint vágjuk rövidre a körmét. Az orr kiszáradása ellen jó, ha párologtató van a gyerek szobájában. Ha a gyerek maga is szeretne leszokni az orrpiszkálásról, figyelmeztetésként beköthetjük az ujját.

A HAJ HÚZKODÁSA, TEKERGETÉSE

Kétféle lehet, az egyiket általában ujjszopással együtt csinálja az 5 éves kor alatti kisgyerek. Ezt a szokást rendszerint az ujjszopással együtt elhagyja. Komolyabb a másik típusú hajhúzás, amikor a gyerek kitépi a saját haját. Ez krónikus betegségnek számít.

– Veszélyek: egyes esetekben foltokban hiányozhat a gyerek haja.

– Mit NE tegyünk: ne büntessük a gyereket, amiért húzkodja a haját, és ne is vágjuk le rövidre csak ezért. Nem segít a megvesztegetés sem.

– Mit tegyünk: az óvodás korúaknál a leghatékonyabb, ha tudomást sem veszünk erről a szokásról, próbáljuk meg inkább az ujjszopásról leszoktatni. Természetesen ez is csak akkor működik, ha a gyerek is abba akarja hagyni. Ha azonban egy már idősebb gyermek tépkedi a haját, forduljunk szakorvoshoz, akár depresszió is állhat a háttérben.

UJJSZOPÁS

A 4 évesnél fiatalabb gyerekek közel fele szopja az ujját, a szakemberek szerint ez teljesen normális dolog. Gyakran kíséri a haj csavargatása, vagy valami kedvenc tárgy simogatása. Általában akkor fordul elő, ha a gyerek fáradt, unatkozik vagy frusztrált. A legtöbb gyerek 3-4 éves kora körül abbahagyja.

Veszélyek: kisebesedhet az ujj, vagy bőrkeményedés keletkezhet rajta. Ha a gyereknek már maradandó fogai vannak, és továbbra is szopja az ujját, fogszabályozóra lehet szükség. Az önbecsülésnek is árthat, ha óvodáskor után is folytatja, csúfolhatják az iskolában.

– Mit NE tegyünk: A gyerek 4 éves kora előtt semmit, és később se szidjuk, nevessük ki, vagy büntessük.

– Mit tegyünk: törekedjünk a biztonságos környezetre, és előzzük meg, hogy a gyerek unatkozzon. Ha ő maga is le akar szokni, segítsük, bekenhetjük az ujját valami keserű oldattal vagy beköthetjük. Hatéves kor után a fogorvos ajánlhat valamilyen ujjszopást gátló segédeszközt.

MASZTURBÁLÁS

Sok szülő – tévesen – úgy véli, hogy a kisgyermeknek még nem lehetnek szexuális érzései, ők rossz szokásnak, esetleg egészségtelen, sőt, erkölcstelen viselkedésnek vélhetik, ha a kisgyerek a nemi szervét simogatja, játszik vele, pedig ezt majdnem minden gyerek csinálja 4 éves kora körül.

– Veszélyek: a tévhitek ellenére a maszturbálás nem okoz semmilyen fizikai tünetet és nem káros az egészségre. A legnagyobb veszélyt a szülő reakciója jelenti. Érzelmileg sérülhet a gyerek, ha bűntudatot váltunk ki nála.

– Mit NE tegyünk: minden megütközésünk ellenére próbáljuk meg nem elítélően szólni, ha rajtakapjuk a gyereket maszturbálás közben. Ettől csak a szégyenérzetét növeljük, a legrosszabb tehát a túlreagálás.

– Mit tegyünk: ha a testrészeket tanítjuk neki, nevezzünk a nevén mindent. Ha a gyerek mások előtt maszturbál, vonjuk el a figyelmét. Ha már elég nagy ahhoz, hogy megértse, (4-5 éves korban), mondjuk meg neki, hogy ilyesmit az ember nem csinál mások előtt. Fontos, hogy ne csak a szülők, de a nagyszülők vagy a bébiszitter is hasonló szellemben közelítsen a kérdéshez. Orvoshoz fordulni csak akkor szükséges, ha a gyerek kényszeresen cselekszik, vagy továbbra is nyilvánosan maszturbál, lehet, hogy szexuális zaklatás áll a háttérben.

KÖRÖMRÁGÁS

A legtöbb gyerek 10-18 éves korában rágja a körmét, de már 3 éveseknél sem ritka. Oka idegesség, unalom, vagy akár elmélyült figyelem is lehet. Rághatja a körmét vagy a körme körül a bőrt az a gyerek is, akinek száraz, töredezett a körme.

– Veszélyek: begyulladhat és elfertőződhet a körömágy, és a fogak is letörhetnek.

– Mit NE tegyünk: ne hangsúlyozzuk, hogy csúnya a körme, ettől csak fokozódik a zavara, és még többet rágja a körmét. Ne engedjük, hogy a körmével nyisson ki valamit vagy a földet túrja, ettől is berepedezhet a köröm, ami további rágásra ingerli a gyereket.

– Mit tegyünk: kenjük, hidratáljuk a körmöt, a lányoknak esetleg színtelen lakkal is bekenhetjük, hogy erősödjék.

A SZÁJ NYALOGATÁSA, RÁGÁSA

Általában úgy kezdődik, hogy a gyereknek száraz vagy sebes az ajka, és a bőrt akarja eltávolítani. Később, ha feszült, ideges, fáradt vagy unatkozik, a szokás állandósulhat.

– Veszélyek: az állandó nyalogatás irritálja a száj körül a bőrt, ami fertőződhet, kisebesedhet.

– Mit NE tegyünk: ne hívjuk fel a gyerek figyelmét rá, ne mondjuk, hogy csúnya a szája.

– Mit tegyünk: adjunk a gyereknek ajakírt, és bőven alkalmazzuk, naponta többször is.

FOGCSIKORGATÁS

A gyerekek (és felnőttek) 15 százaléka csikorgatja álmában a fogát. Pontos oka ennek ismeretlen, vannak, akik szerint szorongás okozta ideges szokás, mások a szabálytalan fogállás tudat alatti korrigálásának tartják.

– Veszélyek: a gyereknek másnap fájhat az állkapcsa, lekophat vagy meglazulhat a foga, és a feje is fájhat.

– Mit NE tegyünk: ne szidjuk, és ne ébresszük fel éjszaka, hogy rászóljunk, a gyerek ugyanis valószínűleg nincs tudatában ennek a szokásának.

– Mit tegyünk: ügyeljünk a fogápolásra, rendszeres fogorvosi vizsgálattal elejét vehetjük a problémáknak.

A kisgyermek valamennyi rossz szokásánál fontos, hogy csökkentsük életében a stresszt, dicsérjük, bátorítsuk, ha gondban van, és beszélgessünk vele többet a bajairól.

Parenting.com
| gyermek, szokások, ujjszopás, fogcsikorgatás
2019-07-26 10:50:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop